Αυτά τα κείμενα μας αναφέρουν, προς το παρόν, στις οδηγίες για τα πιλοτικά.
2. Για τα διδακτικά-μαθησιακά αντικείμενα (μαθήματα) που δεν περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, τα πιλοτικά Γυμνάσια θα εφαρμόσουν το Πρόγραμμα Σπουδών που ισχύει στα υπόλοιπα σχολεία. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, δεν θα εφαρμοστεί νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα διδακτικά-μαθησιακά αντικείμενα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία, Τεχνολογία και ΣΕΠ.
4. Σε σχέση με τις Βιωματικές Δράσεις-Συνθετικές Δημιουργικές Εργασίες, στο Γυμνάσιο: Στην Α΄ τάξη : I. Τεχνολογία. Ακολουθείται το ισχύον πρόγραμμα στο οποίο δίδεται έμφαση στην οργάνωση σχεδίων εργασίας-δραστηριοτήτων.
Στη Β΄ τάξη: I. Τεχνολογία. Τα θέματα/δραστηριότητες της Τεχνολογίας που θα επιλέγονται, θα πρέπει να αναδεικνύουν τη σχέση του τρόπου αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών με την προστασία του Περιβάλλοντος. Σχετική θεματολογία περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Π.Ε.Α.Α.
Επίσης στη ζώνη των τεχνών, πιθανόν να μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς
Το πιο πιθανό είναι ότι σε ΣΚΖ, ΠΕΑΑ κλπ, θα έχουν ανάθεση όλες οι ειδικότητες, άρα και εμείς. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να έχουν ανάθεση και στην Τεχνολογία όλοι...
Γιάννη, γιατί να αλλάξουν οι αναθέσεις που ανακοινώθηκαν για τα πιλοτικά? Εάν θέλουν να βάλουν και άλλους στην Τεχνολογία, θα της αλλάξουν τον τίτλο. Ο κίνδυνος είναι, κατά τη γνώμη μου, η μετονομασία ή η κατάργηση του μαθήματος και όχι η αλλαγή στο αναλυτικό της Β τάξης.
Εάν βάλουν ανάθεση για όλους σε Τεχνολογία, το ίδιο τότε θα πρέπει να κάνουν και στην οικιακή οικονομία. Πάντως το σπάσιμο του τμήματος πολύ δύσκολο να διατηρηθεί για εμάς.
Συνάδελφε Κώστα μην , μάλλον δεν έχεις παρακολουθήσει την συνολική πορεία του και για αυτό είσαι ΤΟΣΟ ανήσυχος. Η Τεχνολογία είναι μάθημα και στα πιλοτικά Γυμνάσια. Ο πανικός δεν βοηθάει. Άλλο θέμα η συνεχής επαγρύπνηση.
Εργασιακή εφεδρεία στα τεχνικά λύκεια αναφέρουν οι εφημερίδες. Κατασκευάζουν ειδικότητες- εξιλαστήρια θύματα. Με Τεχνολογία χωρίς σπάσιμο τμήματος τι πλεονάσματα συναδέλφων θα προκύψουν? Χωρίς καθόλου μάθημα τεχνολογία δε θα μείνει κανείς μας στην εκπαίδευση. Γιατί μπορεί στα πιλοτικά να κρατήσανε το μάθημα, αλλά μπορεί κανείς να είναι σίγουρος?
Οι συνάδελφοι από διάφορες ΕΛΜΕ άρχισαν, επιτέλους, να μιλούν για τα μαθήματα που βγήκαν εκτός ωρολόγιου προγράμματος, για λόγους προφανείς... Συνάδελφοι της ΠΕΚΑΤΕ, τι νεότερο έχουμε για την Τεχνολογία Γυμνασίου?
Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Το μάθημα και οι αναθέσεις παραμένουν.Στις τελευταίες οδηγίες υπάρχει προτροπή να στραφούν οι εργασίες της Β΄ τάξης σε περιβαλλοντικά θέματα, χωρίς να αποκλείει τα κλασικά θέματα. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αρχή για την ανατροπή του μαθήματος. Μέσα στη χρονιά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.Εμείς είμαστε συνέχεια σε επαφή με το υπουργείο και πιέζουμε για το μάθημα.
Αγαπητέ Γιάννη, λέγοντας ανατροπή αναφέρεσαι στο περιεχόμενο ή φοβάσαι ακόμα-ακόμα και την κατάργηση του μαθήματος Τεχνολογία? Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με το πρόγραμμα του πιλοτικού Γυμνασίου? Αλλαγές, επί τα χείρω, μπορεί να γίνουν, δυστυχώς, πριν την καθολική εφαρμογή του. Υπάρχουν επ' αυτού ενδείξεις από μέρους του Υπουργείου?
Γνωρίζοντας τη γνώμη που επικρατούσε για την τεχνολογία μέχρι το πάσχα, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Υπήρχε έτοιμο σχέδιο για κατάργηση του μαθήματος και αντικατάστασή του με κάτι σαν πρότζεκτ. Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το περιεχόμενο. Επειδή τα πάντα στο νέο σχολείο περιστρέφονται γύρω από το πρότζεκτ, δεν πιστεύω ότι εύκολα θα ξεφύγει η Τεχνολογία. Αν διατηρήσουμε το όνομα, θα διατηρήσουμε και τις αναθέσεις και βλέπουμε....
Συνάδελφε Γιάννη, ας μείνει το όνομα και ας αλλάξει το αναλυτικό του μαθήματος. Άλλαξε σε πολλά μαθήματα άλλωστε. Πάντως, γιατί να είμαστε απαισιόδοξοι? Το μάθημα αναφέρεται ρητά. Τι θα κάναμε εάν έμενε η Τεχνολογία εκτός πιλοτικών? Με τον Ματσαγγούρα έχεις μιλήσει σχετικά με το περιεχόμενο? Υπάρχει άλλος επιστημονικός υπεύθυνος εκτός από αυτόν?
Η ημερίδα Παρασκευή και Σάββατο διοργανώνεται από την ΕΕΤΕΚ. Η ΠΕΚΑΤΕ θα διοργανώσει πιο στοχευμένο σεμινάριο το Νοέμεριο. Θα σας ενημερώσω όταν τελειώσει το πρόγραμμα. Η επιτροπή που χειρίζεται το θέμα της τεχνολογίας είναι υπό την παρακολούθηση του Δούκα και δεν υπάρχει τεχνολόγος σε αυτήν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της ανησυχίας μας.
Γιάννη καλησπέρα, δεν έχουμε ξεφύγει λοιπόν από την ανησυχία μας για κατάργηση του μαθήματος ή φοβόμαστε για Τεχνολογία που θα διδάσκεται ΚΑΙ από ΠΕ4? Εάν, όντως, υπάρχει επιτροπή που ασχολείται με το θέμα δεν είναι κακό, όταν πέρυσι η άρνηση για το μάθημα ήταν απόλυτη.
Σας θυμίζω ότι η οδηγία ήταν "Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, δεν θα εφαρμοστεί νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα διδακτικά-μαθησιακά αντικείμενα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία, Τεχνολογία και ΣΕΠ." Το "σε αυτή τη φάση" με ανησυχεί. Ας μην ξεχνάμε ότι μια παρόμοια επιτροπή είχε ουσιαστικά καταργήσει το μάθημα πέρυσι... Εγώ συνιστώ μεγάλη προσοχή σε κάθε εξέλιξη και ετοιμότητα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και οι αποφάσεις (σε κάθε επίπεδο) αλλάζουν κάθε μέρα.
Γιάννη καλά κάνεις και ανησυχείς. Βέβαια, το σε "αυτή τη φάση" αφορά στη μη αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος. Δε φαίνεται από πουθενά, εδώ, ότι μπορεί να μην εφαρμόσουν το νέο ωρολόγιο. Τώρα τι έχουν στο μυαλό τους... Από την άλλη το θετικό είναι ότι έχουν επενδύσει επικοινωνιακά στις βιωματικές κλπ δράσεις, όπου και ανήκουμε. Μπορεί να υπάρξει σενάριο για Α Γυμνασίου χωρίς αλλαγή και για Β με αλλαγή με σύνδεση με περιβάλλον και φυσικές επιστήμες. Πάντως η ετοιμότητα μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει και μπράβο στην ΠΕΚΑΤΕ για αυτό. Το πιο ανησυχητικό μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να είναι η εύκολη λύση εφεδρείας για συγκεκριμένα ΠΕ και όχι η αλλαγή του αναλυτικού.
Τίποτα δεν πάει μόνο του. Η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων θα φέρει αλλαγή στις αναθέσεις και αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση κάποια ΠΕ (εμάς!!!) και πιο κοντά στην εφεδρεία...
Σωστά. Σήμερα ανακοινώθηκε η εφεδρεία για τους εκπαιδευτικούς που θα ισχύσει του χρόνου. Αφορά στους μεγαλύτερους συναδέλφους αρχικά, αλλά στη συνέχεια δεν μπορείς να ξέρεις... Εάν, δε, βάλουν στο τεχνολογικό project (γιατί αυτή φαίνεται να είναι η νέα μορφή) πολλές ειδικότητες να το διδάσκουν, τότε θα είμαστε οι παρίες του συστήματος, οι καθηγητές χωρίς ειδικότητα. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Λύκειο. Για φανταστείτε από την άλλη Τεχνολογία χωρίς καθόλου ανάθεση σε Τεχνολόγους. Ακραίο, αλλά με αυτά που βλέπουμε όλα μπορεί κανείς να τα φανταστεί.
Να φύγει αυτή η κυβέρνηση αμέσως.Μόνο έτσι μπορεί να σώσουμε το μάθημα.Η καινούρια κυβέρνηση μπορεί να μην δεχτεί τις αλλαγές της Διαμαντοπούλου και να σωθούμε.
Οι οδηγίες για το τεχνολογικό λύκειο αναφέρουν ότι στο πρότζεκτ συμμετέχουν δύο καθηγητές ταυτόχρονα σε τμήματα πάνω από 12 μαθητές. Ο ένας είναι υποχρεωτικά καθηγητής ειδικότητας και το μάθημα είναι δίωρο. Στο παραδοτέο υπάρχει και κατασκευή, με τη βοήθεια των εργαστηρίων των ΣΕΚ. Το απλό ερώτημα που προκύπτει: γιατί στο γενικό λύκειο όπου το παραδοτέο είναι εξαιρετικά πιο απλό, το μάθημα είναι τρίωρο;
Κατασκευή πρέπει να υπάρχει και στο μάθημα της Τεχνολογίας του Γυμνασίου. Θα είναι ολέθριο (κυριολεκτώ) για το εκπαιδευτικό σύστημα εάν δεν υπάρξει μέριμνα για εργασία που πραγματοποείται με τα χέρια. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ένα έχω να πω: Αυτοί που σχεδιάζουν θα δηλώσουν την άγνοιά τους για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές αντιλήψεις, θα δηλώσουν την ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ τους. Προτείνω να τους στείλει η ΠΕΚΑΤΕ ως δώρο βιβλία με τη θεωρία των Ντιούι και Πεσταλλότσι. Έλεος πια. Το συμπέρασμα είναι το εξής: Με το μάθημα της Τεχνολογίας το ζητούμενο είναι το αυτονόητο!
Δεν υπάρχει κανένας επιμορφωτής Τεχνολόγος ανάμεσα στους 285 επιμορφωτές για τα πιλοτικά γυμνάσια, δεν έχει παραχθεί το παραμικρό υλικό για την Τεχνολογία, κανείς δεν ασχολείται στο Υπουργείο με το μάθημα και όπως φαίνεται αυτό δεν θα συνεχίσει να υπάρχει μετα τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται είναι απλά λόγια παρηγοριάς. Όταν εδώ εισάγεται το μάθημα του project ως καινοτόμο μάθημα που μαθαίνει τους μαθητές πως να μαθαίνουν, τη διαδικασία της έρευνας, τον όρο brainstorming, πράγματα δηλαδή που υπήρχαν με το μάθημα της Τεχνολογίας στο Λύκειο, μη περιμένετε και πολλά. Οι σύμβουλοι του ... γυμναστηρίου θέλουν απλά να βγάλουν τους τεχνικούς εκπαιδευτικούς απο τη γενική εκπαίδευση. Απαιτείται αγώνας για να αλλάξει αυτή η καθηστερημένη αντίληψη και μάλιστα επειγόντως. Δεν είναι δυνατόν απο τη μια να προσπαθούμε να αλλάξουμε και να παράγουμε επιτέλους κάτι σ'αυτή τη χώρα και απο την άλλη να καταργούμε το μάθημα της Τεχνολογίας.
Εκλογές εδώ και τώρα.Μόνο αυτό πρέπει να ζητάμε!!!Αυτοί που είναι τώρα στο υπουργείο και οι σύμβουλοί τους θέλουν το μάθημα εκτός γυμνασίου.ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ.ΟΥΣΤ!!!
"Για το επιςτημονικό πεδίο: Βιωματικζσ δράςεισ α) Για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευςη/Δημοτικό- Γυμνάςιο Ηλίασ Ματςαγγοφρασ, καθηγητήσ ςτο Π.Τ.Δ.Ε. του ΕΚΠΑ, διακεκριμζνοσ ειδικόσ επιςτήμονασ ςτισ βιωματικζσ δράςεισ." Με copy-paste to παραπάνω.
Υπάρχει επιστημονικός υπεύθυνος ο Ματσαγγούρας για το σύνολο των δράσεων με προ 10ημερου απόφαση. Το μάθημα, προφανώς, γίνεται project και σταματάει το μέχρι τώρα αναλυτικό. Για τη Δευτέρα Γυμνασίου προκύπτει και από τα πιλοτικά. Το θέμα είναι να παραμείνει το όνομα Τεχνολογία για να έχουμε 1η ανάθεση μόνο εμείς. Πάντως, πιστεύω ότι αν ήθελαν να μας έβγαζαν από το πρόγραμμα θα το κάνανε από τα πιλοτικά. Δηλαδή μας φοβήθηκαν και δε το κάνανε μέχρι τώρα?
Ο Δημόπουλος, εις εκ των 3 "αναμορφωτών" του συστήματος, αναφερόμενος στο τι φέρνει το καινούργιο σχολείο, μιλάει για την καθιέρωση ζώνης με project σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα όπως" ... Τεχνολογία...". Παρά τον όρο ζώνη φαίνεται από την τοποθέτησή του ότι δε θα είναι όπως του λυκείου αλλά όλα τα αντικείμενα θα διδάσκονται υποχρεωτικά. Θα το βρείτε στις παρουσιάσεις από την ημερίδα για τα πιλοτικά. Είναι νομίζω σαφές: Η τεχνολογία ως project, και όχι με τη σημερινή της μορφή, είναι κάτι παραπάνω από προδιαγραφόμενο σενάριο.
Θα...φαίνεται...ίσως...Γεγονός είναι οτι κανένας συνάδελφος δεν θα επιμορφωθεί, στο υπουργείο συγχέουν την τεχνολογία με την πληροφορική (τον εμπλουτισμό των ψηφιακών βιβλίων του μαθήματος τον ανέλαβαν πληροφορικοί!!!), δεν ξέρουν ποιοί είναι οι διδακτικοί στόχοι και φυσικά δεν έχουν προετοιμάσει το παραμικρό. Και μείς εδώ προσπαθούμε να βρούμε ανάμεσα στα κείμενα που κυκλοφορούν αναφορές που μας βολεύουν. Αν, όπως είπε ένας συνάδελφος δεν υπάρχει το μάθημα με α΄ανάθεση μόνο σε μας, τότε αφήστε το καλύτερα...Φέτος δεν υπήρχε χρόνος για αλλαγές αλλά του χρόνου θάναι αλλιώς. Επίσης, όπως ειπώθηκε από κάποιον υπεύθυνο οι οργανικές θα καλύπτονται από καθηγητές α΄ανάθεσης (τα μαθήματα που τα διδάσκουν όλοι δεν θα υπολογίζονται) οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Όχι φυσικά για απολύσεις και εφεδρείες, αλλά θα πάντως θα ταλαιπωρηθούμε. Κανένα νέο από ΠΕΚΑΤΕ;
Κατανοητές οι ανησυχίες σου συνάδελφε. Τρεις ερωτήσεις έχω: τι γνωρίζεις για τον φηφιακό εμπλουτισμό που αναφέρεις? επίσης, οι πιλοτικοί συνάδελφοι μας δεν θα επιμορφωθούν? τι γίνεται με τους ΠΕ4 που επίσης δεν έχουν επιμορφωτές αφού δεν είναι έτοιμα τα προγράμματά τους. Γενικά πάντως νομίζω ότι είσαι υπερβολικός. Το μάθημα με τα ως σήμερα δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν βγαίνει. Επίσης το μάθημα είναι ξεκάθαρο ότι αλλάζει και γίνεται project. Εμείς, λοιπόν,ξεκάθαρα, χάνουμε έτσι το σπάσιμο του τμήματος. Κάτι σημαντικό και τελειώνω. Η ένταξή του στα project μπορεί και να μας έσωσε από την πλήρη εξαφάνιση. Τα project είναι η καινοτομία για αυτούς και τη διαφημίζουν. Στο πλαίσιο των project δεν χρειάζεται επίσης σοβαρή από αυτούς μελέτη του περιεχομένου του μαθήματος, αλλά μεθοδολογική εμβάθυνση την οποία ο Ματσαγγούρας την έχει έτοιμη. Κανείς βεβαίως στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα. Πόσο μάλλον εμείς που είμαστε ο αδύνατος κρίκος. Γιαυτό απαιτείται επαγρύπνηση.
Ίσως είμαι υπερβολικός γιατί έχω πρόσβαση και συνεργασίες και μαθαίνω απο πρώτο χέρι κάποια πράγματα (ευτυχώς όχι όλα!) Σχετικά με τις ερωτήσεις σου, α) τα βιβλία της Τεχνολογίας κυκλοφορούν στο ψηφιακό σχολείο και είναι σε html μορφή. Τα link που έχουν και παραπέμπουν σε διάφορες πηγές τα έβαλαν οι πληροφορικάριοι. Η σύμβαση του ΕΑΙΤΥ δεν πρόβλεπε την ανάθεση του εμπλουτισμού σε ειδικούς του μαθήματος, αλλά γενικά το μάθημα Πληροφορική - Τεχνολογία ανατέθηκε σε Πληροφορικούς !!! (το έβλεπαν σαν μια βαρετή υποχρέωση). β) Η προκύρηξη για τους 285 επιμορφωτές δεν προέβλεψε κανένα εκπαιδευτικό για το μάθημα της Τεχνολογίας. Όλοι θα επιμορφωθούν στην φιλοσοφία του νέου σχολείου αλλά κανένας στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οι ΠΕ04 έχουν επιμορφωτές και θα επιμορφωθούν στις Φυσικές Επιστήμες με βάση το παλαιό αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά με νέα φιλοσοφία. Τους συναδέλφους στα πιλοτικά που διδάσκουν Τεχνολογία ποιός θα τους επιμορφώσει; Αν το μάθημα γίνει σούπα (project) και το διδάσκουν όλοι τότε δεν θα μας έχουν ανάγκη, γιατί απο του χρόνου οι οργανικές θα δοθούν με βάση τις α' αναθέσεις. Με την συγχώνευση των σχολείων και συνταξιοδότηση συναδέλφων, αυτά τα μαθήματα θα χρησιμοποιούνται για συμπλήρωση ωραρίου αυτών που έχουν και άλλα αντικείμενα και τους λείπουν μερικές ώρες. Εμείς, είναι αδύνατον να καλύψουμε το ωράριο μας μόνο με Τεχνολογία. Αν μάλιστα αυξηθεί και το ωράριο και δεν σπάει το τμημα, τότε ...Δεν είμαι υπερβολικός, απλά νομίζω οτι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την κατάργηση του στην μορφή που το ξέραμε, αν και είμαι αισιόδοξος οτι θα μας αξιοποιήσουν τελικά ως εκπαιδευτικούς.
Άρα όλοι συμφωνείτε με αυτό που λέω εγώ και ένας πρέπει να είναι ο στόχος μας. ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Αν αλλάξει χέρια το υπουργείο ίσως σωθεί το μάθημα με τη μορφή που έχει τώρα.Ποιος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας θα θέλει να συνεχίσει κάτι που ξεκίνησε η Διαμαντοπούλου;Αυτή η υπουργός και τα τσιράκια της δε μας θέλουν στην παιδεία.Μία είναι η λύση για μας τώρα. Τέρμα οι συζητήσεις με τα <>.ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΕΧΕΙ, ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΜΑΣ;;; O αγώνας του καθένα από εμάς, όπου βρεθει και όπου σταθεί, θα πρέπει να είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση ΤΩΡΑ!!! Μετά και όταν αλλάξει η κυβέρνηση, θα πρέπει να πιέσουμε με κάθε μέσο το καινούριο υπουργείο, να μην εφαρμοστούν τα πιλοτικά προργάμματα σπουδών σε όλα τα σχολεία.Εκεί θα πρέπει να βοηθήσουν με επιστολές και αγώνα όλοι.Σύμβουλοι,ΠΕΚΑΤΕ και εμείς οι καθηγητές Τεχνολογίας!!!
Το ότι το μάθημα θα γίνει projecτ είναι το μόνο σίγουρο. Εγώ δεν έχω επαφές αλλά διαβάζοντας όλο το σκεπτικό όλων των ανακοινώσεων στην ημερίδα για τα πιλοτικά, βλέπω ότι επενδύουν επικοινωνιακά (και έντονα μάλιστα) σε αυτή την "καινοτομία". Γιαυτό τον λόγο ,πιθανώς, δεν έχουμε επιμορφωτές, αλλά κεντρικά επιστημονικό υπεύθυνο τον Ματσαγγούρα. Δεν ξέρω από την άλλη τι γίνεται με άλλα project όπως της οικιακής οικονομίας. Μην ξεχνάμε ότι η επιμόρφωση για τα project του Λυκείου διήρκεσε ένα Σαββατοκύριακο. Για μένα η projectοποίηση του μαθήματος δεν αλλάζει τώρα. Το θέμα είναι να το διδάσκουμε μόνο εμείς και κανείς άλλος σε πρώτη ανάθεση. Συμπερασματικά:Το σενάριο -βγάζουμε την τεχνολογία από τα project-δε μου φαίνεται πιθανό.Το σενάριο, όπως έχει πει πιο πάνω ο Γιάννης, να τη διδάσκουν όλοι δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί...
"τα βιβλία της Τεχνολογίας κυκλοφορούν στο ψηφιακό σχολείο και είναι σε html μορφή. Τα link τα έβαλαν οι πληροφορικάριοι. Η σύμβαση του ΕΑΙΤΥ δεν πρόβλεπε την ανάθεση του εμπλουτισμού σε ειδικούς του μαθήματος..." Λάθος κάνεις εδώ. Τα βιβλία της Τεχνολογίας(που δεν έχει ανέβει ακόμα), τα έφτιαξε μέλος της Ενωσής μας, οχι οι πληροφορικάριοι που λες. Τα λινκ που λες, υπήρχαν παλιά (γιατι τώρα δεν υπάρχουν), τα είχε βάλει μια ομάδα του υπουργείου που σχετιζόταν περισσότερο με τον εμπλουτισμό της wikipedia, αλλά μετά έφυγαν.
Α μάλιστα, ούτε αυτό έκαναν οι πληροφορικοί τελικά! Πάντως σύμφωνα με την προκύρηξη του ΕΑΙΤΥ (Δ 126/7-12-2010) για τον εμπλουτισμό των βιβλίων του Γυμνασίου, δημιουργήθηκαν απο 92 εκπαιδευτικούς ομάδες εμπλουτισμού των βιβλίων για όλα τα μαθήματα εκτός της Τεχνολογίας!(http://www.cti.gr/images/stories/news/prskl_40_2010_eaity.pdf). Το μάθημα της Τεχνολογίας ανατέθηκε στους πληροφορικούς και όταν ρώτησα πως γίνεται αυτό, απάντησαν οτι δεν ξέρουν τίποτα και οτι δεν είναι η δουλειά τους να ασχοληθούν με την Τεχνολογία. Όταν αργότερα είδα τα link της wikipedia υπέθεσα οτι το έκαναν αυτοί, αλλά τελικά έκανα λάθος ...Δές σε παρακαλώ την προκύρηξη και πες μου οτι κάνω λάθος, θα χαρώ πολύ. Δυστυχώς όμως τα βιβλία της Τεχνολογίας όχι δεν ανέβηκαν ακόμη, αλλά δεν θα ανέβουν ποτέ! ...Δυστυχώς
Και για να συμπληρώσω τα παραπάνω, μου φαίνεται ότι τελικά δεν παίρνουμε χαμπάρι τι παίζεται. Πιανόμαστε από υπονοούμενα, μισόλογα και υποθέσεις κάποιων υπαλλήλων του Υπουργείου που τα ερμηνεύουμε ως θέσεις που υποστηρίζουν το μάθημα, ενώ από την άλλη το Υπουργείο προχωρά θεσμικά και νομοθετικά σαν να μην υπάρχει το μάθημα καθόλου! Φτάσαμε στο σημείο να συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ότι θα μαθαίνουμε τα παιδιά κανόνες υγιεινής διατροφής, κανόνες καλής συμπεριφοράς και τρόπους ανακύκλωσης του χαρτιού σύμφωνα με τους στόχους των μαθημάτων ΣΚΖ, ΠΕΑΑ, αλλά μου φαίνεται ότι και αυτό θα μείνει όνειρο απατηλό. Αλλά τι να περιμένεις από μια χώρα που θεωρεί πρώτης προτεραιότητας να μάθουν τα παιδιά ότι ο κόσμος φτιάχτηκε σε 7 μέρες και όχι πώς να λύνουν τεχνολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή τους ζωή;
Αγαπητέ Edison, κατανοώ τις ανησυχίες σου. Από την άλλη τι πιο θεσμικό υπάρχει από τις επίσημες εγκυκλίους του Υπουργείου που αναφέρονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και στο ότι δεν υπάρχει έτοιμο ακόμη υλικό για το μάθημα μας καθώς και για κάποια άλλα, επίσης. Τι πιο θεσμικό από τις παρουσιάσεις της ημερίδας με τους στόχους του νέου σχολείου στους οποίους αναφερόμαστει δύο φορές. Νομίζω ότι με βάση τα σημερινά είστε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ . "Πιανόμαστε από υπονοούμενα, μισόλογα και υποθέσεις κάποιων υπαλλήλων του Υπουργείου που τα ερμηνεύουμε ως θέσεις που υποστηρίζουν το μάθημα". Για όνομα του θεού. Υποθέσεις είναι ότι έχει ανακοινωθεί επίσημα. Από που έχεις τη βεβαιότητα (και όχι την ανησυχία) ότι δεν θα υπάρχουν βιβλία συνάδελφε;
η διεύθυνση http://www.cti.gr/images/stories/news/prskl_40_2010_eaity.pdf ισχύει για το ψηφιακό και είναι περυσινή. Έχει κάτι νεότερο η ΠΕΚΑΤΕ επ' αυτού. Αληθεύει ότι συνάδελφος της ένωσης έχει εμπλακεί, τελικά, στα νέα ψηφιακά; Ξέρουνε κάτι ο Γιάννης και ο Γ.Τ.;
Δεν υπάρχουν νέα ψηφιακά και νέες προκυρήξεις. Ήδη οι ομάδες εμπλουτισμού συνεχίζουν να δουλεύουν περιμένοντας την ανανέωση των συμβάσεων τους. Κανένας δεν ασχολείται με τον εμπλουτισμό των σημερινών βιβλίων Τεχνολογίας, εκτός και αν στους πληροφορικάριους ενσωματώθηκε συνάδελφος της Ένωσης. Φυσικά μπορεί να τα καταργήσουν και να έχουν το μάθημα ελεύθερο με σαφείς οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εξάλλου τα βιβλία δεν ήταν και τόσο απαραίτητα. Πάντως υλικό δεν έχουν το παραμικρό. Όσο για τις Φυσικές Επιστήμες, έκεί υπάρχει μια ριζική αλλαγή, με έτοιμο αναλυτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σίγουρα του χρόνου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατα τη γνώμη μου, είναι υπάρξει πρόταση αναλυτικού προγράμματος για το μάθημα με τη συνεργασία ΌΛΩΝ των καθηγητών που διδάσκουν Τεχνολογία (Μηχανικοί του Πολυτεχνείου, Ηλεκτρονικοί ΑΣΕΤΕΜ, Γεωπόνοι, Μηχανολόγοι ΤΕΙ, Φυσικοί Ρ/Η κ.λπ.)και όχι να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις απο κάθε ένωση ξεχωριστά. Φυσικά δεν ειναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες γιατί το μάθημα αντί να είναι μάθημα ευχάριστων και διδακτικών δραστηριοτήτων κατήντησε να είναι υποχρέωση των γονέων να κατασκευάζουν ή να αγοράζουν κατασκευές (το Υπουργείο είναι ενήμερο γι'αυτό το κλίμα). Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα και πως μπορούμε να συντονιστούμε όλες οι ειδικότητες για να πείσουμε το Υπουργείο για την αναγκαιότητα αλλά και επέκταση του μαθήματος σε όλο το Γυμνάσιο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σύμβουλοι αποκλειστικά για το μάθημα και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Οπότε προτείνει κανείς κάτι πραγματοποιήσιμο;
Μακάρι να παραμείνει το μάθημα με τη σημερινή του μορφή. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας οδηγούν μαθηματικά στο ότι η Τεχνολογία μετατρέπεται από μάθημα σε project. Άρα καμία πρεμούρα δεν έχουν να ετοιμάσουν υλικό. Η πιο σημαντική παρατήρηση προκύπτει από τα εξής: Υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα για ΠΕΑΑ για όλο το Γυμνάσιο. Στη Β Τάξη δεν υπάρχει ΠΕΑΑ αλλά Τεχνολογία, την οποία προφανώς την χρησιμοποιούν με το πρόγραμμα του ΠΕΑΑ. Τεχνολογία χωρίς κατασκευή δεν υφίσταται, άρα το project Τεχνολογία πιθανώς να το κάνουν όλοι. Στην πρώτη Γυμνασίου που υπάρχει λίγο ΠΕΑΑ και 1 ώρα δική μας, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν. Μπορεί κανείς να βοηθήσει?
Η διεύθυνση στη οποία υπάρχει αναλυτικό για το ΠΕΑΑ της Β Γυμνασίου, ενώ το μάθημα δεν υπάρχει στο ωρολόγιο Απίστευτο? Πήραν λοιπόν το κρέας και το βάφτισαν ψάρι τα θηρία, η αλλιώς κάνανε το ΠΕΑΑ Τεχνολογία. Και εμείς ψάχνουμε να βρούμε υλικό για το μάθημα. Το μυστήριο παραμένει η Α Γυμνασίου.
Συνάδελφοι καλημέρα. Αν κάποιος θέλει να μοιραστεί τις ιδέες του, σχετικά με τον ψηφιακό εμπλουτισμό του βιβλίου της Τεχνολογίας της Α Γυμνασίου, μπορεί να μου γράψει απευθείας στο johntzortzakis@gmail.com Η ημερομηνία της ανάρτησης των εμπλουτισμένων βιβλίων στο Ψηφιακό σχολείο δεν είναι ακόμα γνωστή.
Συνάδελφοι καλημέρα. Το γεγονός ότι συνεχίζονται τα ψηφιακά βοηθήματα για τα βιβλία της Τεχνολογίας του γυμνασίου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ακόμα και αν ασχολείται μόνο ένα άτομο...Βοηθήστε αν μπορείτε τον κ. Τζωρτζάκη να κάνει μια καλή δουλειά για αυτό. Έχει σημασία. Είναι σίγουρο ότι από πέρυσι η τεχνολογία είχε πάρει τη μορφή του πρότζεκτ και στο γυμνάσιο, αλλά δόθηκε μια αναβολή στην εφαρμογή του. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι στιγμής. Βρισκόμαστε σε φάση επαφών και συζητήσεων και είναι πολύ επιπόλαιο να θριαμβολογούμε ή να απελπιστούμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν το έχουμε παρατήσει από την ΠΕΚΑΤΕ, αλλά χρειάζεται χρόνος...
Σήμερα ήρθε ένας μαθητής μου της Β Γυμνασίου και μου το είπε, ήταν ενθουσιασμένος !!! Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ψηφιακό σχολείο. Το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό βιβλίο της τεχνολογίας για τη Β γυμνασίου βρίσκεται εδώ http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B104/258/1888,6248/
Τελικά τα εμπλουτισμένα βιβλία, με αναφορές στη wikipedia, υπήρχαν όπως αναφέρει ο ανώνυμος συνάδελφος ή εμπλουτίστηκαν από τον καλό συνάδελφο Γ.Τ. ? Με την Α Γυμνασίου τι γίνεται?
Βρε συνάδελφοι, δεν μπορείτε να δείτε - βρείτε το υλικό του ηλεκτρονικού βιβλίου; Είμαστε και τεχνολόγοι...
Ο σύνδεσμος που έγραψα παραπάνω παραπέμπει στην ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου, εκεί φαίνονται οι αναφορές στη wikipedia και σε διάφορα σημεία του κειμένου υπαρχουν μαύρα σημάδια (μεγεθυντικός φακός, σύμβολο βίντεο), πατάμε πάνω τους και βλέπουμε το νέο (ψηφιακό) εκπαιδευτικό υλικό. Εγώ το είδα, μου άρεσε πολύ και ήδη άρχισα να το χρησιμοποιώ, οι μαθητές μου έχουν κατενθουσιαστεί. Σήμερα δούλεψα στην τάξη ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που υπάρχει στο υλικό και ένας μαθητής μου, μου είπε ότι ήταν η καλύτερη ώρα του μαθήματος που έχουμε κάνει εδώ και δύο χρόνια τώρα.
Πολλά, πολλά συγχαρητήρια στους συναδέλφους που δημιούργησαν το υλικό.
Η αρχική απόφαση του υπουργείου αφορούσε τον ψηφιακό εμπλουτισμό των βιβλίων της Β γυμνασίου, γιαυτό και υπάρχει υλικό για όλα τα μαθήματα της Β. Για τα μαθήματα των άλλων τάξεων ή βαθμίδων δεν έχω δει-διαβάσει κάτι.
Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε. Το βιβλίο δεν το έχω δει. Το σχόλιο σου περί τεχνολόγων..., βεβαίως, δεν ήταν ούτε δεοντολογικό, ούτε κομψό. Λίγη ευγένεια παρακαλώ.
δεν δημιουργώ-διατηρώ κανενός είδους αντιπαράθεση με κανέναν, ευγενικά αναιρώ οποιαδήποτε σχόλιο ενόχλησε τον συνάδελφο Μ.Β. και περιμένω τα σχόλια και τις ιδέες όλων μας για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό
Αν ήξερε το Υπουργείο τι πολιτισμένο επίπεδο, ευγένεια και ήθος επικρατεί μεταξύ των τεχνολόγων εκπαιδευτικών θα φρόντιζε να προστατέψει το μάθημα για να μη μας χάσει και χάσει έτσι ο μαθητικός κόσμος!
Πάντως, συνάδελφοι, απορώ γιατί απορούμε με την απαξίωση που δείχνει το υπουργείο προς το μάθημά μας και προς εμάς τους ίδιους, όταν την ίδια και χειρότερη απαξίωση δείχνουν προς το μάθημα και την αξία του οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας στα σχολεία και οι διευθυντές τους. Διδάσκω το μάθημα εδώ και δεκατρία χρόνια και μέχρι τώρα έχω ακούσει τα πιο απίθανα - αρνητικά και απαξιωτικά - εννοείται σχόλια με αποτέλεσμα να είμαι σε διαρκή κατάσταση επίθεσης. Στα γυμνάσια οι ΠΕ2 και οι ΠΕ4 είναι κράτος εν κράτει. Ειδικά τους τελευταίους τους βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Έχουν οικειοποιηθεί τη βιολογία, τη γεωγραφία, το περιβάλλον... γιατί να μη βάλουν χέρι και στη τεχνολογία; Νομίζω πως η ΠΕΚΑΤΕ, που είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, θα πρέπει να συνεργαστεί και με τις ενώσεις ή συλλόγους των αντίστοιχων ειδικοτήτων που διδάσκουν το μάθημα και οι οποίες μάλλον υπνώττουν εδώ και καιρό...
Καλημέρα. Αυτό ακριβώς κάνει η ΠΕΚΑΤΕ εδώ και ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Και με μια ενωτική λογική και πρακτική. Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις ενώσεις των τεχνολόγων. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε μετά από τόσα χρόνια αδράνειας...
θα ισχύσουν άραγε τα projects της Β, Γ Λυκείου (με τα οποία όλο και κάποιο πρόγραμμα συναδέλφων θα γεμίζει) από του χρόνου ή οι αλλαγές θα αφορούν μόνο στην Α Λυκείου με τους Τεχνολόγους τελικά τους μόνους χαμένους; Πάλι άγχος.
Καλησπέρα. Οι επιτροπές για τη Β και Γ Λυκείου έχουν συσταθεί. Κανείς δεν ξέρει αν θα ολοκληρώσουν το έργο τους, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί να βιαστούν για να δείξουν έργο ή απλά να τα παρατήσουν για τους επόμενους!
Η ΠΕΚΑΤΕ προσκαλεί όλους τους συναδέλφους στην ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, με θέμα: «Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας, Αχιλλέως 37-39 & Μυλλέρου 124, Μεταξουργείο. (σταθμός Μετρό «Μεταξουργείο») Στην ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του αντικειμένου των Ερευνητικών Εργασιών (project) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με παραδείγματα και προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή τους. Ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., επιστημονικός υπεύθυνος των Ερευνητικών Εργασιών (project) κος Ηλίας Ματσαγγούρας θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, που μπορούν να υποβληθούν γραπτώς στην ιστοσελίδα της ένωσης www.pekate.gr πριν την διεξαγωγή της ημερίδας ή στη γραμματεία την ημέρα διεξαγωγής της. Το πρόγραμμα θα αποσταλεί στα σχολεία.
Υπάρχει περίπτωση να πάρουμε το μάθημα κατά προτεραιότητα, ώστε να δικαιολογείται η οργανική; Ακούστηκε τίποτε αν οι ώρες του progect θα δικαιολογούν οργανικές ή θα δίνονται σε όλους για συμπλήρωση ωραρίου ;
Από τη στιγμή που το μάθημα δίνεται σε πρώτη ανάθεση, δικαιολογεί οργανική θέση. Ήταν κάτι που το παλέψαμε ιδιαίτερα πέρυσι το καλοκαίρι, αφού έγινε σαφές ότι το μάθημα της τεχνολογίας καταργήθηκε στο λύκειο.Είναι απαραίτητο βέβαια να κάνει κάποιος πολλά πρότζεκτ και στις 3 τάξεις και να έχει και κάποιο μάθημα σε δεύτερη ανάθεση. το θέμα των δεύτερων αναθέσεων είναι πολύ σημαντικό... Υπάρχει η σκέψη να δοθεί κατά προτεραιότητα η ανάθεση, αλλά δεν είναι εύκολο να τους πείσουμε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι για αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι όλο το πρότζεκτ στήθηκε από ανθρώπους με υπόβαθρο περιβαλλοντικών προγραμμάτων...
Αρκεί, βέβαια, να υπάρξει project και στις 3 τάξεις. Και αυτό, φαντάζομαι, θα το ξέρουμε αρκετά αργότερα αφού κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα αποφασίσει η όποια νέα ηγεσία του Υπουργείου, μετά τις εκλογές. Είναι σίγουρα ένα μάθημα πιασάρικο για την κοινή γνώμη και αυτό είναι θετικό. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι πιστεύει ο Ματσαγγούρας επ'αυτού. Ελπίζω το Σάββατο να μαζευτεί αρκετός κόσμος στην ημερίδα. Μόνο και μόνο για να ενισχύσουμε τους συναδέλφους της ΠΕΚΑΤΕ για ότι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, αξίζει τον κόπο.
Μέχρι στιγμής οι ΕΕ υπάρχουν στα πλάνα του υπουργείου και για τις τρεις τάξεις του λυκείου. Αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα αναλυτικά για τη Β και Γ λυκείου, απ' ότι μαθαίνουμε. Σίγουρα είναι πολύ θετική η συμμετοχή του Ματσαγγούρα στην ημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ και ιδιαίτερα γιατί δεν θα επαναλάβει τη βαρετή εισήγηση, αλλά θα απαντήσει σε ερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν τις ΕΕ. Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην του επιτεθούν συνάδελφοι θεωρώντας τον υπεύθυνο για την απώλεια του μαθήματος της Τεχνολογίας, γιατί χρειαζόμαστε τη θετική εισήγησή του σε περίπτωση που υπάρξει θέμα για κατά προτεραιότητα ανάθεση των ΕΕ. Αν μέχρι τότε δεν έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα...
Στη συνάντηση με τον Ματσαγγούρα θα πρέπει να τονιστούν τα κοινά στοιχεία και η κοινή φιλοσοφία των δυο μαθημάτων, της Τεχνολογίας και των Project και όχι να υπάρξει αντιπαράθεση. Πρέπει να πειστεί οτι το Project στην ουσία ενσωματώνει τις αρχές του μαθήματος της Τεχνολογίας, αλλά και επεκτείνεται και σε περιοχές άλλων ειδικοτήτων. Αν όμως η ηλιθιότητα επικρατήσει (και όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες, μας περισσεύει πολύ, τότε τι να πώ, θάμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Εξαιρετική ημερίδα. Συγχαρητήρια στην ΠΕΚΑΤΕ για την ιδέα και την οργάνωση. Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στον ταλαιπωρημένο και διαιρεμένο κλάδο μας. Με την ένταση στο τέλος φάνηκε, προς στιγμή, ότι χάθηκε ο έλεγχος αλλά τελικά οι ανθρώπινες αντιδράσεις μπορεί και να έδωσαν ένα μήνυμα στον κ. Ματσαγγούρα, η παρουσία του οποίου ήταν αξιοπρεπέστατη.
Η ημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ που έγινε το Σάββατο, ήταν απολύτως επιτυχημένη. Τόσο από πλευράς εισηγήσεων, οι οποίες ήταν από τις πληρέστερες που έχουν παρουσιαστεί σε ημερίδα για τις ΕΕ, όσο και από πλευράς ανταπόκρισης από τους συναδέλφους (ενδεχομένως να ήταν η πολυπληθέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα) Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμμετοχή του κ Ματσαγγούρα και του κ. Μπαγάκη (πρόεδρος του ΟΕΠΕΚ) σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε προς τα πάνω μια ολοκληρωμένη άποψη των "Τεχνολόγων" για τις ΕΕ. Η ανταπόκριση και των δύο ήταν πολύ θετική και είναι πλέον ανοιχτοί σε επικοινωνία και συζήτηση με τον κλάδο μας. Οι εισηγήσεις θα ανέβουν σύντομα στην ιστοσελίδα της ένωσης.
Μάλλον κακό, γιατί κάποιοι δουλεύουν υπόγεια, αλλά για να είμαστε σίγουροι έχουμε αρχίσει τα τηλέφωνα και τις επαφές... Δεν μπορεί τόση δουλειά ένα χρόνο τώρα, να μη δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Άμεσος και εφικτός στόχος θα πρέπει να είναι ο χαρακτηρισμός του μαθήματος στο Γυμνάσιο ως εργαστηριακού,ώστε να σπάει και να διπλασιάζονται οι ώρες. Σε άλλη περίπτωση ίσως δεν θα μπορεί να διακιολογηθεί η ύπαρξη οργανικής θέσης για το μάθημα και να δίνεται σε άλλες ειδικότητες η ανάθεση του.
Μάθημα με το όνομα Τεχνολογία να μην δίνεται ανάθεση στους Τεχνολόγους.... ,δε μπορεί, κάποιο λάθος γίνεται. Το μάθημα ούτε τώρα χαρακτηρίζεται εργαστηριακό. Το σπάσιμο όμως υφίσταται. Συνάδελφε Γιάννη, είναι δημοσιεύσιμο ποιοί δουλεύουν υπόγεια;
Στο πιλοτικό σχολείο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σπάσιμο του μαθήματος. Του χρόνου αν γενικευτεί το πρόγραμμα τι θα γίνει; Υπάρχει μόνο μια ώρα στη Α και μια ώρα στη Β Γυμνασίου. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Και αν ναι, τι θα γίνει με τους συναδέλφους που θα "περισσέψουν";
Καλησπέρα. Δεν έχετε δίκιο για την Τεχνολογία στο πιλοτικό Γυμνάσιο. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν χωρίζεται το τμήμα, αντίθετα η οδηγία του υπουργείου αναφέρει σαφώς ότι δεν αλλάζει το μάθημα. Είναι αυθαίρετη ερμηνεία ότι αφού δεν αναφέρεται δεν γίνεται. Δεν έχει καταργηθεί το παλιό αναλυτικό!!! Μόνο να μην ξεχνάμε το όριο των 21 μαθητών (που μέχρι πέρσι ήταν 20. Αυτό μόνο άλλαξε και δημιουργεί κάποιο πρόβλημα) Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι χωρίστηκε από την Πληροφορική και δεν υπάρχει σαφής οδηγία με ποιο να χωρίζεται. Η Οικιακή Οικονομία είναι το πιο βολικό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο... Ο προβληματισμός μας είναι αν στο νέο αναλυτικό (που ετοιμάζεται χωρίς τεχνολόγους)το μάθημα μετατραπεί σε μια μορφή πρότζεκτ για να ενσωματωθεί στη νέα φιλοσοφία του γυμνασίου. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η διδασκαλία πολλών μαθημάτων με πιο βιωματικό τρόπο, είναι κάτι το θετικό για το νέο σχολείο...
Καλησπέρα. Συνάδελφε Γιάννη, ξέρεις σε τι βαθμό είναι έτοιμα τα αναλυτικά; Συνεχίzoυν να τα ετοιμάζουν,όντως, χωρίς κανένα τεχνολόγο και εάν ναι δεν ανησυχείς;
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΙΔΑΣΚΩ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ .ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΙΛΟΤΙΚΌ Η Α ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 27 - 28 ΜΑΘΗΤΩΝ Η Β ΤΑΞΗ ΜΕ 4 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 20-21 ΜΑΘΗΤΩΝ .ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Β ΚΑΙ ΜΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ 21 ΜΑΘΗΤΕΣ . ΕΠΕΙΔΗ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ Δ/ΝΤΗΣ Ή ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΎΝΕΥΣΩ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ,Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΗΣ Β ΄ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ,ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΜΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Β΄ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Ή ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ. tsiohariskostas@yahoo.gr
Καλημέρα. Νομίζω πως αυτή τη στάση πρέπει να κρατήσουμε όλοι, στην προσπάθεια να πείσουμε τους διευθυντές για την αναγκαιότητα του χωρισμού των τμημάτων. Για τα νέα αναλυτικά, δεν υπάρχει σαφής απάντηση από κανένα, αλλά από ανεπίσημες πληροφορίες μαθαίνουμε πως έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν σύντομα. Αν συμμετείχε κάποιος τεχνολόγος στις επιτροπές δεν το γνωρίζουμε, άρα υποθέτουμε πως δεν συμμετείχε...
Για το μάθημα, αφού δεν γράφει πουθενά οτι δεν χωρίζεται, βγάζουμε συμπέρασμα οτι χωρίζεται (!!!), επίσης αυτό ίσως είναι θέμα Διευθυντή, που θα πρέπει να τον πείσουμε οτι πρέπει να χωρίζεται (!!!, αν συμμετείχε κάποιος τεχνολόγος στις επιτροπές δεν το γνωρίζουμε, άρα υποθέτουμε πως δεν συμμετείχε (!!!)κ.λπ. Μήπως δεν μας θέλουν επειδή μένουμε μεταξεταστέοι στο μάθημα της Λογικής;
Δεν νομίζω ότι αποτελούν παράδειγμα έλλειψης λογικής τα παραπάνω... Οι νέες οδηγίες για το μάθημα αναφέρουν ότι το αναλυτικό πρόγραμμα δεν αλλάζει (άρα και ο χωρισμός). Δεν διευκρινίζει καθαρά με ποιο μάθημα, άρα αυτό είναι θέμα του Διευθυντή και του συλλόγου των καθηγητών.(πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;) Έτσι και αλλιώς, όλα τα τελευταία χρόνια συναντούσαμε μια δυσπιστία και αντίδραση για το μάθημά μας και έπρεπε να "πείσουμε" για πολλά αυτονόητα! Πότε στο παρελθόν συμμετείχαν Τεχνολόγοι εκπαιδευτικοί στη διαμόρφωση προγραμμάτων και μας κάνει εντύπωση που δεν γνωρίζουμε και πολλά σήμερα; Δεν ξέρω αν είναι παράλογο να υποθέτεις κάτι, συνεκτιμώντας κάποιες παραμέτρους...
Αγαπητέ Γιάννη η αγωνία των συναδέλφων είναι διακιολογημένη. Η οριοθέτηση των οργανικών θέσεων είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων διατάξεων και δεν αποτελεί θέμα αποφάσεων του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων. Αν δεν ανακοινωθεί επίσημα ο χωρισμός του μαθήματος με ένα συγκεκριμένο μάθημα η μείωση των οργανικών είναι δεδομένη. Αν δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο οτι οι ώρες της Τεχνολογίας στο γυμνάσιο είναι τελικά 8 (εξ αιτίας του χωρισμού) και όχι 4, θάχουμε πρόβλημα, αυτό είναι βέβαιο.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΄΄ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ΄΄??? ΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ,ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 60-70. ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν πολλά θέματα που είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένα για το μάθημα της Τεχνολογίας, από τα οποία "κρέμονται" οι οργανικές μας θέσεις στα γυμνάσια. Όλοι έχουμε την ίδια αγωνία (και εγώ σε γυμνάσιο δουλεύω). Μετά από μια μεγάλη περίοδο που βασικός μας στόχος ήταν οι Ερευνητικές Εργασίες του Λυκείου, έχουμε ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις για το μάθημα της Τεχνολογίας στο νέο Γυμνάσιο. Καταλαβαίνετε ότι σε μια περίοδο που έρχονται τα πάνω-κάτω και η διαφάνεια είναι κάτι ξεχασμένο εδώ και καιρό, δεν έχουμε και πάρα πολλά περιθώρια να απαιτήσουμε πολλά πράγματα. Είναι απαραίτητο να πείσουμε, γιατί ότι είναι για μας αυτονόητο, δεν είναι και για όλους... Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε αντιστρέψει κάπως το αρνητικό κλίμα και έχουμε βρει μερικούς συμπαραστάτες. Θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος... Όταν υπάρχει κάποιο νέο, θα σας ενημερώσω.
Γιαννης/ΚΑΛΛΙΘΕΑ Μεσο-μακροπροθεσμα πρεπει ΝΑ ΔΟΥΜΕ το θεμα του ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.Σε ημεριδα της ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στη ΝΙΚΑΙΑ πριν δυο μηνες περιπου τεθηκε η προοπτικη λειτουργιας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Υπαρχουν εμπειριες απο το Γερμανικο εκπαιδευτικο συστημα.
Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που προγραμματίστηκε σε βάθος χρόνου στην Ελλάδα, για να υπάρχει κάποια παρόμοια σκέψη στους υπεύθυνους του Υπουργείου!!! Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς, σε διάφορα πόστα και σε καμία συζήτηση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα μέχρι σήμερα. Μια τέτοια προοπτική αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην υποχρεωτική εκπαίδευση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σχεδίαση. Αν σκεφτούμε τελείως ψυχρά, οι Γερμανοί που μας κυβερνούν θα σχεδιάσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που γνωρίζουν καλά από τη δική τους εμπειρία... Κάθε Τεχνολόγος μπορεί να βοηθήσεις στη δύσκολη αυτή κατάσταση σε πολλά επίπεδα: Με την καλή δουλειά του σε γυμνάσιο και λύκειο για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα για τον κλάδο μας. Με τη συμμετοχή του σε κάθε δράση (σχολική και μη) που θα προβάλλει τον κλάδο μας. Με τη συμμετοχή του ενεργά στην ένωσή μας. Πάντα χρειάζονται άνθρωποι που έχουν όρεξη για δουλειά και προτείνουν πράγματα. Κάθε καλή ιδέα είναι ευπρόσδεκτη. Με την ενεργοποίηση "γνωριμιών" που τυχόν υπάρχουν σε πολιτικό ή διοικητικό επίπεδο. Οι αποφάσεις παίρνονται από επιτροπές που δεν έχουμε ακόμα καμία πρόσβαση. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στην εκπαίδευση...
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ PROJECT Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ . ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΙΩΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Συνάδελφοι, είναι καλή ιδέα να δείτε το δωδεκάλεπτο βίντεο που βρίσκεται εδώ http://www.youtube.com/watch?v=q1I9tuScLUA Στή συνέχεια διαβάστε και το κείμενο που βρίσκεται εδώ http://dide.reth.sch.gr/joomla/files/anakoinoseis/2005/pisa.2009.doc Αυτά περιγράφουν, σύντομα αλλά περιεκτικά, το πρόγραμμα αξιολόγησης PISA. Σύμφωνα με τα πορίσματα του PISA, τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα, είναι αυτά, που μεταξύ άλλων, δίνουν τα εφόδια στους μαθητές για την πραγματική ζωή. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η εισαγωγή του διερευνητικού τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης, πράγμα που γνωρίζαμε ήδη από χρόνια, αλλά οι μέχρι τώρα προσπάθειες, σκόνταφταν στο εξετασιοκεντρικό μας σύστημα. Το πρότζεκτ λοιπόν είναι η αρχή αυτής της στροφής προς ένα νέο σύστημα διδασκαλίας. Σιγά σιγά, όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται με παρόμοιο τρόπο. Δεν διαφωνώ οτι η αρχή θα είναι δύσκολη, ούτε γνωρίζω αν το νεο αυτό σύστημα θα πετύχει. Διαφωνώ όμως οτι ο σχεδιασμός των προτζεκτ είναι σε λάθος βάση, όπως και στο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της κοινωνίας.
Επειδή αυτή η αλλαγή επηρέασε αρνητικά τον κλάδο μας περισσότερο από όλους τους άλλους, λέω για μια ακόμη φορά, ότι πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά για να αναδειχθούμε σαν απαραίτητος κλάδος εκπαιδευτικών σε αυτό το νέο σύστημα. Πρέπει να μελετήσουμε καλά τον οδηγό των ερευνητικών εργασιών για να εφαρμόσουμε σωστά τη διαδικασία. Οι ερευνητές της εκπαίδευσης δηλώνουν ότι η διαδικασία είναι ίσως πιο σηματική από το περιεχόμενο στη μάθηση. Γι αυτό το λόγο, στην αξιολόγηση των προτζεκτ, η διαδικασία μετράει30% όσο δηλαδή και το περιεχόμενο.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε βέβαια να σιγουρευτούμε για αυτό, επειδή δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως έγινε με το Λύκειο... Το ερώτημα που με βασανίζει το τελευταίο διάστημα είναι: μήπως πρέπει εμείς να ανακινήσουμε το θέμα της αλλαγής του αναλυτικού προγράμματος της Τεχνολογίας στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε τα σημεία που αποτελούν το αδύνατο σημείο του μαθήματος;
Καλησπέρα συνάδελφοι και χρόνια πολλά σε όλους. Γιάννη μία ερώτηση : σύμφωνα με όσα υποστηρίζεις δεν αλλάζει κάτι στα αναλυτικά. Άρα δεν ισχύει για τη β Γυμνασίου ότι αναφέρεται στην εγκύκλιο των πιλοτικών; Καλό βράδυ. Μ.Β.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά και από μένα. Μόλις χτες το βράδυ είχα μια ακόμα ανεπίσημη επιβεβαίωση ότι το μάθημα της τεχνολογίας στο Γυμνάσιο θα παραμείνει. Στο αναλυτικό πρόγραμμα του πιλοτικού δεν έχει γίνει καμία φοβερή αλλαγή. Προτείνεται να προσεγγίζουν οι ομαδικές εργασίες τις παραγωγικές μονάδες με πιο "περιβαλλοντική" ματιά. Αν η διαφοροποίηση παραμείνει μόνο σε αυτό το επίπεδο, δεν νομίζω ότι μας ενοχλεί ιδιαίτερα...
Το πρόβλημα είναι οτι δεν αναφέρεται ρητά οτι το μάθημα χωρίζεται με κάποιο άλλο. Σε άλλα πιλοτικά σχολεία το σπάνε με την Οικιακή και σε άλλα με τα Καλλιτεχνικά, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση. Απλά επειδή ο ορισμός των πιλοτικών έγινε μετά την έναρξη της χρονιάς αφήσανε τα πράγματα ως έχουν. Του χρόνου όμως θα γίνει χαμός, γιατί και των καλλιτεχνικών και της οικονομίας αλλά και εμείς θα θέλουμε να σπάει το τμήμα, ο καθένας στο μάθημα του, άρα κάποιες απο τις ειδικότητες θα χάσουν ώρες, ποιές όμως; Αν δηλαδή δεν οριστεί ρητά τι ακριβώς θα συμβαίνει θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα με τις οργανικές, τις τοποθετήσεις, τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις. Πρέπει οποσδήποτε να βγεί εγκύκλιος, γιατί το ποιός θα περισσεύει σε ένα σχολείο δεν μπορεί να είναι υπόθεση του διευθυντή, του συλλόγου και των γνωριμιών που υπάρχουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ/ΚΑΛΛΙΘΕΑ Το γεγονος οτι στο νεο προγραμμα σπουδων στο πιλοτικο Γυμνασιο η Τεχνολογια ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ απο τη Πληροφορικη δεν συνεπαγεται οτι εκλειπει ο λογος χωρισμου του τμηματος. Αλλωστε ο λογος χωρισμου του τμηματος εχει να κανει με τη διδακτικη του μαθηματος και οχι με την ενταξη του σε κλαδο μαθηματων η οχι. Αλλωστε κλαδοι μαθηματων υπηρχαν και υπαρχουν και σε αλλα μαθηματα χωρις αυτο να συνηγορουσε στο χωρσμο του τμηματος στα μαθηματα αυτα. Απο τη στιγμη λοιπον που δεν αλλαζει το αναλυτικο προγραμμα (αρα και η διδακτικη του μαθηματος) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ο ΜΗ χωρισμος του τμηματος. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ λοιπον να διευκρινιστει ΟΧΙ ΑΝ "ΣΠΕΙ" ΤΟ ΤΜΗΜΑ στη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ αλλα με ποιο μαθημα "σπαει". Το ζητημα αυτο αντιμετωπιστηκε στο μαθημα της Πληροφορικης με το δευτερο καθηγητη κατα το προτυπο των εργαστηριων στη τεχνικη εκπαιδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ/ΚΑΛΛΙΘΕΑ ....ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ... Το ΚΑΙΡΙΟ λοιπον ειναι η διατηρηση του μαθηματος με το ονομα "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ" για τη διατηρηση των οργανικων θεσεων στα Γυμνασια καθως επισης και διατηρηση της φιλοσοφιας του αναλυτικου προγραμματος ετσι ωστε να διατηρειται ο λογος χωρισμου του τμηματος.Φυσικα και πρεπει να εστιασουμε στην διδακτικη ως λογο χωρισμου του τμηματος και οχι σε ...αλλους λογους. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ" ΠΑΡ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.
Από όλες τις πηγές έχουμε την πληροφόρηση ότι το μάθημα της Τεχνολογίας θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά χωρίς καμία αλλαγή (ήταν ο πρώτος στόχος μας από πέρσι, όταν μας ανακοίνωσαν να "ξεχάσουμε" το μάθημα...)Αυτό με ότι θετικό συνεπάγεται, αναλυτικό πρόγραμμα, οργανικές, κλπ. Ο επόμενος στόχος (ξεκινάμε μετά τα Χριστούγεννα) είναι τα υπόλοιπα που αναφέρετε παραπάνω. Η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι ο χωρισμός με κάποιο άλλο μάθημα, γιατί υπάρχει τάση για μικρότερες ομάδες στα "βιωματικά μαθήματα"(βλέπε Ερευνητικές Εργασίες λυκείου) αλλά το εργαστήριο. Για το υπουργείο αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κόστος και αναγκαιότητα για ειδικούς χώρους, σε μια περίοδο μεγάλης λιτότητας. Μάλλον θα πρέπει να τους πείσουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό γυμνασίων υπάρχει ήδη εργαστήριο και το κόστος για τη λειτουργία του δεν είναι τόσο μεγάλο... Η λύση με δεύτερο καθηγητή δεν θα προχωρήσει ούτε στην Πληροφορική, γιατί ήδη ανακοινώθηκε ότι σε κανένα μάθημα δεν δικαιολογείται δεύτερος εκπαιδευτικός. Χρόνια πολλά και ακλή χρονιά.
Το εργαστήριο δεν πρέπει να είναι λόγος μη χωρισμού του τμήματος. Και τα πρώτα χρόνια που δεν υπήρχαν τα εργαστήρια (όχι οτι τώρα υπάρχουν) κάναμε στην τάξη με τα μισά παιδιά. Για το Υπουργείο μεγαλύτερο κόστος έχει ο διπλασιασμός των ωρών (δυο καθηγητές ανα ώρα) παρά ο εξοπλισμός του εργαστηρίου. Γι'αυτό πρέπει να επιμείνουμε στον ρητό και κατηγορηματικό χωρισμό του τμήματος, ώστε και καλύτερο μάθημα να γίνεται και να μη χαθούν οργανικές. Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά !
Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά. Ελπίζω η νέα χρονιά να είναι πιο τυχερή και γεναιόδωρη για τον αδικημένο Κλάδο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους που θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, πέτυχαν πολλά! Μάξιμος Β.
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους. Σίγουρα το μάθημα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και χωρίς το εργαστήριο, αλλά το κομμάτι της κατασκευής είναι ένα σημαντικότατο μέρος του... Εμείς θα προσπαθήσουμε να το "σώσουμε" όπως ήταν, χωρίς περικοπές γιατί πιστεύουμε σε όλο το πακέτο..
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους. Σίγουρα το μάθημα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και χωρίς το εργαστήριο, αλλά το κομμάτι της κατασκευής είναι ένα σημαντικότατο μέρος του... Εμείς θα προσπαθήσουμε να το "σώσουμε" όπως ήταν, χωρίς περικοπές γιατί πιστεύουμε σε όλο το πακέτο..
ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.
Έχεις δίκιο συνάδελφε. Οι σύμβουλοι ειδικοτήτων αναλαμβάνουν και σύμβουλοι για το μάθημα της Τεχνολογίας. Πάντως με θλίψη διαπιστώνουμε οτι το ευνοικό για το μάθημα κλίμα που επικρατούσε στη δεκαετία του '90, δυστυχώς δεν υπάρχει. Μακάρι να αντιστραφεί, ιδίως τώρα που η βιωματική μάθηση, η τεχνολογική ανέλιξη, η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά κυρίως ο στόχος να μάθουν τα παιδιά πως να μαθαίνουν είναι στο κέντρου του προβληματισμού για το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Στα νέα πυλοτικά προγράμματα του υπουργειου που αναφέρονται στο ψηφιακό σχολείο δεν γίνεται καμία αναφορά στο μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ. Μήπως το καταργήσαν και εμείς ακόμα τρέφουμε αυταπάτες;
ΟΙ ΠΕ17 KAI ΠΕ18 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕ15 ΚΑΙ ΠΕ14, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η¨...;
Συνάδελφοι της ΠΕΚΑΤΕ, στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει το project για τη β και γ Λυκείου ή θα χάσουμε και εκεί και θα μείνουμε στις 3 ώρες της α τάξης που με τόσο μεράκι διδάσκουμε? Γιάννη ξέρεις κάτι?
Στο ψηφιακό σχολείο όπως είπα παραπάνω στο δεξι πλαίσιο, όπου αναφέρονται τα νέα πιλοτικά προγράμματα σπουδών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ολοήμερο Γυμνάσιο το μάθημα Τεχνολογία. Υπάρχει αναφορά σε όλα τα άλλα μαθήματα , ακόμη και σε χορό και κίνηση σαν νέα μαθησιακά αντικείμενα αλλά το μάθημα Τεχνολογία δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!! Σήμερα πληροφορήθηκα στο σχολείο ότι μετά από πολλές πιέσεις στο υπουργείο και αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δώθηκε το δικαίωμα στους νεοδιόριστους που έπρεπε να συμπληρώσουν 3 χρόνια στην αρχική τους τποποθέτηση το δικαίωμα μετάθεσης μετά τα δύο. Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδο για να αντιδράσουμε ουσιαστικά όλοι οι Τεχνολόγοι πιέζοντας προεκλογικά. Ας πιέσουμε και εμείς μέσα από έναν πελατιακό τρόπο διεκδίκησης, εξαγορά ψήφων.Είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί να μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Ας τονίσουμε πόσοι είμαστε στο σύνολο και να αναγκαστούμε σε ένα παζάρι ψήφων, τώρα που οι δύο μεγάλες παρατάξεις καίγονται. Εξάλλου μας το έχουν αποδείξει με την πολοτική τους.Δεν θα υπάρξει στο μέλλον δεύτερη ευκαιρία και πιο κατάλληλη στιγμή από αυτοί. Μέσα στα αιτήματά μας θα πρέπει να είναι , όχι μόνο η διατήρηση του μαθήματος αλλά η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, η διδασκαλία και στην τρίτη τά ξη Γυμνασίου και οπωσδήποτε δεύτερη ανάθεση σε μαθήματα όπως η Γεωγραφία που ειδικότητες όπως οι ΠΕ15 Και ΠΕ14 έχουν αλλά όχι εμείς. Θεωρούνται πιο κατάλληλοι;
Φυσικά και δεν είναι πιο κατάλληλοι αλλά ξέρουν πως παίζεται το παιχνίδι. Ας μη γελιόμαστε, αν δεν έχουμε τον τρόπο να πιέσουμε πολιτικά , όπως κάνουν όλοι γιατί είναι κατεστημένο πλέον το πελατιακό μας κράτος, ας τα παρατήσουμε. Εκβιασμός και διεκδίκηση των συμφερόντων μας με την εξαγορά ψήφων. Μην ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε άτομα χωρίς συναισθηματισμούς και κοινωνικές ευαισθησίες, ανθέλληλες θα έλεγα που πάνω από όλα βάζουν την καρέκλα. Πρέπει λοιπόν και μέχρι τις εκλογές να πιέζουμε συνέχεια αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στο χώρο της εκπαίδευσης στον οποίο κάποιοι καταθέσαμε ελπίδες, θυσίες, πολλά χρόνια σπουδών και ζωής αλλά πάνω από όλα μεράκι, ψηχή και αγάπη.
Στο δεξί πλαίσιο δεν υπάρχει ούτε η Φυσική Γυμνασίου. Είναι το κείμενο που προηγήθηκε του ωρολογίου. Αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ,αργότερα, ότι για φυσικές επιστήμες, τεχνολογία κ.α αναμένεται αναλυτικό. Έαν κάτι αλλάξει στη συνέχεια.....
Το μάθημα της Τεχνολογίας υπάρχει κανονικά στο πρόγραμμα του πιλοτικού Γυμνασίου. Από το παιδαγωγικό μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο μάθημα, που τώρα βρίσκεται στις βιωματικές δράσεις. Το μόνο που δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως σαφές είναι το εργαστήριο και ο χωρισμός του τμήματος (πράγματα πολύ σημαντικά) και παλεύουμε για αυτά. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση και η τάση για θεωρητικής κατεύθυνσης βιωματικά μαθήματα (τύπου πρότζεκτ) είναι εναντίον μας.... Το θέμα με τις δεύτερες αναθέσεις (σε Γυμνάσιο και Λύκειο) είναι επίσης πολύ σοβαρό, γιατί θα εξασφαλίσει οργανικές για τον κλάδο μας. Έχουν γίνει πολλές επαφές για το θέμα αυτό, οι οποίες πηγαίνουν πολύ καλά. Μετά την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων θα υπάρχουν νέα, ελπίζουμε καλά...
Μπράβο Γιάννη, αν καταφέρουμε να πάρουμε δεύτερη ανάθεση έτσι ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε ωράριο με μαθήματα όπως Γεωγραφία, Οικιακή οικονομία 'οπως έχουν οι ΠΕ14 Και ΠΕ15 αυτό νομίζω θα ήταν για μας μια σανίδα σωτηρίας. Ωστόσο σκεφτόμουνα μήπως θα μπορούσαμε να συντάξουμε ένα κείμενο αναφερόμενο στη σπουδαιότητα του μαθήματος σε συνδιασμό με τα αιτήματά μας (ψήφισμα διαμαρτηρίας) να το στείλουμε σε όλα τα σχολεία και να υπογραφεί από όλους τους διδάσκοντες των συλλόγων , όπως έκαναν οι ξενόγλωσσοι Καθηγητές και κατάφεραν να εξασφαλίσουν υποσχέσεις ότι τα μαθήματά τους θα ξαναμπούν κανονικά όπως και παλιά στα σχολεία, θα ήταν μια καλή κίνηση και θα είχε την υποστήριξη πολλών συναδέλφων, τι λες;
Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, ακόμα και σαν μια κίνηση για να ενοποιήσουμε τον κλάδο. Την τελευταία χρονιά που εμφανιζόμαστε παντού ενωμένοι, έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα σε κάθε επαφή που κάνουμε, είναι ότι υπάρχει μια τρομερή χαλάρωση σε όλα. Το παιδαγωγικό είναι άνω-κάτω και στο υπουργείο έχουν αρχίσει να αισθάνονται λίγο ανασφαλείς για το μέλλον. Από την πλευρά της ΝΔ πάλι, έχουν σταματήσει να υπογράφουν περιμένοντας να γίνουν εκλογές και να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για τις αλλαγές... Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο για να μην πέσει η κίνησή μας στο κενό.
Υπάρχει σοβαρή περίπτωση στη Β΄ λυκείου του χρόνου να μην εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα, γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφιστεί ενόψει εκλογών... Σε αυτή την περίπτωση θα επιστρέψουμε στο παλιό πρόγραμμα με Τεχνολογία, Τεχνολογία Επικοινωνιών, Σχέδια, κλπ, πράγμα που δεν μας ενοχλεί. Εάν πάλι προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί σήμερα, θα έχουμε κάποιες δεύτερες αναθέσεις που θα βοηθήσουν να μη χάσουμε τις οργανικές μας. Βρισκόμαστε σε αναμονή. Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα γνωρίζουμε καλύτερα.
Γιάννη, τι εννοείς Τεχνολογία; Αφού δυστυχώς η Α Λυκείου άλλαξε, πως θα κάνουμε Tεχνολογία. Αισθάνομαι ότι τελικά μόνο εμείς την πληρώσαμε. Σχεδόν φωτογραφικά. Μ.Β.
Μια απορία: και πως θα δικαιολογηθεί η οργανική μας θέση εάν δεν συπληρωθούν οι 11 ώρες της α' ανάθεσης? Νομίζω ότι πρέπει να παλέψουμε αποκλειστικά και μόνο για την διατήρηση του μαθήματος και όχι για τις επιπλέον αναθέσεις!
Οι Ερευνητικές Εργασίες (αν απλωθούν σε όλο το λύκειο) μας δίνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μια οργανική. Δεν ήταν περισσότερες οι ώρες της Τεχνολογίας παλαιότερα. Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής της Τεχνολογίας στο Λύκειο (σε περίπτωση αλλαγής όλα συζητιούνται από την αρχή, γιατί δεν υπάρχει καλή εικόνα για τις Ε.Ε.). Το παιχνίδι αυτό χάθηκε από πέρσι, γιατί κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος και δεν αντιστάθηκε... Στο Γυμνάσιο προλάβαμε και σώσαμε την κατάσταση, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα και οι δεύτερες αναθέσεις είναι σημαντικές για μας που δυσκολευόμαστε να συμπληρώσουμε ωράριο με το βασικό μας μάθημα.
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=56407 4. το μάθημα της «Τεχνολογίας» ενσωματώνεται στην «ερευνητική εργασία». Να σημειωθεί ότι, αντί του ενός απλού μαθήματος σχολείου που καταργείται, θεσπίζεται τώρα η πλήρης και ουσιαστική ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών σε όλα τα μαθήματα –και τούτο όχι για λόγους διακοσμητικούς, αλλά ουσίας: στην καρδιά της καινοτομικής σκέψης βρίσκεται η δυνατότητα να μαζεύει κανείς υλικό από όλες τις πηγές και μετά να συνδυάσει με τρόπο ευρετικό και να το υποβάλει σε κριτική επεξεργασία. Τόσο η διαδικασία της αναζήτησης και συλλογής υλικού όσο και της επεξεργασίας του είναι σήμερα κατεξοχήν δυνατή μέσα από το Διαδίκτυο και τις ποικίλες εφαρμογές. Μ’ αυτές επιδιώκεται να εξοικειωθεί ο μαθητής και στην εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας, αλλά και σε όλα τα μαθήματα του σχολείου, μέσα από τα νέα Προγράμματα Σπουδών.
Το οποίο σημαίνει οτι θα βασίζονται στη δομή της εργασίας που διδάσκαμε ή οτι θα μπορούν οι μαθητές να επιλέγουν και από τον τομέα της Τεχνολογίας;
Τους τελευταίους δύο μήνες δεν κινείται τίποτα στο υπουργείο περιμένοντας τις εκλογές, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Μόνο η Διαμαντοπούλου προσπαθεί να φανεί ότι κάνει κάποιο έργο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα προλάβει. Είναι γεγονός ότι αν πραγματοποιήσει όλα όσα σχεδιάζει, εμείς θα έχουμε πρόβλημα...
Τι ακριβώς εννοείς φίλε Γιάννη. Μιλάς για το νέο Γυμνάσιο ή το νέο Λύκειο. Γιατί για το γυμνάσιο υπάρχουν πληροφορίες για επ´εκταση του πιλοτικού προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο. Μάλλον τώρα αγωνιά να περάσει το νομοσχέδιο για το Λύκειο, διακομματικά. Έχεις καμία πληροφορία για το γυμνάσιο. Γιατί λες ότι πιθανώς να έουμε θέμα; Με το χωρισμό του τμήματος, ή με κάτι άλλο. ΜΒ
Το πρόβλημα με το Γυμνάσιο είναι η μετατροπή του μαθήματος στα πρότυπα του πρότζεκτ του Λυκείου. Αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα και όσο δεν έχουμε επικοινωνία (παρά τις προσπάθειες μας) με το Ματσαγγούρα, ανησυχώ. Παράλληλα, έχουμε μια δύσκολη αλλά ανοιχτή επικοινωνία με το παιδαγωγικό, που δεν έχει φέρει ακόμα κανένα αποτέλεσμα...
Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης ημερίδας που έγινε στην Αθήνα το Νοέμβριο... Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Τεχνολογίας (Π.Ε.ΚΑ.ΤΕ), ο Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης και το Σ.Ε.Κ Σίνδου, σας προσκαλούν στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, με θέμα: «Η διδασκαλία των Ερευνητικών Εργασιών (Project) – Μια ολοκληρωμένη πρόταση» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (πρώην δημαρχείο Νεάπολης) Ελ. Βενιζέλου 155, Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του αντικειμένου των Ερευνητικών Εργασιών (project) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με παραδείγματα και προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή τους. H εγγραφή και η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω κάποια στιγμή πριν τελειώσει το τρέχον σχολικό έτος και μια ημερίδα στην Πάτρα!!Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ειμαι σίγουρος πως θα δείξουν το κατάλληλο ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια για την σπουδαία δουλειά και τη λεπτομερή ενημέρωση.
Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον και σε άλλες πόλεις. Επικοινώνησε μαζί μου στο pekate1@gmail.com για να συζητήσουμε τη δυνατότητα για μια ημερίδα στην Πάτρα. Αν μας βοηθήσετε με την εξεύρεση χώρου και την κοινοποίηση στα σχολεία της περιοχής, με πολύ χαρά θα έρθουμε.
Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Μαρτίου. Την παρακολούθησαν περίπου 180 συνάδελφοι, οι οποίοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πληρότητα των εισηγήσεων. Ευχαριστούμε το Δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον κ. Νικολακούδη για την συμπαράσταση και τη βοήθειά τους.
Τα δεδομένα στο υπουργείο έχουν αλλάξει. Ναι, ο υπουργός ήταν πίσω από τις επιλογές για το νέο λύκειο, αλλά σίγουρα δεν προλαβαίνει να περάσει τίποτα από τη βουλή πριν από τις εκλογές. Μέσα στο καλοκαίρι και από τη νέα κυβέρνηση θα παρθούν όλες οι αποφάσεις. Είμαστε σε αναμονή και έχουμε αρχίσει ήδη τις επαφές με τα νέα πρόσωπα...
Γιάννη όλος ο κλάδος έχει μεγάλη ανασφάλεια και δεν ξέρει που να στρέψει τις ελπίδες του.Αν κρίνεις ότι μπορεί να γίνει μας λες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς διαγράφεται το τοπίο;
Ποιο τοπίο; Αφού η Χριστοφιλοπούλου παρακαλάει να της περάσουν το νέο Λύκειο, άρα δεν το θέλει μάλλον ο Μπαμπινιώτης. Εκτός της τεχνολογίας πάει μου φαίνεται και η ΕΕ της Β λυκείου να μασέδινε κανά διωράκι, σε όσους δεν κάνουμε το σχέδιο. Θλίψη, θλίψη
Δεν καταλάβετε συνάδελφοι; Το νέο Λύκειο της διαμαντοπούλου το μόνο που έκανε ήταν που μας άφησε χωρίς αντικείμενο στο Λύκειο. Στα τσακίδια. Ελπιίζω να μην υπάρξει συνάδελφος που να την ψηφίσει ποτέ.
Κατανοώ απόλυτα την ανασφάλεια όλων, αλλά δεν μπορώ ακόμα να είμαι σίγουρος για τίποτα. Για το λύκειο η λύση για μας είναι να πάρουμε 2 ώρες ΕΕ στην Α΄ αντί για την τεχνολογία και κάποιο μάθημα επιλογής. Βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές με όλες τις πλευρές... Για το γυμνάσιο τα πράγματα είναι καλύτερα, η τεχνολογία σώθηκε, αλλά υπάρχει μια επιθυμία για κάποια "ανανέωση" του μαθήματος. Είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθούμε μέσα στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί το θέμα. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα... Αλλά μέχρι τις εκλογές δεν φαίνεται να περνάει τίποτα, ούτε το τεχνολογικό λύκειο που ήταν έτοιμο. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επανεξετάσει τα πάντα, πράγμα θετικό για εμάς...
Τελικά μόνο θλίψη προκαλεί η νοοτροπία αυτή. Να περιμένουμε από τους πολιτικούς που βρίζουμε να μας "σώσουν". Δηλαδή το αν θα διδάσκεται το μάθημα της Τεχνολογίας (πράγμα αυτονόητο για άλλες χώρες) να εξαρτάται απο τους συσχετισμούς δυνάμεων, όχι όμως των πολιτικών, αλλά των άλλων συντεχνιών, γιατί μη ξεχνάτε οτι το μάθημα καθιερώθηκε απο τον Γιωργάκη το 1993. Οπότε ας μην ελπίζουμε σε κυβερνητικές αλλαγές, αλλά σε αλλαγές νοοτροπιών. Αν αυτές δεν αλλάξουν, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε. Πιο πιθανό μου φαίνεται να αυξηθούν οι ώρες γλωσσικών μαθημάτων λόγω Μπαμπινιώτη, παρά να διατηρηθεί η Τεχνολογία ως έχει. Μακάρι να διαψευστώ...
Η Τεχνολογία συνάδελφε μπήκε το 1993 επειδή ένας από τους συμβούλους στο Υπουργείο ήταν ο Ηλιάδης που βρέθηκε στην κατάλληλη θέση αλλά είχε και όραμα. Οι τεχνολόγοι χρειάζονται στο Γυμνάσιο γιατί η ζωή δεν έχει μόνο θεωρία έχει και πράξη.Χρειάζεται να μας πιστέψουν και εμείς να δείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε θετική παρουσία.
Πιστευετε οτι τα πιλοτικά θα εφαρμοστούν; Η δεν τα θέλει ο Μπαμπινιώτης; Και πως ειναι δυνατον να πιστευουν ότι μπορουμε να κανουμε εργαστηριακο μαθημα με 25 μαθητές;
Νομίζω ότι τα πάντα θα αποφασιστούν μέσα στο καλοκαίρι και όχι από τον Μπαμπινιώτη.Ο ρόλος του είναι περίπου διακοσμητικός. Η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα μας δώσει ένα στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα γίνουν αρκετές αλλαγές σε Γυμνάσιο και Λύκειο (και για αυτό παλεύουμε), αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τελείως νέο...
ΟΙ ΜΠαμπινιώτης δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητα έχει το νέο Λύκειο και ότι θα προσπαθήσει, εάν προλάβει να το αλλάξει. Για το Γυμνάσιο κουβέντα... Μ.β.
Γιάννη τι εννοείς δεν υπάρχει χρόνος για κάτι νέο; Νομίζω ότι εφόσον τα πιλοτικά γυμνάσια ήδη λειτουργούν, σχεδόν όλα είναι έτοιμα! Αναλυτικά προγράμματα κτλ... Αυτά πιστεύεις ότι δε θα εφαρμοστούν;
Από ότι έχω καταλάβει, θα ήθελαν να τα αλλάξουν όλα. Δεν τους ικανοποιεί ούτε το λύκειο (γενικό-τεχνολογικό) ούτε το γυμνάσιο. Αλλά θέλουν να έχουν κάτι έτοιμο γα εφαρμογή το Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται! Οπότε ή γίνονται "διορθωτικές" επεμβάσεις στα υπάρχοντα, ή δίνεται παράταση στην πιλοτική εφαρμογή όλων για ένα ακόμα χρόνο. Προσωπικά, βλέπω πιο πιθανή την πρώτη περίπτωση, γιατί έχει γίνει μια μεγάλη δουλειά, ανεξάρτητα που δεν συμφωνούμε με το αποτέλεσμα (όπως και οι περισσότεροι!) Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν, θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις και εμείς πρέπει να είμαστε κοντά. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές για αυτό και δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους...
Μάλλον απροετοίμαστους μας ξαναπιάνουνε... Το νέο Λύκειο θα ψηφιστεί σύμφωνα με το σημερινό Βήμα πριν τις εκλογές, και δε θα είναι αυτό της Διαμαντοπούλου , αλλά θα έχει πολλές αλλαγές. Το θετικό είναι ότι οι ΕΕ θα μπουν και στις άλλες τάξεις. Αρκεί να έουμε ανάθεση βέβαια
Μήπως πρέπει να απαιτήσουμε πρώτες αναθεσεις με θράσος. Έιμαι μηχανολογος σε γενικό λυκειο. Όπως αντιλαμβάνεστε του χρόνου δεν έχω ωράριο μετά την κατάργηση της τεχνολογίας. Θεωρώ ότι η μηχανολογια είναι εξέλιξη της φυσικής. Μηπως πρέπει να ζητήσουμε πρώτη ανάθεση τη φυσική. Φέτος διδάσκω σε ΕΠΑΛ για συμπλήρωση ωραρίου. Α ανάθεση θερμό δυναμική!!! Υλη ίδια με τη φυσικη β λυκείου. Maria
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για αρκετές ειδικότητες τεχνολόγων και το έχουμε επεξεργαστεί. Υπάρχει έτοιμη μια πρόταση για τις αναθέσεις που μπορούμε να πάρουμε σε γυμνάσιο και λύκειο και βρισκόμαστε σε φάση συζήτησης με το υπουργείο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει τίποτα αυτή την περίοδο. Λίγη υπομονή μέχρι την τοποθέτηση του νέου υπουργού.
Ακόμα και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων,τουλάχιστον στο σχολείο μου παραδέχονται την ασχετοσύνη τους στα project και πόσο χρήσιμη θα ήταν η βοήθεια μας σε αυτά.Τί ωραία που θα ήταν να μας έδιναν την κεντρική δομή της εργασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ειδικότητες τα παιδιά να μάθαιναν πώς να κάνουν ερευνητική εργασία και όχι copy paste.Τα οικονομικά γύρισαν η Τεχνολογία φεύγει...
Η μία ώρα μάλλον χάθηκε από τους οικονομολόγους που κίνησαν γη και ουρανό να μπούνε στο πρόγραμμα της Α Λυκείου. Ο πρόεδρος τους είχε ραντεβού με τον Μπαμπινιώτη την προηγούμενη Πέμπτη. Και την πλήρωσε το project και εμείς που είμαστε οι μόνοι που το έχουμε αγκαλιάσει. Σιγά, δε, μην μπει στη Γ λυκείου. Κάποια άλλοι με δύναμη κάποιες ώρες θα θελήσουν. Μ.Β.
Η επιλογή του βαθιά "θεωρητικού"Μπαμπινιώτη, τελικά δεν μας βγήκε σε καλό. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο για να σώσουμε τη θέση των Τεχνολόγων στο λύκειο, αλλά στην προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε, γίνονται τρομερά πράγματα...
Τα τρομερά πράγματα ,μού ακούγονται πολύ δύσκολα, θέλουμε να ξέρουμε, αλλά και αν μπορούμε, να βοηθήσουμε.Νομίζω ότι και για τις εκλογές πρέπει να είμαστε συντονισμένοι.
Αυτή τη στιγμή όποιος έχει πολιτικό μέσο αρκετά "υψηλό", μπορεί να καταφέρει να περάσει τα πάντα... Είναι περίοδος υποσχέσεων (δεν ξέρω βέβαια πόσο δεσμευμένος θα είναι ο επόμενος υπουργός από αυτές τις αποφάσεις) Το πρόβλημα που συναντάμε είναι παρότι έχουμε καταφέρει και να έχουμε πολύ καλή επιστημονική υποστήριξη στις προτάσεις μας και να έχουμε αρκετά καλό "μέσο" (γιατί χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα!) δυσκολευόμαστε να περάσουμε μια απόφαση για να σώσουμε τους Τεχνολόγους στο Λύκειο. Δεν θα σταματήσουμε βέβαια. Και τη μεγάλη εβδομάδα στο υπουργείο θα είμαστε, μέχρι να τα καταφέρουμε. Η πιο χρήσιμη βοήθεια αυτή τη στιγμή είναι το πολιτικό μέσο, από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Αν μπορείτε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε με την ΠΕΚΑΤΕ στο pekate1@gmail.com
Πάντως το θέμα δεν είναι μόνο τι ζητάμε εμείς αλλά και τι ζητάνε οι άλλες ειδικότητες (δυστυχώς το τι είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά εξαρτάται από το συσχετισμό των διορισμένων ειδικοτήτων). Έτσι ακούστηκε και η εξωφρενική απαίτηση της συντεχνίας που έχει ευνοηθεί περισσότερο απ'όλες, να είναι ο ένας εκπαιδευτικός του project πληροφορικάριος !! Δεν είναι μόνο ότι θα περιορισθεί για τα παιδιά η δυνατότητα επιλογής θεμάτων, αλλά θα περιορισθούν σημαντικά και οι ώρες των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Γι'αυτό πρέπει να έχουμε τον νού μας. Εύχομαι να περάσουμε όλοι και όλες Καλό Πάσχα (για μετά βλέπουμε) !
Πραγματικά είναι εξωφρενικό από μια ειδικότητα όπως της Πληροφορικής που έχει εξασφαλίσει μαθήματα και οργανική στα λύκεια, να απαιτεί "διακριτό" ρόλο στα πρότζεκτ και να φύγει το μάθημα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών για να μπει κάποιο δικό τους!!! Καλό Πάσχα σε όλους
Στο τέλος θα χάσουμε και την Τεχνολογία του Γυμνασίου έτσι όπως πάμε. Προσπαθούμε να επαναεντάξουμε την Τεχνολογία του Λυκείου και θα μας πιάσουν στον ύπνο και στο Γυμνάσιο. Με τα μαθήματα του Γυμνασίου τι κάνουμε; Υπάρχει κάτι νεότερο ή θα μείνουν μόνο οι της ΟΙκιακής Οικονομίας και οι Πληροφορικάριοι και εμείς θα φύγουμε. Οι της ΟΙκιακής έχουν ανάθεση και σε άλλα μαθήματα, οι δε πληροφορικάριοι έχουν αυξήσει τις ώρες τους, οι μόνοι εκτεθειμένοι είμαστε εμείς οι Τεχνολόγοι που ούτε θα συμπληρώνουμε ωράριο για να κρατήσουμε τις οργανικές ούτε θα έχουμε β ανάθεση σε άλλο μάθημα. Ας προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το μάθημα στο Γυμνάσιο για να απασχολήσουμε και τους συναδέλφους του Λυκείου. Πάντως απ ότι γνωρίζω για τους ξενόγλωσσους Γαλλικών Γερμανικών κλπ, ότι είχε πει η Διαμαντοπούλου το πήρε πίσω και τα μαθήματά τους θα διδάσκονται κανονικά όπως και πρώτα γιατί να μην γίνει το ίδιο και με την Τεχνολογία Λυκείου;
Η Τεχνολογία του Γυμνασίου δεν έχει αλλάξει καθόλου μέχρι στιγμής. Αυτό που προσπαθούμε είναι να βγει μια οδηγία που να ορίζει με ποιο μάθημα θα χωρίζεται, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εργαστηριακή φύση του. Για το Λύκειο η υπόθεση έχει τελειώσει όσον αφορά την Τεχνολογία (εκτός αν ο νέος υπουργός σχεδιάσει ένα "νέο" Λύκειο). Αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρχει συμμετοχή ενός Τεχνολόγου στις Ε.Ε. Α και Β Λυκείου και να σταματήσει η ζώνη που μας απαγορεύει να πάρουμε πάνω από δύο ΕΕ.
Στο δικό μας σχολείο χωριζόταν με την Πληροφορική, ούτε αυτό θα ισχύει θα μειωθούν δηλαδή οι ώρες στις μισές; Τί γίνεται ρε παιδιά υπάρχουμε κάπου; οι Οικονομολόγοι το σώσανε το μαθηματάκι τους.Είναι άκρως εξοργιστικό γιατί τόσο στην απ'έξω...;
Αυτό δεν ξανάγινε ! Η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας για την αλλαγή του μαθήματος "Πολιτική και Δίκαιο" απο υποχρεωτικό σε μάθημα επιλογής και το Υπουργείο θεσμοθετεί οργανικές για πληροφορικάριους στο Δημοτικό !!! Και μετά λένε οτι υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός με παιδαγωγικά κριτήρια μακρυά απο σκοπιμότητες και συντεχνιακές παρεμβάσεις κ.λπ. Μου φαίνεται οτι στο βρώμικο αυτό παιχνίδι είμαστε (και τα παιδιά μαζί) ο αδύναμος κρίκος. Δυστυχώς ...
Διάβασα όλα τα σχόλια και παρατηρώ μια τάση διάσπασης στο σύνολο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τεχνολογία, ειδικά στα γυμνάσια. Δεν είναι λύση συνάδελφοι η δεύτερη ανάθεση ούτε και σωζόμαστε με αυτήν αν υπάρξουν αλλαγές στο γυμνάσιο. Ούτε οι ΠΕ14 - είναι προφανές ότι ανήκω σ αυτούς -ξέρουν τα κόλπα. Τη βιολογία που αυτοδίκαια πρέπει να διδάξουμε λόγω αντικειμένου και σε 1η ανάθεση μάλιστα, μας έκαναν τη χάρη να μας τη δώσον σε 2η ανάθεση μόλις εδώ και 3 χρόνια... Και πάλι με το κυάλι τη βλέπουμε... Η λύση είναι να υπάρχει ενότητα μεταξύ όλων των ειδικοτήτων της τεχνολογίας γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά, άρα χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες μήπως και περισωθεί κάτι μέσα στη λαίλαπα που ζούμε αυτον τον καιρό. Χώρια που, όπως ακούστηκε, ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι ΠΕ04 οι οποίοι, μόλις άκουσαν για πιο περιβαλλοντική κατεύθυνση του μαθήματος, καιροφυλακτούν. Έχετε ακούσει τίποτε γι αυτό;
Η δική μου εμπειρία είναι πως το τελευταίο διάστημα ισχύει στην πράξη το ακριβώς αντίθετο. Οι Τεχνολόγοι παρουσιάζονται ενωμένοι στο υπουργείο, έχουμε αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που υπήρχε για τον κλάδο μας και διεκδικούμε πράγματα που πριν από ένα χρόνο φάνταζαν αδιανόητα! Αυτή την περίοδο παλεύουμε να σώσουμε τις οργανικές στα γενικά λύκεια και για το γυμνάσιο καταφέραμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή που θα μας έθιγε. Το μόνο που απομένει είναι να βγει μια οδηγία για το πως θα χωρίζεται το μάθημα. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω για τίποτα ακόμα, αλλά ελπίζω σύντομα να υπάρχουν νέα για τον κλάδο.
Περιμένω να διαβάσω κάποιο σχόλιο για το τι έχουμε να δούμε από εδώ και εμπρός.Τι σκέφτεστε για τις εκλογές και την κατάσταση που θα επικρατήσει μετά;Τι θα γίνει με τον κλάδο;Ακούγεται για 22 ώρες για όλους.Όμως Θα υπάρχουν θέσεις; Μ.Π
Σήμερα ανακοινώθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η τροποποίηση στις οδηγίες για τις Ερευνητικές Εργασίες, όπου αναφέρεται καθαρά ότι τη μία από τις δύο ώρες των Ε.Ε. αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός που είχε ανάθεση την Τεχνολογία του λυκείου. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον κλάδο μας (και για την ΠΕΚΑΤΕ) και δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα εάν δεν υπήρχε πολύμηνη προσπάθεια από κάποιους συναδέλφους οι οποίοι ανάλωσαν ατελείωτες ώρες στους διαδρόμους του υπουργείου. Σύντομα θα αποσταλεί και στα σχολεία.
Συγχαρητήρια στον συνάδελφο Γιάννη για τις προσπάθειες που κατέβαλε. Το μπαλάκι τώρα είναι στα χέρια μας συνάδελφοι και πρέπει να μη το πετάξουμε και αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα πρέπει να αναδείξουμε με σοβαρή δουλειά και κόπο τα παιδαγωγικά οφέλη του μαθήματος και να το κάνουμε αγαπητό στα παιδιά και τους γονείς τους, γιατί δεν θα μας δώσουν άλλη ευκαιρία αν το αφήσουμε να βαλτώσει. Θα πρέπει η ειδικότητα του "Τεχνολόγου" να αποκτήσει την αίγλη και το κύρος που της αξίζει και αυτό είναι στο χέρι μας πλέον !
Ο αριθμός του ΦΕΚ είναι 1390 τεύχος Β. Αναρτήθηκαν και οι οδηγίες για το μάθημα στο esos, όπου αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που μας ενδιαφέρουν. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, η εικόνα του Τεχνολόγου έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο. Μας έδωσαν αυτό που ζητούσαμε τόσο επίμονα, αλλά τώρα οι ευθύνες μας είναι περισσότερες και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να δουλέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να παρουσιάσουμε εργασίες υψηλού επιπέδου, γιατί θα βρισκόμαστε στο στόχαστρο...
Μπράβο στην ΠΕΚΑΤΕ και σε σους δουλεύουν και αγωνίζονται για τά μαθήματα και τις οργανικές.Άξιζε η προσπάθεια που έγινε και η δημιουργία της Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας και όλοι μαζί να συνεχίσούμε τον αγώνα.Όσοι δεν έχουν μπει στην Ένωση να το κάνουν τώρα.
Οι σημαντικότερες είναι αλλαγές είναι : α) Γίνεται ταυτόχρονη συνδιδασκαλία από δυο καθηγητές/τριες β) Τα θέματα μπορεί να είναι όχι μόνο τετραμηνιαία αλλά και ετήσια και γ) Το κάθε τμήμα της Α ή Β Λυκείου μπορεί να κάνει το μάθημα και ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα (όχι σε ζώνη δραστηριοτήτων). Στη περίπτωση αυτή το κάθε τμήμα έχει και το δικό του θέμα. Άρα αν υπάρχουν 3 τμήματα Α Λυκείου και 3 της Β Λυκείου δημιουργούνται 12 ώρες (6Χ2)για την ειδικότητα του "Τεχνολόγου", όχι άσχημα έτσι; Απλά τώρα το μάθημα ταυτίζεται στη συνείδηση του κόσμου με την ειδικότητα αυτή όπως και η επιτυχία ή αποτυχία του. Άρα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά, που σημαίνει προετοιμασία το καλοκαίρι με στόχο την υλοποίηση πρωτότυπων και ποιοτικών θεμάτων την επόμενη κρίσιμη για το μέλλον του μαθήματος χρονιά.
Πολύ σωστά, αυτή τη στιγμή οι ώρες του Τεχνολόγου στο λύκειο είναι 2 για κάθε τμήμα Α και Β τάξης, εάν ο σύλλογος αποφασίσει να γίνει το πρότζεκτ ανά τμήμα και όχι σε ζώνη. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους συλλόγους καθηγητών, γιατί τους διευκολύνει στο πρόγραμμα. Εάν μπει και στη Γ Λυκείου του χρόνου, τότε οι ώρες είναι συν 2 για κάθε τμήμα, με μάθημα πρώτης ανάθεσης!!! Κανείς δεν χάνει την οργανική του. Προσοχή όμως, δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα οργανική θέση για πρότζεκτ σε σχολείο που δεν έχει σήμερα τεχνολόγο. Και οι αναθέσεις είναι ακριβώς οι ίδιες που ίσχυαν για την Τεχνολογία του Λυκείου μέχρι πέρυσι. Καταφέραμε να διαφυλάξουμε όλους όσους βρίσκονταν στο Λύκειο...
Συγχαρητήρια σε όλους μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο μας. Το θέμα είναι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος μας στα πρότζεκτ. Για παράδειγμα στο σχολείο μας μία ειδικότητα όριζε το θέμα και η άλλη είχε το ρόλο της οργάνωσης της εργασίας, μήπως θα είναι αυτός ο ρόλος μας; Πόσα δηλαδή θέματα θα μπορούμε να είναι από την ειδικότητά μας γιατί μην ξεχνάμε οτι είχε δοθεί πέρυσι προτεραιότητα στα θέματα στους φυσικούς και μαθηματικούς. Καλύτερα να γνωρίζουμε με ακρίβεια και γραπτώς ποιος θα είναι ο ρόλος μας παρά να γίνουμε τα τραχαντήρια των άλλων ειδικοτήτων και να βγάζουμε εμείς όλη τη δουλεία.
Συνάδελφε, καταφέραμε κάτι σημαντικό και τώρα θα μας κοιτάζουν όλοι. Κατ αρχάς, ποτέ δεν δόθηκε "προτεραιότητα" σε φυσικούς-μαθηματικούς, τα έχουμε πει αυτά. Αριθμητικά, σε όλη την Ελλάδα, τις περισσότερες ΕΕ τις κάνουν οι φιλόλογοι (λόγω αριθμού) και μετά οι οικονομολόγοι και εμείς (λόγω ανάγκης). Πληροφοριακά, οι μαθηματικοί είναι από τους τελευταίους. Στο θέμα τώρα. Δεν φοβόμαστε τη δουλειά και πράγματι αφού τώρα θα έχουμε πολλές ώρες θα έχουμε και πολύ δουλειά, πολύ περισσότερη από αυτήν που είχαμε στην Τεχνολογία. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα αναλάβουμε, θα σχεδιάσουμε και θα παρακολουθήσουμε 8-10 πχ τεχνολογικού τύπου ΕΕ, απλά γιατί αυτό είναι αδύνατον. Επιπλέον όλα τα (4) είδη ΕΕ πρέπει να γίνονται στα σχολεία, δεν άλλαξε κάτι. Στις περισσότερες λοιπόν ΕΕ θα είμαστε οι "δεύτεροι" και θα προσφέρουμε στους συναδέλφους και τους μαθητές, αυτά που ξέρουμε να κάνουμε, πχ δομή και "επιστημονικότητα" εργασίας, ΤΠΕ, παρακολούθηση ομάδων, προετοιμασία παρουσιάσεων κλπ κλπ. Μην ξεχνάει κανείς ότι μας έβαλαν σε αυτή τη θέση επειδή τους πείσαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Θέματα-μπαρούφες, προβλήματα κάθε είδους, τυχόν απαξίωση των ΕΕ, από εδώ και πέρα, θα επηρεάζουν εμάς πρώτους. Είμαι σίγουρος ότι η ΠΕΚΑΤΕ θα βοηθήσει να διασαφηνιστούν οι απορίες όλων.
Συμφωνώ απόλυτα. Η ΠΕΚΑΤΕ ήδη βρίσκεται σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο προετοιμασίας κάποιας ημερίδας με πιο διευρυμένη θεματολογία από την προηγούμενη και ανάλυση όλων των παραμέτρων του πρότζεκτ. Αν δεν προλάβουμε μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς (και οι ρευστή πολιτική κατάσταση μας προβληματίζει) σίγουρα θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβρη. Με προβληματίζει μόνο η στάση της ΕΕΤΕΚ στο θέμα, όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια διαδικασία στην οποία δεν συμμετείχε καθόλου, δίνοντας μια εικόνα διάσπασης του "μετώπου" των ενώσεων των τεχνολόγων. Γιατί δεν φαντάζομαι να πιστεύουν πολλοί, πως με μια επιστολή στο γραφείο του υπουργού που περιείχε τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τις Ε.Ε. άλλαξε ξαφνικά η στάση του υπουργείου! (κάποιοι βρίσκονταν όλη την ημέρα, για τρεις εβδομάδες στο υπουργείο και γνωρίζουν τι έγινε...)
Συνάδελφοι θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά τη διαδικασία που γίνονται τα project γιατί σύμφωνα με τα ισχύοντα (αν έχω καταλάβει καλά)ουσιαστικά παίρνουμε 2 ώρες αν υποθέσουμε ότι γίνεται συνδιδασκαλία.Ρωτάω διότι όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ δείχνει οτι θα είμαστε σε όλα τα project που θα υλοποιούνται πράγμα αδύνατον αφού γίνονται σε ζώνη και ταυτόχρονα.
Στις οδηγίες αναφέρεται ότι ο σύλλογος αποφασίζει εάν το πρότζεκτ θα γίνει σε ζώνη ή κατά τμήμα. Και στις δύο περιπτώσεις η συνδιδασκαλία είναι δεδομένη και οι δύο ώρες είναι του τεχνολόγου. Εάν γίνει σε ζώνη έχουμε ένα δίωρο ανά τάξη, ενώ εάν γίνει κατά τμήμα έχουμε ένα δίωρο σε κάθε τμήμα! Είναι σαφές, ότι με τη δεύτερη επιλογή, υπάρχει μια οργανική τεχνολόγου σε κάθε λύκειο! Και φαντάζομαι ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πεισθεί ο σύλλογος, γιατί διευκολύνει πάρα πολύ να "βγει" το πρόγραμμα. Προσοχή όμως. Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι όλα τα πρότζεκτ που θα συμμετέχουμε θα πρέπει να έχουν τεχνολογικό περιεχόμενο...
Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα δημόσια και στα ιδιωτικά. Στα μέλη της ΠΕΚΑΤΕ έχω στείλει τα έγγραφα (ΦΕΚ και οδηγίες). Επικοινώνησε μαζί μου στο pekate1@gmail.com να σου τα στείλω. Ο διευθυντής σου θα τα δεχτεί.
Ολα καλά με τις Ε.Ε του Λυκείου για την Τεχνολογία του Γυμνασίου όμως τι γίνεται; Έχουμε κανένα νέο ή θα έχουμε όλοι εμείς οι τεχνολόγοι πρόβλημα με τη νέα χρονιά; Αν οι ώρες μειωθούν στο μισό τότε αυτομάτως το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί ένας μεγάλος αριθμός Τεχνολόγων που διδάσκουν στο Γυμνάσιο θα μείνουν χωρίς οργανική. Οι δεύτερες αναθέσεις σε αυτή την περίπτωση και όχι μόνο θα ήταν μια καλή λύση. Αν έχουμε νέα προς αυτή την κατεύθυνση παρακαλώ ενημερώστε μας γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη στασιμότητα και δεν "κινείται" τίποτα στο υπουργείο παιδείας. Δεν υπάρχει κάποιο νέο, αλλά δεν υπάρχει και λόγος για αρνητική διάθεση. Εδώ καταφέραμε και "σώσαμε" τις οργανικές στο λύκειο που ήταν χαμένες, δεν καταλαβαίνω γιατί τόση απαισιοδοξία για το γυμνάσιο που δεν έγινε αλλαγή στο αναλυτικό το πρόγραμμα... Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε τις επαφές με τη νέα διοίκηση.
Στο ιδιωτικό που εργάζομαι δεν υπάρχω στα πλάνα τους για την νέα χρονιά στα (project). Λένε πως επικοινώνησαν με το υπουργείο ζητώντας διευκρίνηση της εγκυκλίου για το πως ένας τεχνολόγος μπορεί να εμπλακεί σε ανθρωπιστικές κι άλλου τέτοιου τύπου εργασίες. Εγώ τί να κάνω; Καταλαβαίνετε πως η θέση μου ειναι πολύ λεπτή. Υπάρχει κάποια διευκρίνηση για το θέμα.
Βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή. Η μεγάλη πολιτική αναστάτωση έχει σταματήσει ουσιαστικά κάθε ενέργεια. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα τον ορισμό των νέων γραμματέων του υπουργείου (γενικός και ειδικός) που είναι πολιτικά πρόσωπα και κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα δώσουν τη "γραμμή"... Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε (όλοι οι σύλλογοι των τεχνολόγων) μια πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι μια ομάδα του κλάδου 4 που έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη συμμετοχή μας στο πρότζεκτ, συνεχώς θέτει σε αμφισβήτηση (χωρίς σοβαρά επιχειρήματα) τη δυνατότητα μας να συμμετέχουμε σε πάνω από δύο πρότζεκτ, άρα και την οργανική μας στα λύκεια. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέουμε την φετινή υπουργική απόφαση με τις οδηγίες του παρελθόντος. Στις αρχές του Σεπτέμβρη θα γίνουν δύο ημερίδες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για να δοθούν οι απαντήσεις που αρμόζουν... Μέχρι τότε, θα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Καλό καλοκαίρι σε όλους.
Αν το δούμε γενικότερα, δεν θέλουν να υπάρχουμε στο γενικό λύκειο... Στην πράξη, αυτό που υποστηρίζουν (με βάση τις παλιές οδηγίες του Ματσαγγούρα) είναι ότι μπορούμε να πάρουμε μέχρι δύο σύνολο, όπως όλοι οι άλλοι! (Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε καμία, γιατί με 4 ώρες δεν μένει τεχνολόγος σε γενικό λύκειο...) Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η νέα οδηγία βγήκε για να διαφυλάξει τις οργανικές μας. Περιμένουμε τις αλλαγές σε θέσεις κλειδιά στο υπουργείο, για να καταλάβουμε εάν θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι...
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν χρειάζεται ν'ανησυχούμε (και) γι'αυτό το καλοκαίρι. Οι οδηγίες είναι σαφείς. Αν το μάθημα διδάσκεται κατά τμήμα τότε για κάθε τμήμα προκύπτουν 2 ώρες διδασκαλίας π.χ. για 3 τμήματα Α και 3 τμήματα Β Λυκείου προκύπτουν 12 ώρες διδασκαλίας. Αν όμως διδάσκεται κατα ζώνη τότε υπάρχουν μόνο 4 ώρες. Η πρώτη ρύθμιση διευκολύνει το πρόγραμμα και μάλλον θα το επιλέξει ο σύλλογος διδασκόντων γιατί πολύ απλά δεν θα θέλει να δημιουργήσει και πρόβλημα στους συναδέλφους. Εκτίμηση μου είναι ότι όσοι/ες μείναν στα Γενικά Λύκεια θα πάρουν σύνταξη απ'αυτά, απλά δεν θα υπάρξει κανένας νέος διορισμός. Οπότε πάμε για βουτιές χωρίς κανένα άγχος και ας προετοιμαστούμε για την επόμενη σχολική χρονιά, προτείνοντας ενδιαφέροντα θέματα project. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !
Αν αυξηθεί το ωράριο σε 22 ώρες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλές ειδικότητες όπως οι δικές μας θα πάνε για εφεδρεία.Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ώρες.Μακάρι να μην γίνει, αλλά σήμερα ξαφνικά και από το πουθενά όλοι μιλάνε γι΄αυτό.Τυχαίο...δε νομίζω!!!!
Αυτά τα κείμενα μας αναφέρουν, προς το παρόν, στις οδηγίες για τα πιλοτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Για τα διδακτικά-μαθησιακά αντικείμενα (μαθήματα) που δεν περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, τα πιλοτικά Γυμνάσια θα εφαρμόσουν το Πρόγραμμα Σπουδών που ισχύει στα υπόλοιπα σχολεία. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, δεν θα εφαρμοστεί νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα διδακτικά-μαθησιακά αντικείμενα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία, Τεχνολογία και ΣΕΠ.
4. Σε σχέση με τις Βιωματικές Δράσεις-Συνθετικές Δημιουργικές Εργασίες, στο Γυμνάσιο:
Στην Α΄ τάξη :
I. Τεχνολογία. Ακολουθείται το ισχύον πρόγραμμα στο οποίο δίδεται έμφαση στην οργάνωση σχεδίων εργασίας-δραστηριοτήτων.
Στη Β΄ τάξη:
I. Τεχνολογία. Τα θέματα/δραστηριότητες της Τεχνολογίας που θα επιλέγονται, θα πρέπει να αναδεικνύουν τη σχέση του τρόπου αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών με την προστασία του Περιβάλλοντος. Σχετική θεματολογία περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Π.Ε.Α.Α.
Επίσης στη ζώνη των τεχνών, πιθανόν να μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς
Μπορούμε και στο ΠΕΑΑ. Στη ζώνη τεχνών πώς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο πιθανό είναι ότι σε ΣΚΖ, ΠΕΑΑ κλπ, θα έχουν ανάθεση όλες οι ειδικότητες, άρα και εμείς. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να έχουν ανάθεση και στην Τεχνολογία όλοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνάδελφοι λύση είναι μόνο η δημιουργία της ένωσης μας και όχι οι υποθέσεις.
Εάν δεν κινηθούμε άμεσα, θα χάσουμε
και το γυμνάσιο.
Κώστας tk.
Γιάννη, γιατί να αλλάξουν οι αναθέσεις που ανακοινώθηκαν για
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πιλοτικά? Εάν θέλουν να βάλουν και άλλους στην Τεχνολογία, θα της αλλάξουν τον τίτλο. Ο κίνδυνος είναι, κατά τη γνώμη μου, η μετονομασία ή η κατάργηση του μαθήματος και όχι η αλλαγή στο αναλυτικό της Β τάξης.
Εάν βάλουν ανάθεση για όλους σε Τεχνολογία, το ίδιο τότε θα πρέπει να κάνουν και στην οικιακή οικονομία. Πάντως το σπάσιμο του τμήματος πολύ δύσκολο να διατηρηθεί για εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφε Κώστα μην , μάλλον δεν έχεις παρακολουθήσει την συνολική πορεία του και για αυτό είσαι ΤΟΣΟ ανήσυχος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τεχνολογία είναι μάθημα και στα πιλοτικά Γυμνάσια.
Ο πανικός δεν βοηθάει. Άλλο θέμα η συνεχής επαγρύπνηση.
το "μην" σβήστο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕργασιακή εφεδρεία στα τεχνικά λύκεια αναφέρουν οι εφημερίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατασκευάζουν ειδικότητες- εξιλαστήρια θύματα. Με Τεχνολογία χωρίς σπάσιμο τμήματος τι πλεονάσματα συναδέλφων θα προκύψουν? Χωρίς καθόλου μάθημα τεχνολογία δε θα μείνει κανείς μας στην εκπαίδευση.
Γιατί μπορεί στα πιλοτικά να κρατήσανε το μάθημα, αλλά μπορεί κανείς να είναι σίγουρος?
Οι συνάδελφοι από διάφορες ΕΛΜΕ άρχισαν, επιτέλους, να μιλούν για τα μαθήματα που βγήκαν εκτός ωρολόγιου προγράμματος, για λόγους προφανείς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι της ΠΕΚΑΤΕ, τι νεότερο έχουμε για την Τεχνολογία Γυμνασίου?
Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Το μάθημα και οι αναθέσεις παραμένουν.Στις τελευταίες οδηγίες υπάρχει προτροπή να στραφούν οι εργασίες της Β΄ τάξης σε περιβαλλοντικά θέματα, χωρίς να αποκλείει τα κλασικά θέματα. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αρχή για την ανατροπή του μαθήματος. Μέσα στη χρονιά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.Εμείς είμαστε συνέχεια σε επαφή με το υπουργείο και πιέζουμε για το μάθημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Γιάννη, λέγοντας ανατροπή αναφέρεσαι στο περιεχόμενο ή φοβάσαι ακόμα-ακόμα και την κατάργηση του μαθήματος Τεχνολογία? Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με το πρόγραμμα του πιλοτικού Γυμνασίου? Αλλαγές, επί τα χείρω, μπορεί να γίνουν, δυστυχώς, πριν την καθολική εφαρμογή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν επ' αυτού ενδείξεις από μέρους του Υπουργείου?
Γνωρίζοντας τη γνώμη που επικρατούσε για την τεχνολογία μέχρι το πάσχα, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Υπήρχε έτοιμο σχέδιο για κατάργηση του μαθήματος και αντικατάστασή του με κάτι σαν πρότζεκτ. Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το περιεχόμενο. Επειδή τα πάντα στο νέο σχολείο περιστρέφονται γύρω από το πρότζεκτ, δεν πιστεύω ότι εύκολα θα ξεφύγει η Τεχνολογία. Αν διατηρήσουμε το όνομα, θα διατηρήσουμε και τις αναθέσεις και βλέπουμε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει διημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ την Παρασκευή και το Σάββατο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί κάποιος να μας ενημερώσει?
Μ.Β.
Την Παρασκευή απεργούν τα ΜΜΜ. Εάν υπάρχει όντως διημερίδα θα υπάρξει πρόβλημα μετακίνησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφε Γιάννη, ας μείνει το όνομα και ας αλλάξει το αναλυτικό του μαθήματος. Άλλαξε σε πολλά μαθήματα άλλωστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, γιατί να είμαστε απαισιόδοξοι? Το μάθημα αναφέρεται ρητά.
Τι θα κάναμε εάν έμενε η Τεχνολογία εκτός πιλοτικών?
Με τον Ματσαγγούρα έχεις μιλήσει σχετικά με το περιεχόμενο?
Υπάρχει άλλος επιστημονικός υπεύθυνος εκτός από αυτόν?
Η ημερίδα Παρασκευή και Σάββατο διοργανώνεται από την ΕΕΤΕΚ. Η ΠΕΚΑΤΕ θα διοργανώσει πιο στοχευμένο σεμινάριο το Νοέμεριο. Θα σας ενημερώσω όταν τελειώσει το πρόγραμμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιτροπή που χειρίζεται το θέμα της τεχνολογίας είναι υπό την παρακολούθηση του Δούκα και δεν υπάρχει τεχνολόγος σε αυτήν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της ανησυχίας μας.
Γιάννη καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχουμε ξεφύγει λοιπόν από την ανησυχία μας για κατάργηση του μαθήματος ή φοβόμαστε για Τεχνολογία που θα διδάσκεται ΚΑΙ από ΠΕ4?
Εάν, όντως, υπάρχει επιτροπή που ασχολείται με το θέμα δεν είναι κακό, όταν πέρυσι η άρνηση για το μάθημα ήταν απόλυτη.
Μ.Β.
Συγγνώμη,
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού η Τεχνολογία παρέμεινε και στα πιλοτικά, δεν καταλαβαίνω γιατί πάλι μαυρίζουμε τις ψυχές μας.
Δηλαδή φοβόμαστε μήπως το πάρουν πίσω?
Σας θυμίζω ότι η οδηγία ήταν "Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, δεν θα εφαρμοστεί νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα διδακτικά-μαθησιακά αντικείμενα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία, Τεχνολογία και ΣΕΠ." Το "σε αυτή τη φάση" με ανησυχεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην ξεχνάμε ότι μια παρόμοια επιτροπή είχε ουσιαστικά καταργήσει το μάθημα πέρυσι...
Εγώ συνιστώ μεγάλη προσοχή σε κάθε εξέλιξη και ετοιμότητα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και οι αποφάσεις (σε κάθε επίπεδο) αλλάζουν κάθε μέρα.
Γιάννη καλά κάνεις και ανησυχείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια, το σε "αυτή τη φάση" αφορά στη μη αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος. Δε φαίνεται από πουθενά, εδώ, ότι μπορεί να μην εφαρμόσουν το νέο ωρολόγιο. Τώρα τι έχουν στο μυαλό τους...
Από την άλλη το θετικό είναι ότι έχουν επενδύσει επικοινωνιακά στις βιωματικές κλπ δράσεις, όπου και ανήκουμε.
Μπορεί να υπάρξει σενάριο για Α Γυμνασίου χωρίς αλλαγή και για Β με αλλαγή με σύνδεση με περιβάλλον και φυσικές επιστήμες.
Πάντως η ετοιμότητα μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει και μπράβο στην ΠΕΚΑΤΕ για αυτό.
Το πιο ανησυχητικό μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να είναι η εύκολη λύση εφεδρείας για συγκεκριμένα ΠΕ και όχι η αλλαγή του αναλυτικού.
Μ.Β.
Τίποτα δεν πάει μόνο του. Η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων θα φέρει αλλαγή στις αναθέσεις και αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση κάποια ΠΕ (εμάς!!!) και πιο κοντά στην εφεδρεία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά. Σήμερα ανακοινώθηκε η εφεδρεία για τους εκπαιδευτικούς που θα ισχύσει του χρόνου. Αφορά στους μεγαλύτερους συναδέλφους αρχικά, αλλά στη συνέχεια δεν μπορείς να ξέρεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν, δε, βάλουν στο τεχνολογικό project (γιατί αυτή φαίνεται να είναι η νέα μορφή) πολλές ειδικότητες να το διδάσκουν, τότε θα είμαστε οι παρίες του συστήματος, οι καθηγητές χωρίς ειδικότητα. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Λύκειο.
Για φανταστείτε από την άλλη Τεχνολογία χωρίς καθόλου ανάθεση σε Τεχνολόγους. Ακραίο, αλλά με αυτά που βλέπουμε όλα μπορεί κανείς να τα φανταστεί.
Μ.Β.
Να φύγει αυτή η κυβέρνηση αμέσως.Μόνο έτσι μπορεί να σώσουμε το μάθημα.Η καινούρια κυβέρνηση μπορεί να μην δεχτεί τις αλλαγές της Διαμαντοπούλου και να σωθούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οδηγίες για το τεχνολογικό λύκειο αναφέρουν ότι στο πρότζεκτ συμμετέχουν δύο καθηγητές ταυτόχρονα σε τμήματα πάνω από 12 μαθητές. Ο ένας είναι υποχρεωτικά καθηγητής ειδικότητας και το μάθημα είναι δίωρο. Στο παραδοτέο υπάρχει και κατασκευή, με τη βοήθεια των εργαστηρίων των ΣΕΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο απλό ερώτημα που προκύπτει: γιατί στο γενικό λύκειο όπου το παραδοτέο είναι εξαιρετικά πιο απλό, το μάθημα είναι τρίωρο;
Κατασκευή πρέπει να υπάρχει και στο μάθημα της Τεχνολογίας του Γυμνασίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είναι ολέθριο (κυριολεκτώ) για το εκπαιδευτικό σύστημα εάν δεν υπάρξει μέριμνα για εργασία που πραγματοποείται με τα χέρια.
Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ένα έχω να πω: Αυτοί που σχεδιάζουν θα δηλώσουν την άγνοιά τους για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές αντιλήψεις, θα δηλώσουν την ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ τους.
Προτείνω να τους στείλει η ΠΕΚΑΤΕ ως δώρο βιβλία με τη θεωρία των Ντιούι και Πεσταλλότσι.
Έλεος πια.
Το συμπέρασμα είναι το εξής: Με το μάθημα της Τεχνολογίας το ζητούμενο είναι το αυτονόητο!
Μ.Β.
Δεν υπάρχει κανένας επιμορφωτής Τεχνολόγος ανάμεσα στους 285 επιμορφωτές για τα πιλοτικά γυμνάσια, δεν έχει παραχθεί το παραμικρό υλικό για την Τεχνολογία, κανείς δεν ασχολείται στο Υπουργείο με το μάθημα και όπως φαίνεται αυτό δεν θα συνεχίσει να υπάρχει μετα τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται είναι απλά λόγια παρηγοριάς. Όταν εδώ εισάγεται το μάθημα του project ως καινοτόμο μάθημα που μαθαίνει τους μαθητές πως να μαθαίνουν, τη διαδικασία της έρευνας, τον όρο brainstorming, πράγματα δηλαδή που υπήρχαν με το μάθημα της Τεχνολογίας στο Λύκειο, μη περιμένετε και πολλά. Οι σύμβουλοι του ... γυμναστηρίου θέλουν απλά να βγάλουν τους τεχνικούς εκπαιδευτικούς απο τη γενική εκπαίδευση. Απαιτείται αγώνας για να αλλάξει αυτή η καθηστερημένη αντίληψη και μάλιστα επειγόντως. Δεν είναι δυνατόν απο τη μια να προσπαθούμε να αλλάξουμε και να παράγουμε επιτέλους κάτι σ'αυτή τη χώρα και απο την άλλη να καταργούμε το μάθημα της Τεχνολογίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκλογές εδώ και τώρα.Μόνο αυτό πρέπει να ζητάμε!!!Αυτοί που είναι τώρα στο υπουργείο και οι σύμβουλοί τους θέλουν το μάθημα εκτός γυμνασίου.ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ.ΟΥΣΤ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Για το επιςτημονικό πεδίο: Βιωματικζσ δράςεισ α) Για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευςη/Δημοτικό- Γυμνάςιο Ηλίασ Ματςαγγοφρασ, καθηγητήσ ςτο Π.Τ.Δ.Ε. του ΕΚΠΑ, διακεκριμζνοσ ειδικόσ επιςτήμονασ ςτισ βιωματικζσ δράςεισ."
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε copy-paste to παραπάνω.
Υπάρχει επιστημονικός υπεύθυνος ο Ματσαγγούρας για το σύνολο των δράσεων με προ 10ημερου απόφαση. Το μάθημα, προφανώς, γίνεται project και σταματάει το μέχρι τώρα αναλυτικό. Για τη Δευτέρα Γυμνασίου προκύπτει και από τα πιλοτικά.
Το θέμα είναι να παραμείνει το όνομα Τεχνολογία για να έχουμε 1η ανάθεση μόνο εμείς.
Πάντως, πιστεύω ότι αν ήθελαν να μας έβγαζαν από το πρόγραμμα θα το κάνανε από τα πιλοτικά. Δηλαδή μας φοβήθηκαν και δε το κάνανε μέχρι τώρα?
Υπάρχει κάτι νεότερο από την ΠΕΚΑΤΕ?
Ο Δημόπουλος, εις εκ των 3 "αναμορφωτών" του συστήματος, αναφερόμενος στο τι φέρνει το καινούργιο σχολείο, μιλάει για την καθιέρωση ζώνης με project σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα όπως" ... Τεχνολογία...". Παρά τον όρο ζώνη φαίνεται από την τοποθέτησή του ότι δε θα είναι όπως του λυκείου αλλά όλα τα αντικείμενα θα διδάσκονται υποχρεωτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το βρείτε στις παρουσιάσεις από την ημερίδα για τα πιλοτικά.
Είναι νομίζω σαφές: Η τεχνολογία ως project, και όχι με τη σημερινή της μορφή, είναι κάτι παραπάνω από προδιαγραφόμενο σενάριο.
Θα...φαίνεται...ίσως...Γεγονός είναι οτι κανένας συνάδελφος δεν θα επιμορφωθεί, στο υπουργείο συγχέουν την τεχνολογία με την πληροφορική (τον εμπλουτισμό των ψηφιακών βιβλίων του μαθήματος τον ανέλαβαν πληροφορικοί!!!), δεν ξέρουν ποιοί είναι οι διδακτικοί στόχοι και φυσικά δεν έχουν προετοιμάσει το παραμικρό. Και μείς εδώ προσπαθούμε να βρούμε ανάμεσα στα κείμενα που κυκλοφορούν αναφορές που μας βολεύουν. Αν, όπως είπε ένας συνάδελφος δεν υπάρχει το μάθημα με α΄ανάθεση μόνο σε μας, τότε αφήστε το καλύτερα...Φέτος δεν υπήρχε χρόνος για αλλαγές αλλά του χρόνου θάναι αλλιώς. Επίσης, όπως ειπώθηκε από κάποιον υπεύθυνο οι οργανικές θα καλύπτονται από καθηγητές α΄ανάθεσης (τα μαθήματα που τα διδάσκουν όλοι δεν θα υπολογίζονται) οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Όχι φυσικά για απολύσεις και εφεδρείες, αλλά θα πάντως θα ταλαιπωρηθούμε. Κανένα νέο από ΠΕΚΑΤΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοητές οι ανησυχίες σου συνάδελφε. Τρεις ερωτήσεις έχω: τι γνωρίζεις για τον φηφιακό εμπλουτισμό που αναφέρεις? επίσης, οι πιλοτικοί συνάδελφοι μας δεν θα επιμορφωθούν? τι γίνεται με τους ΠΕ4 που επίσης δεν έχουν επιμορφωτές αφού δεν είναι έτοιμα τα προγράμματά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά πάντως νομίζω ότι είσαι υπερβολικός. Το μάθημα με τα ως σήμερα δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν βγαίνει. Επίσης το μάθημα είναι ξεκάθαρο ότι αλλάζει και γίνεται project. Εμείς, λοιπόν,ξεκάθαρα, χάνουμε έτσι το σπάσιμο του τμήματος.
Κάτι σημαντικό και τελειώνω. Η ένταξή του στα project μπορεί και να μας έσωσε από την πλήρη εξαφάνιση. Τα project είναι η καινοτομία για αυτούς και τη διαφημίζουν. Στο πλαίσιο των project δεν χρειάζεται επίσης σοβαρή από αυτούς μελέτη του περιεχομένου του μαθήματος, αλλά μεθοδολογική εμβάθυνση την οποία ο Ματσαγγούρας την έχει έτοιμη.
Κανείς βεβαίως στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα. Πόσο μάλλον εμείς που είμαστε ο αδύνατος κρίκος. Γιαυτό απαιτείται επαγρύπνηση.
Μ.Β.
Ίσως είμαι υπερβολικός γιατί έχω πρόσβαση και συνεργασίες και μαθαίνω απο πρώτο χέρι κάποια πράγματα (ευτυχώς όχι όλα!) Σχετικά με τις ερωτήσεις σου, α) τα βιβλία της Τεχνολογίας κυκλοφορούν στο ψηφιακό σχολείο και είναι σε html μορφή. Τα link που έχουν και παραπέμπουν σε διάφορες πηγές τα έβαλαν οι πληροφορικάριοι. Η σύμβαση του ΕΑΙΤΥ δεν πρόβλεπε την ανάθεση του εμπλουτισμού σε ειδικούς του μαθήματος, αλλά γενικά το μάθημα Πληροφορική - Τεχνολογία ανατέθηκε σε Πληροφορικούς !!! (το έβλεπαν σαν μια βαρετή υποχρέωση). β) Η προκύρηξη για τους 285 επιμορφωτές δεν προέβλεψε κανένα εκπαιδευτικό για το μάθημα της Τεχνολογίας. Όλοι θα επιμορφωθούν στην φιλοσοφία του νέου σχολείου αλλά κανένας στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οι ΠΕ04 έχουν επιμορφωτές και θα επιμορφωθούν στις Φυσικές Επιστήμες με βάση το παλαιό αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά με νέα φιλοσοφία. Τους συναδέλφους στα πιλοτικά που διδάσκουν Τεχνολογία ποιός θα τους επιμορφώσει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το μάθημα γίνει σούπα (project) και το διδάσκουν όλοι τότε δεν θα μας έχουν ανάγκη, γιατί απο του χρόνου οι οργανικές θα δοθούν με βάση τις α' αναθέσεις. Με την συγχώνευση των σχολείων και συνταξιοδότηση συναδέλφων, αυτά τα μαθήματα θα χρησιμοποιούνται για συμπλήρωση ωραρίου αυτών που έχουν και άλλα αντικείμενα και τους λείπουν μερικές ώρες. Εμείς, είναι αδύνατον να καλύψουμε το ωράριο μας μόνο με Τεχνολογία. Αν μάλιστα αυξηθεί και το ωράριο και δεν σπάει το τμημα, τότε ...Δεν είμαι υπερβολικός, απλά νομίζω οτι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την κατάργηση του στην μορφή που το ξέραμε, αν και είμαι αισιόδοξος οτι θα μας αξιοποιήσουν τελικά ως εκπαιδευτικούς.
Άρα όλοι συμφωνείτε με αυτό που λέω εγώ και ένας πρέπει να είναι ο στόχος μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Αν αλλάξει χέρια το υπουργείο ίσως σωθεί το μάθημα με τη μορφή που έχει τώρα.Ποιος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας θα θέλει να συνεχίσει κάτι που ξεκίνησε η Διαμαντοπούλου;Αυτή η υπουργός και τα τσιράκια της δε μας θέλουν στην παιδεία.Μία είναι η λύση για μας τώρα.
Τέρμα οι συζητήσεις με τα <>.ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΕΧΕΙ, ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΜΑΣ;;;
O αγώνας του καθένα από εμάς, όπου βρεθει και όπου σταθεί, θα πρέπει να είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση ΤΩΡΑ!!!
Μετά και όταν αλλάξει η κυβέρνηση, θα πρέπει να πιέσουμε με κάθε μέσο το καινούριο υπουργείο, να μην εφαρμοστούν τα πιλοτικά προργάμματα σπουδών σε όλα τα σχολεία.Εκεί θα πρέπει να βοηθήσουν με επιστολές και αγώνα όλοι.Σύμβουλοι,ΠΕΚΑΤΕ και εμείς οι καθηγητές Τεχνολογίας!!!
Το ότι το μάθημα θα γίνει projecτ είναι το μόνο σίγουρο. Εγώ δεν έχω επαφές αλλά διαβάζοντας όλο το σκεπτικό όλων των ανακοινώσεων στην ημερίδα για τα πιλοτικά, βλέπω ότι επενδύουν επικοινωνιακά (και έντονα μάλιστα) σε αυτή την "καινοτομία".
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαυτό τον λόγο ,πιθανώς, δεν έχουμε επιμορφωτές, αλλά κεντρικά επιστημονικό υπεύθυνο τον Ματσαγγούρα. Δεν ξέρω από την άλλη τι γίνεται με άλλα project όπως της οικιακής οικονομίας.
Μην ξεχνάμε ότι η επιμόρφωση για τα project του Λυκείου διήρκεσε ένα Σαββατοκύριακο.
Για μένα η projectοποίηση του μαθήματος δεν αλλάζει τώρα. Το θέμα είναι να το διδάσκουμε μόνο εμείς και κανείς άλλος σε πρώτη
ανάθεση.
Συμπερασματικά:Το σενάριο -βγάζουμε την τεχνολογία από τα project-δε μου φαίνεται πιθανό.Το σενάριο, όπως έχει πει πιο πάνω ο Γιάννης, να τη διδάσκουν όλοι δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί...
Μ.Β.
"τα βιβλία της Τεχνολογίας κυκλοφορούν στο ψηφιακό σχολείο και είναι σε html μορφή. Τα link τα έβαλαν οι πληροφορικάριοι. Η σύμβαση του ΕΑΙΤΥ δεν πρόβλεπε την ανάθεση του εμπλουτισμού σε ειδικούς του μαθήματος..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάθος κάνεις εδώ.
Τα βιβλία της Τεχνολογίας(που δεν έχει ανέβει ακόμα), τα έφτιαξε μέλος της Ενωσής μας, οχι οι πληροφορικάριοι που λες. Τα λινκ που λες, υπήρχαν παλιά (γιατι τώρα δεν υπάρχουν), τα είχε βάλει μια ομάδα του υπουργείου που σχετιζόταν περισσότερο με τον εμπλουτισμό της wikipedia, αλλά μετά έφυγαν.
Α μάλιστα, ούτε αυτό έκαναν οι πληροφορικοί τελικά! Πάντως σύμφωνα με την προκύρηξη του ΕΑΙΤΥ (Δ 126/7-12-2010) για τον εμπλουτισμό των βιβλίων του Γυμνασίου, δημιουργήθηκαν απο 92 εκπαιδευτικούς ομάδες εμπλουτισμού των βιβλίων για όλα τα μαθήματα εκτός της Τεχνολογίας!(http://www.cti.gr/images/stories/news/prskl_40_2010_eaity.pdf). Το μάθημα της Τεχνολογίας ανατέθηκε στους πληροφορικούς και όταν ρώτησα πως γίνεται αυτό, απάντησαν οτι δεν ξέρουν τίποτα και οτι δεν είναι η δουλειά τους να ασχοληθούν με την Τεχνολογία. Όταν αργότερα είδα τα link της wikipedia υπέθεσα οτι το έκαναν αυτοί, αλλά τελικά έκανα λάθος ...Δές σε παρακαλώ την προκύρηξη και πες μου οτι κάνω λάθος, θα χαρώ πολύ. Δυστυχώς όμως τα βιβλία της Τεχνολογίας όχι δεν ανέβηκαν ακόμη, αλλά δεν θα ανέβουν ποτέ! ...Δυστυχώς
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να συμπληρώσω τα παραπάνω, μου φαίνεται ότι τελικά δεν παίρνουμε χαμπάρι τι παίζεται. Πιανόμαστε από υπονοούμενα, μισόλογα και υποθέσεις κάποιων υπαλλήλων του Υπουργείου που τα ερμηνεύουμε ως θέσεις που υποστηρίζουν το μάθημα, ενώ από την άλλη το Υπουργείο προχωρά θεσμικά και νομοθετικά σαν να μην υπάρχει το μάθημα καθόλου! Φτάσαμε στο σημείο να συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ότι θα μαθαίνουμε τα παιδιά κανόνες υγιεινής διατροφής, κανόνες καλής συμπεριφοράς και τρόπους ανακύκλωσης του χαρτιού σύμφωνα με τους στόχους των μαθημάτων ΣΚΖ, ΠΕΑΑ, αλλά μου φαίνεται ότι και αυτό θα μείνει όνειρο απατηλό. Αλλά τι να περιμένεις από μια χώρα που θεωρεί πρώτης προτεραιότητας να μάθουν τα παιδιά ότι ο κόσμος φτιάχτηκε σε 7 μέρες και όχι πώς να λύνουν τεχνολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή τους ζωή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή δεν υπάρχουν ελπίδες για το μάθημα;Τζάμπα χαρήκαμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Edison, κατανοώ τις ανησυχίες σου. Από την άλλη τι πιο θεσμικό υπάρχει από τις επίσημες εγκυκλίους του Υπουργείου που αναφέρονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και στο ότι δεν υπάρχει έτοιμο ακόμη υλικό για το μάθημα μας καθώς και για κάποια άλλα, επίσης. Τι πιο θεσμικό από τις παρουσιάσεις της ημερίδας με τους στόχους του νέου σχολείου στους οποίους αναφερόμαστει δύο φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι με βάση τα σημερινά είστε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ .
"Πιανόμαστε από υπονοούμενα, μισόλογα και υποθέσεις κάποιων υπαλλήλων του Υπουργείου που τα ερμηνεύουμε ως θέσεις που υποστηρίζουν το μάθημα". Για όνομα του θεού. Υποθέσεις είναι ότι έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Από που έχεις τη βεβαιότητα (και όχι την ανησυχία) ότι δεν θα υπάρχουν βιβλία συνάδελφε;
η διεύθυνση http://www.cti.gr/images/stories/news/prskl_40_2010_eaity.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφήισχύει για το ψηφιακό και είναι περυσινή. Έχει κάτι νεότερο η ΠΕΚΑΤΕ επ' αυτού. Αληθεύει ότι συνάδελφος της ένωσης έχει εμπλακεί, τελικά, στα νέα ψηφιακά;
Ξέρουνε κάτι ο Γιάννης και ο Γ.Τ.;
Δεν υπάρχουν νέα ψηφιακά και νέες προκυρήξεις. Ήδη οι ομάδες εμπλουτισμού συνεχίζουν να δουλεύουν περιμένοντας την ανανέωση των συμβάσεων τους. Κανένας δεν ασχολείται με τον εμπλουτισμό των σημερινών βιβλίων Τεχνολογίας, εκτός και αν στους πληροφορικάριους ενσωματώθηκε συνάδελφος της Ένωσης. Φυσικά μπορεί να τα καταργήσουν και να έχουν το μάθημα ελεύθερο με σαφείς οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εξάλλου τα βιβλία δεν ήταν και τόσο απαραίτητα. Πάντως υλικό δεν έχουν το παραμικρό. Όσο για τις Φυσικές Επιστήμες, έκεί υπάρχει μια ριζική αλλαγή, με έτοιμο αναλυτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σίγουρα του χρόνου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατα τη γνώμη μου, είναι υπάρξει πρόταση αναλυτικού προγράμματος για το μάθημα με τη συνεργασία ΌΛΩΝ των καθηγητών που διδάσκουν Τεχνολογία (Μηχανικοί του Πολυτεχνείου, Ηλεκτρονικοί ΑΣΕΤΕΜ, Γεωπόνοι, Μηχανολόγοι ΤΕΙ, Φυσικοί Ρ/Η κ.λπ.)και όχι να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις απο κάθε ένωση ξεχωριστά. Φυσικά δεν ειναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες γιατί το μάθημα αντί να είναι μάθημα ευχάριστων και διδακτικών δραστηριοτήτων κατήντησε να είναι υποχρέωση των γονέων να κατασκευάζουν ή να αγοράζουν κατασκευές (το Υπουργείο είναι ενήμερο γι'αυτό το κλίμα). Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα και πως μπορούμε να συντονιστούμε όλες οι ειδικότητες για να πείσουμε το Υπουργείο για την αναγκαιότητα αλλά και επέκταση του μαθήματος σε όλο το Γυμνάσιο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σύμβουλοι αποκλειστικά για το μάθημα και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Οπότε προτείνει κανείς κάτι πραγματοποιήσιμο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να παραμείνει το μάθημα με τη σημερινή του μορφή. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας οδηγούν μαθηματικά στο ότι η Τεχνολογία μετατρέπεται από μάθημα σε project. Άρα καμία πρεμούρα δεν έχουν να ετοιμάσουν υλικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιο σημαντική παρατήρηση προκύπτει από τα εξής: Υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα για ΠΕΑΑ για όλο το Γυμνάσιο. Στη Β Τάξη δεν υπάρχει ΠΕΑΑ αλλά Τεχνολογία, την οποία προφανώς την χρησιμοποιούν με το πρόγραμμα του ΠΕΑΑ.
Τεχνολογία χωρίς κατασκευή δεν υφίσταται, άρα το project Τεχνολογία πιθανώς να το κάνουν όλοι.
Στην πρώτη Γυμνασίου που υπάρχει λίγο ΠΕΑΑ και 1 ώρα δική μας, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν.
Μπορεί κανείς να βοηθήσει?
Ο συνάδελφος έχει δίκαιο:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Περιβάλλον%20και%20Εκπαίδευση%20για%20την%20Αειφόρο%20Ανάπτυξη/Περιβάλλον%20και%20Εκπαίδευση%20για%20την%20Αειφόρο%20Ανάπτυξη%20—%20Γυμνάσιο.pdf
Η διεύθυνση στη οποία υπάρχει αναλυτικό για το ΠΕΑΑ της Β Γυμνασίου, ενώ το μάθημα δεν υπάρχει στο ωρολόγιο Απίστευτο? Πήραν λοιπόν το κρέας και το βάφτισαν ψάρι τα θηρία, η αλλιώς κάνανε το ΠΕΑΑ Τεχνολογία. Και εμείς ψάχνουμε να βρούμε υλικό για το μάθημα.
Το μυστήριο παραμένει η Α Γυμνασίου.
Μ.Β.
Συνάδελφοι καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάποιος θέλει να μοιραστεί τις ιδέες του, σχετικά με τον ψηφιακό εμπλουτισμό του βιβλίου της Τεχνολογίας της Α Γυμνασίου, μπορεί να μου γράψει απευθείας στο johntzortzakis@gmail.com
Η ημερομηνία της ανάρτησης των εμπλουτισμένων βιβλίων στο Ψηφιακό σχολείο δεν είναι ακόμα γνωστή.
Ευχαριστώ
Γιάννης Τζωρτζάκης ΠΕ 12
Συνάδελφοι καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεγονός ότι συνεχίζονται τα ψηφιακά βοηθήματα για τα βιβλία της Τεχνολογίας του γυμνασίου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ακόμα και αν ασχολείται μόνο ένα άτομο...Βοηθήστε αν μπορείτε τον κ. Τζωρτζάκη να κάνει μια καλή δουλειά για αυτό. Έχει σημασία.
Είναι σίγουρο ότι από πέρυσι η τεχνολογία είχε πάρει τη μορφή του πρότζεκτ και στο γυμνάσιο, αλλά δόθηκε μια αναβολή στην εφαρμογή του. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι στιγμής. Βρισκόμαστε σε φάση επαφών και συζητήσεων και είναι πολύ επιπόλαιο να θριαμβολογούμε ή να απελπιστούμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν το έχουμε παρατήσει από την ΠΕΚΑΤΕ, αλλά χρειάζεται χρόνος...
Ανέβηκαν τα εμπλουτισμένα βιβλία στο ψηφιακό σχολείο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα ήρθε ένας μαθητής μου της Β Γυμνασίου και μου το είπε, ήταν ενθουσιασμένος !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παιδιά χρησιμοποιούν το ψηφιακό σχολείο.
Το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό βιβλίο της τεχνολογίας για τη Β γυμνασίου βρίσκεται εδώ http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B104/258/1888,6248/
Εκτός απο τις αναφορές στι wikipedia, που υπάρχαν έτσι κι αλλιώς, υπάρχει τίποτε νεότερο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά τα εμπλουτισμένα βιβλία, με αναφορές στη wikipedia, υπήρχαν όπως αναφέρει ο ανώνυμος συνάδελφος ή εμπλουτίστηκαν από τον
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό συνάδελφο Γ.Τ. ? Με την Α Γυμνασίου τι γίνεται?
Μ.Β.
Βρε συνάδελφοι, δεν μπορείτε να δείτε - βρείτε το υλικό του ηλεκτρονικού βιβλίου; Είμαστε και τεχνολόγοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σύνδεσμος που έγραψα παραπάνω παραπέμπει στην ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου, εκεί φαίνονται οι αναφορές στη wikipedia και σε διάφορα σημεία του κειμένου υπαρχουν μαύρα σημάδια (μεγεθυντικός φακός, σύμβολο βίντεο), πατάμε πάνω τους και βλέπουμε το νέο (ψηφιακό) εκπαιδευτικό υλικό.
Εγώ το είδα, μου άρεσε πολύ και ήδη άρχισα να το χρησιμοποιώ, οι μαθητές μου έχουν κατενθουσιαστεί. Σήμερα δούλεψα στην τάξη ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που υπάρχει στο υλικό και ένας μαθητής μου, μου είπε ότι ήταν η καλύτερη ώρα του μαθήματος που έχουμε κάνει εδώ και δύο χρόνια τώρα.
Πολλά, πολλά συγχαρητήρια στους συναδέλφους που δημιούργησαν το υλικό.
Η αρχική απόφαση του υπουργείου αφορούσε τον ψηφιακό εμπλουτισμό των βιβλίων της Β γυμνασίου, γιαυτό και υπάρχει υλικό για όλα τα μαθήματα της Β. Για τα μαθήματα των άλλων τάξεων ή βαθμίδων δεν έχω δει-διαβάσει κάτι.
Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε. Το βιβλίο δεν το έχω δει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιο σου περί τεχνολόγων..., βεβαίως, δεν ήταν ούτε δεοντολογικό, ούτε κομψό.
Λίγη ευγένεια παρακαλώ.
Μ.Β.
δεν δημιουργώ-διατηρώ κανενός είδους αντιπαράθεση με κανέναν, ευγενικά αναιρώ οποιαδήποτε σχόλιο ενόχλησε τον συνάδελφο Μ.Β. και περιμένω τα σχόλια και τις ιδέες όλων μας για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άμεση ανταπόκρισή σου, αγαπητέ συνάδελφε, σε τιμά ιδιαίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς, και από την πλευρά μου, ουδεμία διάθεση αντιπαράθεσης υφίσταται.
Μ.Β.
Αν ήξερε το Υπουργείο τι πολιτισμένο επίπεδο, ευγένεια και ήθος επικρατεί μεταξύ των τεχνολόγων εκπαιδευτικών θα φρόντιζε να προστατέψει το μάθημα για να μη μας χάσει και χάσει έτσι ο μαθητικός κόσμος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, συνάδελφοι, απορώ γιατί απορούμε με την απαξίωση που δείχνει το υπουργείο προς το μάθημά μας και προς εμάς τους ίδιους, όταν την ίδια και χειρότερη απαξίωση δείχνουν προς το μάθημα και την αξία του οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας στα σχολεία και οι διευθυντές τους. Διδάσκω το μάθημα εδώ και δεκατρία χρόνια και μέχρι τώρα έχω ακούσει τα πιο απίθανα - αρνητικά και απαξιωτικά - εννοείται σχόλια με αποτέλεσμα να είμαι σε διαρκή κατάσταση επίθεσης. Στα γυμνάσια οι ΠΕ2 και οι ΠΕ4 είναι κράτος εν κράτει. Ειδικά τους τελευταίους τους βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Έχουν οικειοποιηθεί τη βιολογία, τη γεωγραφία, το περιβάλλον... γιατί να μη βάλουν χέρι και στη τεχνολογία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως η ΠΕΚΑΤΕ, που είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, θα πρέπει να συνεργαστεί και με τις ενώσεις ή συλλόγους των αντίστοιχων ειδικοτήτων που διδάσκουν το μάθημα και οι οποίες μάλλον υπνώττουν εδώ και καιρό...
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ακριβώς κάνει η ΠΕΚΑΤΕ εδώ και ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Και με μια ενωτική λογική και πρακτική. Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις ενώσεις των τεχνολόγων. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε μετά από τόσα χρόνια αδράνειας...
θα ισχύσουν άραγε τα projects της Β, Γ Λυκείου (με τα οποία όλο και κάποιο πρόγραμμα συναδέλφων θα γεμίζει) από του χρόνου ή οι αλλαγές θα αφορούν μόνο στην Α Λυκείου με τους Τεχνολόγους τελικά τους μόνους χαμένους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι άγχος.
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι επιτροπές για τη Β και Γ Λυκείου έχουν συσταθεί. Κανείς δεν ξέρει αν θα ολοκληρώσουν το έργο τους, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί να βιαστούν για να δείξουν έργο ή απλά να τα παρατήσουν για τους επόμενους!
Η ΠΕΚΑΤΕ προσκαλεί όλους τους συναδέλφους στην ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, με θέμα:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»
η οποία θα πραγματοποιηθεί στο 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας, Αχιλλέως 37-39 & Μυλλέρου 124, Μεταξουργείο. (σταθμός Μετρό «Μεταξουργείο»)
Στην ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του αντικειμένου των Ερευνητικών Εργασιών (project) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με παραδείγματα και προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή τους.
Ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., επιστημονικός υπεύθυνος των Ερευνητικών Εργασιών (project) κος Ηλίας Ματσαγγούρας θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, που μπορούν να υποβληθούν γραπτώς στην ιστοσελίδα της ένωσης www.pekate.gr πριν την διεξαγωγή της ημερίδας ή στη γραμματεία την ημέρα διεξαγωγής της.
Το πρόγραμμα θα αποσταλεί στα σχολεία.
Υπάρχει περίπτωση να πάρουμε το μάθημα κατά προτεραιότητα, ώστε να δικαιολογείται η οργανική;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκούστηκε τίποτε αν οι ώρες του progect θα δικαιολογούν οργανικές ή θα δίνονται σε όλους για συμπλήρωση ωραρίου ;
οι ώρες του project και όχι progect φυσικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη στιγμή που το μάθημα δίνεται σε πρώτη ανάθεση, δικαιολογεί οργανική θέση. Ήταν κάτι που το παλέψαμε ιδιαίτερα πέρυσι το καλοκαίρι, αφού έγινε σαφές ότι το μάθημα της τεχνολογίας καταργήθηκε στο λύκειο.Είναι απαραίτητο βέβαια να κάνει κάποιος πολλά πρότζεκτ και στις 3 τάξεις και να έχει και κάποιο μάθημα σε δεύτερη ανάθεση. το θέμα των δεύτερων αναθέσεων είναι πολύ σημαντικό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει η σκέψη να δοθεί κατά προτεραιότητα η ανάθεση, αλλά δεν είναι εύκολο να τους πείσουμε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι για αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι όλο το πρότζεκτ στήθηκε από ανθρώπους με υπόβαθρο περιβαλλοντικών προγραμμάτων...
Αρκεί, βέβαια, να υπάρξει project και στις 3 τάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτό, φαντάζομαι, θα το ξέρουμε αρκετά αργότερα αφού κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα αποφασίσει η όποια νέα ηγεσία του Υπουργείου, μετά τις εκλογές.
Είναι σίγουρα ένα μάθημα πιασάρικο για την κοινή γνώμη και αυτό είναι θετικό.
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι πιστεύει ο Ματσαγγούρας επ'αυτού.
Ελπίζω το Σάββατο να μαζευτεί αρκετός κόσμος στην ημερίδα.
Μόνο και μόνο για να ενισχύσουμε τους συναδέλφους της ΠΕΚΑΤΕ για ότι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, αξίζει τον κόπο.
Μ.Β.
Μέχρι στιγμής οι ΕΕ υπάρχουν στα πλάνα του υπουργείου και για τις τρεις τάξεις του λυκείου. Αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα αναλυτικά για τη Β και Γ λυκείου, απ' ότι μαθαίνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα είναι πολύ θετική η συμμετοχή του Ματσαγγούρα στην ημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ και ιδιαίτερα γιατί δεν θα επαναλάβει τη βαρετή εισήγηση, αλλά θα απαντήσει σε ερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν τις ΕΕ.
Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην του επιτεθούν συνάδελφοι θεωρώντας τον υπεύθυνο για την απώλεια του μαθήματος της Τεχνολογίας, γιατί χρειαζόμαστε τη θετική εισήγησή του σε περίπτωση που υπάρξει θέμα για κατά προτεραιότητα ανάθεση των ΕΕ. Αν μέχρι τότε δεν έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα...
Στη συνάντηση με τον Ματσαγγούρα θα πρέπει να τονιστούν τα κοινά στοιχεία και η κοινή φιλοσοφία των δυο μαθημάτων, της Τεχνολογίας και των Project και όχι να υπάρξει αντιπαράθεση. Πρέπει να πειστεί οτι το Project στην ουσία ενσωματώνει τις αρχές του μαθήματος της Τεχνολογίας, αλλά και επεκτείνεται και σε περιοχές άλλων ειδικοτήτων. Αν όμως η ηλιθιότητα επικρατήσει (και όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες, μας περισσεύει πολύ, τότε τι να πώ, θάμαστε άξιοι της μοίρας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένα νέο απο την συνάντηση ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική ημερίδα. Συγχαρητήρια στην ΠΕΚΑΤΕ για την ιδέα και την οργάνωση. Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στον ταλαιπωρημένο και διαιρεμένο κλάδο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ένταση στο τέλος φάνηκε, προς στιγμή, ότι χάθηκε ο έλεγχος αλλά τελικά οι ανθρώπινες αντιδράσεις μπορεί και να έδωσαν ένα μήνυμα στον κ. Ματσαγγούρα, η παρουσία του οποίου ήταν αξιοπρεπέστατη.
Μ.Β.
Η ημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ που έγινε το Σάββατο, ήταν απολύτως επιτυχημένη. Τόσο από πλευράς εισηγήσεων, οι οποίες ήταν από τις πληρέστερες που έχουν παρουσιαστεί σε ημερίδα για τις ΕΕ, όσο και από πλευράς ανταπόκρισης από τους συναδέλφους (ενδεχομένως να ήταν η πολυπληθέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμμετοχή του κ Ματσαγγούρα και του κ. Μπαγάκη (πρόεδρος του ΟΕΠΕΚ) σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε προς τα πάνω μια ολοκληρωμένη άποψη των "Τεχνολόγων" για τις ΕΕ. Η ανταπόκριση και των δύο ήταν πολύ θετική και είναι πλέον ανοιχτοί σε επικοινωνία και συζήτηση με τον κλάδο μας.
Οι εισηγήσεις θα ανέβουν σύντομα στην ιστοσελίδα της ένωσης.
Καλή συνέχεια στις διεκδικήσεις, συγχαρητήρια στην ΠΕΚΑΤΕ, επιτυχημένη ημερίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Θ.
Κακό ή καλό σημάδι που δεν υπάρχουν νέα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον κακό, γιατί κάποιοι δουλεύουν υπόγεια, αλλά για να είμαστε σίγουροι έχουμε αρχίσει τα τηλέφωνα και τις επαφές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί τόση δουλειά ένα χρόνο τώρα, να μη δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Άμεσος και εφικτός στόχος θα πρέπει να είναι ο χαρακτηρισμός του μαθήματος στο Γυμνάσιο ως εργαστηριακού,ώστε να σπάει και να διπλασιάζονται οι ώρες. Σε άλλη περίπτωση ίσως δεν θα μπορεί να διακιολογηθεί η ύπαρξη οργανικής θέσης για το μάθημα και να δίνεται σε άλλες ειδικότητες η ανάθεση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάθημα με το όνομα Τεχνολογία να μην δίνεται ανάθεση στους Τεχνολόγους.... ,δε μπορεί, κάποιο λάθος γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μάθημα ούτε τώρα χαρακτηρίζεται εργαστηριακό.
Το σπάσιμο όμως υφίσταται.
Συνάδελφε Γιάννη, είναι δημοσιεύσιμο ποιοί δουλεύουν υπόγεια;
Στο πιλοτικό σχολείο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σπάσιμο του μαθήματος. Του χρόνου αν γενικευτεί το πρόγραμμα τι θα γίνει; Υπάρχει μόνο μια ώρα στη Α και μια ώρα στη Β Γυμνασίου. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Και αν ναι, τι θα γίνει με τους συναδέλφους που θα "περισσέψουν";
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχετε δίκιο για την Τεχνολογία στο πιλοτικό Γυμνάσιο. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν χωρίζεται το τμήμα, αντίθετα η οδηγία του υπουργείου αναφέρει σαφώς ότι δεν αλλάζει το μάθημα. Είναι αυθαίρετη ερμηνεία ότι αφού δεν αναφέρεται δεν γίνεται. Δεν έχει καταργηθεί το παλιό αναλυτικό!!! Μόνο να μην ξεχνάμε το όριο των 21 μαθητών (που μέχρι πέρσι ήταν 20. Αυτό μόνο άλλαξε και δημιουργεί κάποιο πρόβλημα)
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι χωρίστηκε από την Πληροφορική και δεν υπάρχει σαφής οδηγία με ποιο να χωρίζεται. Η Οικιακή Οικονομία είναι το πιο βολικό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο...
Ο προβληματισμός μας είναι αν στο νέο αναλυτικό (που ετοιμάζεται χωρίς τεχνολόγους)το μάθημα μετατραπεί σε μια μορφή πρότζεκτ για να ενσωματωθεί στη νέα φιλοσοφία του γυμνασίου. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η διδασκαλία πολλών μαθημάτων με πιο βιωματικό τρόπο, είναι κάτι το θετικό για το νέο σχολείο...
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφε Γιάννη, ξέρεις σε τι βαθμό είναι έτοιμα τα αναλυτικά; Συνεχίzoυν να τα ετοιμάζουν,όντως, χωρίς κανένα τεχνολόγο και εάν ναι δεν ανησυχείς;
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΔΑΣΚΩ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ .ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΙΛΟΤΙΚΌ Η Α ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 27 - 28 ΜΑΘΗΤΩΝ Η Β ΤΑΞΗ ΜΕ 4 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ 20-21 ΜΑΘΗΤΩΝ .ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Β ΚΑΙ ΜΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ 21 ΜΑΘΗΤΕΣ . ΕΠΕΙΔΗ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ Δ/ΝΤΗΣ Ή ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΎΝΕΥΣΩ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ,Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΗΣ Β ΄ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ,ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΜΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Β΄ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Ή ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ.
tsiohariskostas@yahoo.gr
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως αυτή τη στάση πρέπει να κρατήσουμε όλοι, στην προσπάθεια να πείσουμε τους διευθυντές για την αναγκαιότητα του χωρισμού των τμημάτων.
Για τα νέα αναλυτικά, δεν υπάρχει σαφής απάντηση από κανένα, αλλά από ανεπίσημες πληροφορίες μαθαίνουμε πως έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν σύντομα. Αν συμμετείχε κάποιος τεχνολόγος στις επιτροπές δεν το γνωρίζουμε, άρα υποθέτουμε πως δεν συμμετείχε...
Για το μάθημα, αφού δεν γράφει πουθενά οτι δεν χωρίζεται, βγάζουμε συμπέρασμα οτι χωρίζεται (!!!), επίσης αυτό ίσως είναι θέμα Διευθυντή, που θα πρέπει να τον πείσουμε οτι πρέπει να χωρίζεται (!!!, αν συμμετείχε κάποιος τεχνολόγος στις επιτροπές δεν το γνωρίζουμε, άρα υποθέτουμε πως δεν συμμετείχε (!!!)κ.λπ. Μήπως δεν μας θέλουν επειδή μένουμε μεταξεταστέοι στο μάθημα της Λογικής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω ότι αποτελούν παράδειγμα έλλειψης λογικής τα παραπάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι νέες οδηγίες για το μάθημα αναφέρουν ότι το αναλυτικό πρόγραμμα δεν αλλάζει (άρα και ο χωρισμός). Δεν διευκρινίζει καθαρά με ποιο μάθημα, άρα αυτό είναι θέμα του Διευθυντή και του συλλόγου των καθηγητών.(πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;) Έτσι και αλλιώς, όλα τα τελευταία χρόνια συναντούσαμε μια δυσπιστία και αντίδραση για το μάθημά μας και έπρεπε να "πείσουμε" για πολλά αυτονόητα!
Πότε στο παρελθόν συμμετείχαν Τεχνολόγοι εκπαιδευτικοί στη διαμόρφωση προγραμμάτων και μας κάνει εντύπωση που δεν γνωρίζουμε και πολλά σήμερα; Δεν ξέρω αν είναι παράλογο να υποθέτεις κάτι, συνεκτιμώντας κάποιες παραμέτρους...
Αγαπητέ Γιάννη η αγωνία των συναδέλφων είναι διακιολογημένη. Η οριοθέτηση των οργανικών θέσεων είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων διατάξεων και δεν αποτελεί θέμα αποφάσεων του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων. Αν δεν ανακοινωθεί επίσημα ο χωρισμός του μαθήματος με ένα συγκεκριμένο μάθημα η μείωση των οργανικών είναι δεδομένη. Αν δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο οτι οι ώρες της Τεχνολογίας στο γυμνάσιο είναι τελικά 8 (εξ αιτίας του χωρισμού) και όχι 4, θάχουμε πρόβλημα, αυτό είναι βέβαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΄΄ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ΄΄???
ΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ,ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 60-70.
ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν πολλά θέματα που είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένα για το μάθημα της Τεχνολογίας, από τα οποία "κρέμονται" οι οργανικές μας θέσεις στα γυμνάσια. Όλοι έχουμε την ίδια αγωνία (και εγώ σε γυμνάσιο δουλεύω).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από μια μεγάλη περίοδο που βασικός μας στόχος ήταν οι Ερευνητικές Εργασίες του Λυκείου, έχουμε ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις για το μάθημα της Τεχνολογίας στο νέο Γυμνάσιο. Καταλαβαίνετε ότι σε μια περίοδο που έρχονται τα πάνω-κάτω και η διαφάνεια είναι κάτι ξεχασμένο εδώ και καιρό, δεν έχουμε και πάρα πολλά περιθώρια να απαιτήσουμε πολλά πράγματα. Είναι απαραίτητο να πείσουμε, γιατί ότι είναι για μας αυτονόητο, δεν είναι και για όλους...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε αντιστρέψει κάπως το αρνητικό κλίμα και έχουμε βρει μερικούς συμπαραστάτες. Θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος...
Όταν υπάρχει κάποιο νέο, θα σας ενημερώσω.
Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαννης/ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεσο-μακροπροθεσμα πρεπει ΝΑ ΔΟΥΜΕ το θεμα του
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.Σε ημεριδα της ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στη ΝΙΚΑΙΑ πριν δυο μηνες περιπου τεθηκε η προοπτικη λειτουργιας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Υπαρχουν εμπειριες απο το Γερμανικο
εκπαιδευτικο συστημα.
Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που προγραμματίστηκε σε βάθος χρόνου στην Ελλάδα, για να υπάρχει κάποια παρόμοια σκέψη στους υπεύθυνους του Υπουργείου!!! Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς, σε διάφορα πόστα και σε καμία συζήτηση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα μέχρι σήμερα. Μια τέτοια προοπτική αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην υποχρεωτική εκπαίδευση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σχεδίαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σκεφτούμε τελείως ψυχρά, οι Γερμανοί που μας κυβερνούν θα σχεδιάσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που γνωρίζουν καλά από τη δική τους εμπειρία...
Κάθε Τεχνολόγος μπορεί να βοηθήσεις στη δύσκολη αυτή κατάσταση σε πολλά επίπεδα:
Με την καλή δουλειά του σε γυμνάσιο και λύκειο για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα για τον κλάδο μας.
Με τη συμμετοχή του σε κάθε δράση (σχολική και μη) που θα προβάλλει τον κλάδο μας.
Με τη συμμετοχή του ενεργά στην ένωσή μας. Πάντα χρειάζονται άνθρωποι που έχουν όρεξη για δουλειά και προτείνουν πράγματα. Κάθε καλή ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.
Με την ενεργοποίηση "γνωριμιών" που τυχόν υπάρχουν σε πολιτικό ή διοικητικό επίπεδο. Οι αποφάσεις παίρνονται από επιτροπές που δεν έχουμε ακόμα καμία πρόσβαση. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στην εκπαίδευση...
Γιάννη καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφή´Εχουμε εικόνα για τα νέα αναλυτικά του μαθήματος σε Α και Β Γυμνασίου;
Υπάρχει ελπίδα να γλυτώσουμε τηνprojectοποίηση του μαθήματος;
Μ.Β.
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ PROJECT Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ . ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΙΩΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι, είναι καλή ιδέα να δείτε το δωδεκάλεπτο βίντεο που βρίσκεται εδώ http://www.youtube.com/watch?v=q1I9tuScLUA
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτή συνέχεια διαβάστε και το κείμενο που βρίσκεται εδώ
http://dide.reth.sch.gr/joomla/files/anakoinoseis/2005/pisa.2009.doc
Αυτά περιγράφουν, σύντομα αλλά περιεκτικά, το πρόγραμμα αξιολόγησης PISA. Σύμφωνα με τα πορίσματα του PISA, τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα, είναι αυτά, που μεταξύ άλλων, δίνουν τα εφόδια στους μαθητές για την πραγματική ζωή. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η εισαγωγή του διερευνητικού τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης, πράγμα που γνωρίζαμε ήδη από χρόνια, αλλά οι μέχρι τώρα προσπάθειες, σκόνταφταν στο εξετασιοκεντρικό μας σύστημα. Το πρότζεκτ λοιπόν είναι η αρχή αυτής της στροφής προς ένα νέο σύστημα διδασκαλίας. Σιγά σιγά, όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται με παρόμοιο τρόπο. Δεν διαφωνώ οτι η αρχή θα είναι δύσκολη, ούτε γνωρίζω αν το νεο αυτό σύστημα θα πετύχει. Διαφωνώ όμως οτι ο σχεδιασμός των προτζεκτ είναι σε λάθος βάση, όπως και στο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της κοινωνίας.
Επειδή αυτή η αλλαγή επηρέασε αρνητικά τον κλάδο μας περισσότερο από όλους τους άλλους, λέω για μια ακόμη φορά, ότι πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά για να αναδειχθούμε σαν απαραίτητος κλάδος εκπαιδευτικών σε αυτό το νέο σύστημα. Πρέπει να μελετήσουμε καλά τον οδηγό των ερευνητικών εργασιών για να εφαρμόσουμε σωστά τη διαδικασία. Οι ερευνητές της εκπαίδευσης δηλώνουν ότι η διαδικασία είναι ίσως πιο σηματική από το περιεχόμενο στη μάθηση. Γι αυτό το λόγο, στην αξιολόγηση των προτζεκτ, η διαδικασία μετράει30% όσο δηλαδή και το περιεχόμενο.
Κανένα νέο από το μέτωπο των αναλυτικών του Γυμνασίου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε βέβαια να σιγουρευτούμε για αυτό, επειδή δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως έγινε με το Λύκειο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα που με βασανίζει το τελευταίο διάστημα είναι: μήπως πρέπει εμείς να ανακινήσουμε το θέμα της αλλαγής του αναλυτικού προγράμματος της Τεχνολογίας στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε τα σημεία που αποτελούν το αδύνατο σημείο του μαθήματος;
Καλησπέρα συνάδελφοι και χρόνια πολλά σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη μία ερώτηση : σύμφωνα με όσα υποστηρίζεις δεν αλλάζει κάτι στα αναλυτικά.
Άρα δεν ισχύει για τη β Γυμνασίου ότι αναφέρεται στην εγκύκλιο των πιλοτικών;
Καλό βράδυ.
Μ.Β.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά και από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις χτες το βράδυ είχα μια ακόμα ανεπίσημη επιβεβαίωση ότι το μάθημα της τεχνολογίας στο Γυμνάσιο θα παραμείνει.
Στο αναλυτικό πρόγραμμα του πιλοτικού δεν έχει γίνει καμία φοβερή αλλαγή. Προτείνεται να προσεγγίζουν οι ομαδικές εργασίες τις παραγωγικές μονάδες με πιο "περιβαλλοντική" ματιά. Αν η διαφοροποίηση παραμείνει μόνο σε αυτό το επίπεδο, δεν νομίζω ότι μας ενοχλεί ιδιαίτερα...
Το πρόβλημα είναι οτι δεν αναφέρεται ρητά οτι το μάθημα χωρίζεται με κάποιο άλλο. Σε άλλα πιλοτικά σχολεία το σπάνε με την Οικιακή και σε άλλα με τα Καλλιτεχνικά, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση. Απλά επειδή ο ορισμός των πιλοτικών έγινε μετά την έναρξη της χρονιάς αφήσανε τα πράγματα ως έχουν. Του χρόνου όμως θα γίνει χαμός, γιατί και των καλλιτεχνικών και της οικονομίας αλλά και εμείς θα θέλουμε να σπάει το τμήμα, ο καθένας στο μάθημα του, άρα κάποιες απο τις ειδικότητες θα χάσουν ώρες, ποιές όμως; Αν δηλαδή δεν οριστεί ρητά τι ακριβώς θα συμβαίνει θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα με τις οργανικές, τις τοποθετήσεις, τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις. Πρέπει οποσδήποτε να βγεί εγκύκλιος, γιατί το ποιός θα περισσεύει σε ένα σχολείο δεν μπορεί να είναι υπόθεση του διευθυντή, του συλλόγου και των γνωριμιών που υπάρχουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΝΝΗΣ/ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεγονος οτι στο νεο προγραμμα σπουδων στο πιλοτικο Γυμνασιο η Τεχνολογια ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ απο τη Πληροφορικη δεν συνεπαγεται οτι εκλειπει ο λογος χωρισμου του τμηματος. Αλλωστε ο λογος χωρισμου του τμηματος εχει να κανει με τη διδακτικη του μαθηματος και οχι με την ενταξη του σε κλαδο μαθηματων η οχι. Αλλωστε κλαδοι μαθηματων υπηρχαν και υπαρχουν και σε αλλα μαθηματα χωρις αυτο να συνηγορουσε στο χωρσμο του τμηματος στα μαθηματα αυτα.
Απο τη στιγμη λοιπον που δεν αλλαζει το αναλυτικο προγραμμα (αρα και η διδακτικη του μαθηματος) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ο ΜΗ χωρισμος του τμηματος. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ λοιπον να διευκρινιστει ΟΧΙ
ΑΝ "ΣΠΕΙ" ΤΟ ΤΜΗΜΑ στη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ αλλα με ποιο μαθημα "σπαει". Το ζητημα αυτο αντιμετωπιστηκε
στο μαθημα της Πληροφορικης με το δευτερο καθηγητη κατα το προτυπο των εργαστηριων στη τεχνικη εκπαιδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ/ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή....ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...
Το ΚΑΙΡΙΟ λοιπον ειναι η διατηρηση του μαθηματος με το ονομα "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ" για τη διατηρηση των οργανικων θεσεων στα Γυμνασια καθως επισης και διατηρηση της φιλοσοφιας του αναλυτικου προγραμματος ετσι ωστε να διατηρειται ο
λογος χωρισμου του τμηματος.Φυσικα και πρεπει να
εστιασουμε στην διδακτικη ως λογο χωρισμου του τμηματος και οχι σε ...αλλους λογους.
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ" ΠΑΡ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.
Από όλες τις πηγές έχουμε την πληροφόρηση ότι το μάθημα της Τεχνολογίας θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά χωρίς καμία αλλαγή (ήταν ο πρώτος στόχος μας από πέρσι, όταν μας ανακοίνωσαν να "ξεχάσουμε" το μάθημα...)Αυτό με ότι θετικό συνεπάγεται, αναλυτικό πρόγραμμα, οργανικές, κλπ. Ο επόμενος στόχος (ξεκινάμε μετά τα Χριστούγεννα) είναι τα υπόλοιπα που αναφέρετε παραπάνω. Η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι ο χωρισμός με κάποιο άλλο μάθημα, γιατί υπάρχει τάση για μικρότερες ομάδες στα "βιωματικά μαθήματα"(βλέπε Ερευνητικές Εργασίες λυκείου) αλλά το εργαστήριο. Για το υπουργείο αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κόστος και αναγκαιότητα για ειδικούς χώρους, σε μια περίοδο μεγάλης λιτότητας. Μάλλον θα πρέπει να τους πείσουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό γυμνασίων υπάρχει ήδη εργαστήριο και το κόστος για τη λειτουργία του δεν είναι τόσο μεγάλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λύση με δεύτερο καθηγητή δεν θα προχωρήσει ούτε στην Πληροφορική, γιατί ήδη ανακοινώθηκε ότι σε κανένα μάθημα δεν δικαιολογείται δεύτερος εκπαιδευτικός.
Χρόνια πολλά και ακλή χρονιά.
Το εργαστήριο δεν πρέπει να είναι λόγος μη χωρισμού του τμήματος. Και τα πρώτα χρόνια που δεν υπήρχαν τα εργαστήρια (όχι οτι τώρα υπάρχουν) κάναμε στην τάξη με τα μισά παιδιά. Για το Υπουργείο μεγαλύτερο κόστος έχει ο διπλασιασμός των ωρών (δυο καθηγητές ανα ώρα) παρά ο εξοπλισμός του εργαστηρίου. Γι'αυτό πρέπει να επιμείνουμε στον ρητό και κατηγορηματικό χωρισμό του τμήματος, ώστε και καλύτερο μάθημα να γίνεται και να μη χαθούν οργανικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά !
Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω η νέα χρονιά να είναι πιο τυχερή και γεναιόδωρη για τον αδικημένο Κλάδο μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους που θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, πέτυχαν πολλά!
Μάξιμος Β.
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα το μάθημα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και χωρίς το εργαστήριο, αλλά το κομμάτι της κατασκευής είναι ένα σημαντικότατο μέρος του...
Εμείς θα προσπαθήσουμε να το "σώσουμε" όπως ήταν, χωρίς περικοπές γιατί πιστεύουμε σε όλο το πακέτο..
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα το μάθημα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και χωρίς το εργαστήριο, αλλά το κομμάτι της κατασκευής είναι ένα σημαντικότατο μέρος του...
Εμείς θα προσπαθήσουμε να το "σώσουμε" όπως ήταν, χωρίς περικοπές γιατί πιστεύουμε σε όλο το πακέτο..
ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως ούτε και πριν υπήρχαν σύμβουλοι αποκλειστικά για την Τεχνολογία. Εάν κάνω λάθος διορθώσετε με.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο συνάδελφε. Οι σύμβουλοι ειδικοτήτων αναλαμβάνουν και σύμβουλοι για το μάθημα της Τεχνολογίας. Πάντως με θλίψη διαπιστώνουμε οτι το ευνοικό για το μάθημα κλίμα που επικρατούσε στη δεκαετία του '90, δυστυχώς δεν υπάρχει. Μακάρι να αντιστραφεί, ιδίως τώρα που η βιωματική μάθηση, η τεχνολογική ανέλιξη, η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά κυρίως ο στόχος να μάθουν τα παιδιά πως να μαθαίνουν είναι στο κέντρου του προβληματισμού για το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα νέα πυλοτικά προγράμματα του υπουργειου που αναφέρονται στο ψηφιακό σχολείο δεν γίνεται καμία αναφορά στο μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ. Μήπως το καταργήσαν και εμείς ακόμα τρέφουμε αυταπάτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΠΕ17 KAI ΠΕ18 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕ15 ΚΑΙ ΠΕ14, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η¨...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει αλλαγή στα πιλοτικά. Υπάρχει αναφορά στην Τεχνολογία ως βιωματική δράση. Από πού προκύπτει ότι δεν υπάρχει αναφορά στο μάθημα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι της ΠΕΚΑΤΕ, στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει το project για τη β και γ Λυκείου ή θα χάσουμε και εκεί και θα μείνουμε στις 3 ώρες της α τάξης που με τόσο μεράκι διδάσκουμε? Γιάννη ξέρεις κάτι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ψηφιακό σχολείο όπως είπα παραπάνω στο δεξι πλαίσιο, όπου αναφέρονται τα νέα πιλοτικά προγράμματα σπουδών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ολοήμερο Γυμνάσιο το μάθημα Τεχνολογία. Υπάρχει αναφορά σε όλα τα άλλα μαθήματα , ακόμη και σε χορό και κίνηση σαν νέα μαθησιακά αντικείμενα αλλά το μάθημα Τεχνολογία δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα πληροφορήθηκα στο σχολείο ότι μετά από πολλές πιέσεις στο υπουργείο και αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δώθηκε το δικαίωμα στους νεοδιόριστους που έπρεπε να συμπληρώσουν 3 χρόνια στην αρχική τους τποποθέτηση το δικαίωμα μετάθεσης μετά τα δύο. Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδο για να αντιδράσουμε ουσιαστικά όλοι οι Τεχνολόγοι πιέζοντας προεκλογικά. Ας πιέσουμε και εμείς μέσα από έναν πελατιακό τρόπο διεκδίκησης, εξαγορά ψήφων.Είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί να μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Ας τονίσουμε πόσοι είμαστε στο σύνολο και να αναγκαστούμε σε ένα παζάρι ψήφων, τώρα που οι δύο μεγάλες παρατάξεις καίγονται. Εξάλλου μας το έχουν αποδείξει με την πολοτική τους.Δεν θα υπάρξει στο μέλλον δεύτερη ευκαιρία και πιο κατάλληλη στιγμή από αυτοί. Μέσα στα αιτήματά μας θα πρέπει να είναι , όχι μόνο η διατήρηση του μαθήματος αλλά η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, η διδασκαλία και στην τρίτη τά ξη Γυμνασίου και οπωσδήποτε δεύτερη ανάθεση σε μαθήματα όπως η Γεωγραφία που ειδικότητες όπως οι ΠΕ15 Και ΠΕ14 έχουν αλλά όχι εμείς. Θεωρούνται πιο κατάλληλοι;
Φυσικά και δεν είναι πιο κατάλληλοι αλλά ξέρουν πως παίζεται το παιχνίδι. Ας μη γελιόμαστε, αν δεν έχουμε τον τρόπο να πιέσουμε πολιτικά , όπως κάνουν όλοι γιατί είναι κατεστημένο πλέον το πελατιακό μας κράτος, ας τα παρατήσουμε. Εκβιασμός και διεκδίκηση των συμφερόντων μας με την εξαγορά ψήφων. Μην ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε άτομα χωρίς συναισθηματισμούς και κοινωνικές ευαισθησίες, ανθέλληλες θα έλεγα που πάνω από όλα βάζουν την καρέκλα. Πρέπει λοιπόν και μέχρι τις εκλογές να πιέζουμε συνέχεια αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στο χώρο της εκπαίδευσης στον οποίο κάποιοι καταθέσαμε ελπίδες, θυσίες, πολλά χρόνια σπουδών και ζωής αλλά πάνω από όλα μεράκι, ψηχή και αγάπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δεξί πλαίσιο δεν υπάρχει ούτε η Φυσική Γυμνασίου. Είναι το κείμενο που προηγήθηκε του ωρολογίου. Αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ,αργότερα, ότι για φυσικές επιστήμες, τεχνολογία κ.α αναμένεται αναλυτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈαν κάτι αλλάξει στη συνέχεια.....
Το μάθημα της Τεχνολογίας υπάρχει κανονικά στο πρόγραμμα του πιλοτικού Γυμνασίου. Από το παιδαγωγικό μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο μάθημα, που τώρα βρίσκεται στις βιωματικές δράσεις. Το μόνο που δεν έχει γίνει ακόμα απολύτως σαφές είναι το εργαστήριο και ο χωρισμός του τμήματος (πράγματα πολύ σημαντικά) και παλεύουμε για αυτά. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση και η τάση για θεωρητικής κατεύθυνσης βιωματικά μαθήματα (τύπου πρότζεκτ) είναι εναντίον μας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα με τις δεύτερες αναθέσεις (σε Γυμνάσιο και Λύκειο) είναι επίσης πολύ σοβαρό, γιατί θα εξασφαλίσει οργανικές για τον κλάδο μας. Έχουν γίνει πολλές επαφές για το θέμα αυτό, οι οποίες πηγαίνουν πολύ καλά. Μετά την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων θα υπάρχουν νέα, ελπίζουμε καλά...
Μπράβο Γιάννη, αν καταφέρουμε να πάρουμε δεύτερη ανάθεση έτσι ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε ωράριο με μαθήματα όπως Γεωγραφία, Οικιακή οικονομία 'οπως έχουν οι ΠΕ14 Και ΠΕ15 αυτό νομίζω θα ήταν για μας μια σανίδα σωτηρίας. Ωστόσο σκεφτόμουνα μήπως θα μπορούσαμε να συντάξουμε ένα κείμενο αναφερόμενο στη σπουδαιότητα του μαθήματος σε συνδιασμό με τα αιτήματά μας (ψήφισμα διαμαρτηρίας) να το στείλουμε σε όλα τα σχολεία και να υπογραφεί από όλους τους διδάσκοντες των συλλόγων , όπως έκαναν οι ξενόγλωσσοι Καθηγητές και κατάφεραν να εξασφαλίσουν υποσχέσεις ότι τα μαθήματά τους θα ξαναμπούν κανονικά όπως και παλιά στα σχολεία, θα ήταν μια καλή κίνηση και θα είχε την υποστήριξη πολλών συναδέλφων, τι λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, ακόμα και σαν μια κίνηση για να ενοποιήσουμε τον κλάδο. Την τελευταία χρονιά που εμφανιζόμαστε παντού ενωμένοι, έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα σε κάθε επαφή που κάνουμε, είναι ότι υπάρχει μια τρομερή χαλάρωση σε όλα. Το παιδαγωγικό είναι άνω-κάτω και στο υπουργείο έχουν αρχίσει να αισθάνονται λίγο ανασφαλείς για το μέλλον. Από την πλευρά της ΝΔ πάλι, έχουν σταματήσει να υπογράφουν περιμένοντας να γίνουν εκλογές και να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για τις αλλαγές...
Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο για να μην πέσει η κίνησή μας στο κενό.
Φοβάμαι ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές του χρόνου για Β Λυκείου και όσοι ποντάραμε σε project θα έχουμε θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Γιάννη ξέρει κάτι επ´ αυτού;
Μ.Β
Υπάρχει σοβαρή περίπτωση στη Β΄ λυκείου του χρόνου να μην εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα, γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφιστεί ενόψει εκλογών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτή την περίπτωση θα επιστρέψουμε στο παλιό πρόγραμμα με Τεχνολογία, Τεχνολογία Επικοινωνιών, Σχέδια, κλπ, πράγμα που δεν μας ενοχλεί. Εάν πάλι προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί σήμερα, θα έχουμε κάποιες δεύτερες αναθέσεις που θα βοηθήσουν να μη χάσουμε τις οργανικές μας.
Βρισκόμαστε σε αναμονή. Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα γνωρίζουμε καλύτερα.
Γιάννη, τι εννοείς Τεχνολογία; Αφού δυστυχώς η Α Λυκείου άλλαξε, πως θα κάνουμε Tεχνολογία. Αισθάνομαι ότι τελικά μόνο εμείς την πληρώσαμε. Σχεδόν φωτογραφικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.Β.
Μια απορία: και πως θα δικαιολογηθεί η οργανική μας θέση εάν δεν συπληρωθούν οι 11 ώρες της α' ανάθεσης? Νομίζω ότι πρέπει να παλέψουμε αποκλειστικά και μόνο για την διατήρηση του μαθήματος και όχι για τις επιπλέον αναθέσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Ερευνητικές Εργασίες (αν απλωθούν σε όλο το λύκειο) μας δίνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μια οργανική. Δεν ήταν περισσότερες οι ώρες της Τεχνολογίας παλαιότερα. Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής της Τεχνολογίας στο Λύκειο (σε περίπτωση αλλαγής όλα συζητιούνται από την αρχή, γιατί δεν υπάρχει καλή εικόνα για τις Ε.Ε.). Το παιχνίδι αυτό χάθηκε από πέρσι, γιατί κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος και δεν αντιστάθηκε... Στο Γυμνάσιο προλάβαμε και σώσαμε την κατάσταση, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα και οι δεύτερες αναθέσεις είναι σημαντικές για μας που δυσκολευόμαστε να συμπληρώσουμε ωράριο με το βασικό μας μάθημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.alfavita.gr/artrog.php?id=56407
ΑπάντησηΔιαγραφή4. το μάθημα της «Τεχνολογίας» ενσωματώνεται στην «ερευνητική εργασία». Να σημειωθεί ότι, αντί του ενός απλού μαθήματος σχολείου που καταργείται, θεσπίζεται τώρα η πλήρης και ουσιαστική ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών σε όλα τα μαθήματα –και τούτο όχι για λόγους διακοσμητικούς, αλλά ουσίας: στην καρδιά της καινοτομικής σκέψης βρίσκεται η δυνατότητα να μαζεύει κανείς υλικό από όλες τις πηγές και μετά να συνδυάσει με τρόπο ευρετικό και να το υποβάλει σε κριτική επεξεργασία. Τόσο η διαδικασία της αναζήτησης και συλλογής υλικού όσο και της επεξεργασίας του είναι σήμερα κατεξοχήν δυνατή μέσα από το Διαδίκτυο και τις ποικίλες εφαρμογές. Μ’ αυτές επιδιώκεται να εξοικειωθεί ο μαθητής και στην εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας, αλλά και σε όλα τα μαθήματα του σχολείου, μέσα από τα νέα Προγράμματα Σπουδών.
Το οποίο σημαίνει οτι θα βασίζονται στη δομή της εργασίας που διδάσκαμε ή οτι θα μπορούν οι μαθητές να επιλέγουν και από τον τομέα της Τεχνολογίας;
Ακούγεται τίποτε για τις β' αναθέσεις, είτε για μας είτε για τις άλλες ειδικότητες ; Κανένα νέο για το ωράριο της Τεχνολογίας ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους τελευταίους δύο μήνες δεν κινείται τίποτα στο υπουργείο περιμένοντας τις εκλογές, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Μόνο η Διαμαντοπούλου προσπαθεί να φανεί ότι κάνει κάποιο έργο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα προλάβει. Είναι γεγονός ότι αν πραγματοποιήσει όλα όσα σχεδιάζει, εμείς θα έχουμε πρόβλημα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ακριβώς εννοείς φίλε Γιάννη. Μιλάς για το νέο Γυμνάσιο ή το νέο Λύκειο. Γιατί για το γυμνάσιο υπάρχουν πληροφορίες για επ´εκταση του πιλοτικού προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο. Μάλλον τώρα αγωνιά να περάσει το νομοσχέδιο για το Λύκειο, διακομματικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις καμία πληροφορία για το γυμνάσιο. Γιατί λες ότι πιθανώς να έουμε θέμα; Με το χωρισμό του τμήματος, ή με κάτι άλλο.
ΜΒ
Το πρόβλημα με το Γυμνάσιο είναι η μετατροπή του μαθήματος στα πρότυπα του πρότζεκτ του Λυκείου. Αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα και όσο δεν έχουμε επικοινωνία (παρά τις προσπάθειες μας) με το Ματσαγγούρα, ανησυχώ. Παράλληλα, έχουμε μια δύσκολη αλλά ανοιχτή επικοινωνία με το παιδαγωγικό, που δεν έχει φέρει ακόμα κανένα αποτέλεσμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης ημερίδας που έγινε στην Αθήνα το Νοέμβριο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Τεχνολογίας (Π.Ε.ΚΑ.ΤΕ), ο Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης και το Σ.Ε.Κ Σίνδου, σας προσκαλούν στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, με θέμα:
«Η διδασκαλία των Ερευνητικών Εργασιών (Project) – Μια ολοκληρωμένη πρόταση»
η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (πρώην δημαρχείο Νεάπολης) Ελ. Βενιζέλου 155, Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Στην ημερίδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του αντικειμένου των Ερευνητικών Εργασιών (project) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με παραδείγματα και προτάσεις για τη σωστή εφαρμογή τους.
H εγγραφή και η παρακολούθηση είναι δωρεάν.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω κάποια στιγμή πριν τελειώσει το τρέχον σχολικό έτος και μια ημερίδα στην Πάτρα!!Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ειμαι σίγουρος πως θα δείξουν το κατάλληλο ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια για την σπουδαία δουλειά και τη λεπτομερή ενημέρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια Γιάννη. Keep going.
ΑπάντησηΔιαγραφήM.B.
Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον και σε άλλες πόλεις. Επικοινώνησε μαζί μου στο pekate1@gmail.com για να συζητήσουμε τη δυνατότητα για μια ημερίδα στην Πάτρα. Αν μας βοηθήσετε με την εξεύρεση χώρου και την κοινοποίηση στα σχολεία της περιοχής, με πολύ χαρά θα έρθουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα της ΠΕΚΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Μαρτίου. Την παρακολούθησαν περίπου 180 συνάδελφοι, οι οποίοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πληρότητα των εισηγήσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε το Δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον κ. Νικολακούδη για την συμπαράσταση και τη βοήθειά τους.
Στο καλό κ. Διαμαντοπούλου. Πόσο κακή παράσταση προσφέρατε στα αλήθεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καινούριος υπουργός δεν είναι ο εμπνευστής του νέου νόμου για την παιδεία, πρόεδρος επιτροπών κ.τ.λ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ κάνω λάθος;
Κοντολογίς την βάψαμε αδέρφια.
Τελικά τι θα γίνει; Θα χωριστεί το μάθημα με άλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δεδομένα στο υπουργείο έχουν αλλάξει. Ναι, ο υπουργός ήταν πίσω από τις επιλογές για το νέο λύκειο, αλλά σίγουρα δεν προλαβαίνει να περάσει τίποτα από τη βουλή πριν από τις εκλογές. Μέσα στο καλοκαίρι και από τη νέα κυβέρνηση θα παρθούν όλες οι αποφάσεις. Είμαστε σε αναμονή και έχουμε αρχίσει ήδη τις επαφές με τα νέα πρόσωπα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη όλος ο κλάδος έχει μεγάλη ανασφάλεια και δεν ξέρει που να στρέψει τις ελπίδες του.Αν κρίνεις ότι μπορεί να γίνει μας λες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς διαγράφεται το τοπίο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιο τοπίο; Αφού η Χριστοφιλοπούλου παρακαλάει να της περάσουν το νέο Λύκειο, άρα δεν το θέλει μάλλον ο Μπαμπινιώτης. Εκτός της τεχνολογίας πάει μου φαίνεται και η ΕΕ της Β λυκείου να μασέδινε κανά διωράκι, σε όσους δεν κάνουμε το σχέδιο. Θλίψη, θλίψη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν καταλάβετε συνάδελφοι; Το νέο Λύκειο της διαμαντοπούλου το μόνο που έκανε ήταν που μας άφησε χωρίς αντικείμενο στο Λύκειο. Στα τσακίδια. Ελπιίζω να μην υπάρξει συνάδελφος που να την ψηφίσει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκσυχρονίστρια για τον εκσυγχρονισμό. Άθλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοώ απόλυτα την ανασφάλεια όλων, αλλά δεν μπορώ ακόμα να είμαι σίγουρος για τίποτα. Για το λύκειο η λύση για μας είναι να πάρουμε 2 ώρες ΕΕ στην Α΄ αντί για την τεχνολογία και κάποιο μάθημα επιλογής. Βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές με όλες τις πλευρές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το γυμνάσιο τα πράγματα είναι καλύτερα, η τεχνολογία σώθηκε, αλλά υπάρχει μια επιθυμία για κάποια "ανανέωση" του μαθήματος. Είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθούμε μέσα στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί το θέμα. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα...
Αλλά μέχρι τις εκλογές δεν φαίνεται να περνάει τίποτα, ούτε το τεχνολογικό λύκειο που ήταν έτοιμο. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επανεξετάσει τα πάντα, πράγμα θετικό για εμάς...
Τελικά μόνο θλίψη προκαλεί η νοοτροπία αυτή. Να περιμένουμε από τους πολιτικούς που βρίζουμε να μας "σώσουν". Δηλαδή το αν θα διδάσκεται το μάθημα της Τεχνολογίας (πράγμα αυτονόητο για άλλες χώρες) να εξαρτάται απο τους συσχετισμούς δυνάμεων, όχι όμως των πολιτικών, αλλά των άλλων συντεχνιών, γιατί μη ξεχνάτε οτι το μάθημα καθιερώθηκε απο τον Γιωργάκη το 1993. Οπότε ας μην ελπίζουμε σε κυβερνητικές αλλαγές, αλλά σε αλλαγές νοοτροπιών. Αν αυτές δεν αλλάξουν, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε. Πιο πιθανό μου φαίνεται να αυξηθούν οι ώρες γλωσσικών μαθημάτων λόγω Μπαμπινιώτη, παρά να διατηρηθεί η Τεχνολογία ως έχει. Μακάρι να διαψευστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τεχνολογία συνάδελφε μπήκε το 1993 επειδή ένας από τους συμβούλους στο Υπουργείο ήταν ο Ηλιάδης που βρέθηκε στην κατάλληλη θέση αλλά είχε και όραμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τεχνολόγοι χρειάζονται στο Γυμνάσιο γιατί η ζωή δεν έχει μόνο θεωρία έχει και πράξη.Χρειάζεται να μας πιστέψουν και εμείς να δείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε θετική παρουσία.
Πιστευετε οτι τα πιλοτικά θα εφαρμοστούν; Η δεν τα θέλει ο Μπαμπινιώτης; Και πως ειναι δυνατον να πιστευουν ότι μπορουμε να κανουμε εργαστηριακο μαθημα με 25 μαθητές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι τα πάντα θα αποφασιστούν μέσα στο καλοκαίρι και όχι από τον Μπαμπινιώτη.Ο ρόλος του είναι περίπου διακοσμητικός. Η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα μας δώσει ένα στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα γίνουν αρκετές αλλαγές σε Γυμνάσιο και Λύκειο (και για αυτό παλεύουμε), αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τελείως νέο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΜΠαμπινιώτης δήλωσε σήμερα ότι προτεραιότητα έχει το νέο Λύκειο και ότι θα προσπαθήσει, εάν προλάβει να το αλλάξει. Για το Γυμνάσιο κουβέντα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.β.
Γιάννη τι εννοείς δεν υπάρχει χρόνος για κάτι νέο; Νομίζω ότι εφόσον τα πιλοτικά γυμνάσια ήδη λειτουργούν, σχεδόν όλα είναι έτοιμα! Αναλυτικά προγράμματα κτλ... Αυτά πιστεύεις ότι δε θα εφαρμοστούν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ότι έχω καταλάβει, θα ήθελαν να τα αλλάξουν όλα. Δεν τους ικανοποιεί ούτε το λύκειο (γενικό-τεχνολογικό) ούτε το γυμνάσιο. Αλλά θέλουν να έχουν κάτι έτοιμο γα εφαρμογή το Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται! Οπότε ή γίνονται "διορθωτικές" επεμβάσεις στα υπάρχοντα, ή δίνεται παράταση στην πιλοτική εφαρμογή όλων για ένα ακόμα χρόνο. Προσωπικά, βλέπω πιο πιθανή την πρώτη περίπτωση, γιατί έχει γίνει μια μεγάλη δουλειά, ανεξάρτητα που δεν συμφωνούμε με το αποτέλεσμα (όπως και οι περισσότεροι!) Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν, θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις και εμείς πρέπει να είμαστε κοντά. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές για αυτό και δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον απροετοίμαστους μας ξαναπιάνουνε... Το νέο Λύκειο θα ψηφιστεί σύμφωνα με το σημερινό Βήμα πριν τις εκλογές, και δε θα είναι αυτό της Διαμαντοπούλου , αλλά θα έχει πολλές αλλαγές. Το θετικό είναι ότι οι ΕΕ θα μπουν και στις άλλες τάξεις. Αρκεί να έουμε ανάθεση βέβαια
ΑπάντησηΔιαγραφήΟριστικό: Αλλαγές στο Λύκειο μετά τις εκλογές. Και ο θεός βοηθός...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.Β.
Μήπως πρέπει να απαιτήσουμε πρώτες αναθεσεις με θράσος. Έιμαι μηχανολογος σε γενικό λυκειο. Όπως αντιλαμβάνεστε του χρόνου δεν έχω ωράριο μετά την κατάργηση της τεχνολογίας. Θεωρώ ότι η μηχανολογια είναι εξέλιξη της φυσικής. Μηπως πρέπει να ζητήσουμε πρώτη ανάθεση τη φυσική. Φέτος διδάσκω σε ΕΠΑΛ για συμπλήρωση ωραρίου. Α ανάθεση θερμό δυναμική!!! Υλη ίδια με τη φυσικη β λυκείου.
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για αρκετές ειδικότητες τεχνολόγων και το έχουμε επεξεργαστεί. Υπάρχει έτοιμη μια πρόταση για τις αναθέσεις που μπορούμε να πάρουμε σε γυμνάσιο και λύκειο και βρισκόμαστε σε φάση συζήτησης με το υπουργείο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει τίποτα αυτή την περίοδο. Λίγη υπομονή μέχρι την τοποθέτηση του νέου υπουργού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο project της Α λυκείου από 3ωρο έγινε 2ωρο, τα οικονομικά επιστρέφουν. Άλλη μία ήττα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο καλό ότι μπήκε η ΕΕ στην Β λυκείου.
Μ.Β.
Ακόμα και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων,τουλάχιστον στο σχολείο μου παραδέχονται την ασχετοσύνη τους στα project και πόσο χρήσιμη θα ήταν η βοήθεια μας σε αυτά.Τί ωραία που θα ήταν να μας έδιναν την κεντρική δομή της εργασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ειδικότητες τα παιδιά να μάθαιναν πώς να κάνουν ερευνητική εργασία και όχι copy paste.Τα οικονομικά γύρισαν η Τεχνολογία φεύγει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά το project στην Α΄ Λυκείου πόσες ώρες είναι;Εννοείται για τη σχολική χρονιά 2012-13
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα 2 ώρες. Υπάρχει στο esos.
ΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.Μ.Π
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μία ώρα μάλλον χάθηκε από τους οικονομολόγους που κίνησαν γη και ουρανό να μπούνε στο πρόγραμμα της Α Λυκείου. Ο πρόεδρος τους είχε ραντεβού με τον Μπαμπινιώτη την προηγούμενη Πέμπτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι την πλήρωσε το project και εμείς που είμαστε οι μόνοι που το έχουμε αγκαλιάσει.
Σιγά, δε, μην μπει στη Γ λυκείου. Κάποια άλλοι με δύναμη κάποιες ώρες θα θελήσουν.
Μ.Β.
Η επιλογή του βαθιά "θεωρητικού"Μπαμπινιώτη, τελικά δεν μας βγήκε σε καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο για να σώσουμε τη θέση των Τεχνολόγων στο λύκειο, αλλά στην προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε, γίνονται τρομερά πράγματα...
Τα τρομερά πράγματα ,μού ακούγονται πολύ δύσκολα, θέλουμε να ξέρουμε, αλλά και αν μπορούμε, να βοηθήσουμε.Νομίζω ότι και για τις εκλογές πρέπει να είμαστε συντονισμένοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη στιγμή όποιος έχει πολιτικό μέσο αρκετά "υψηλό", μπορεί να καταφέρει να περάσει τα πάντα... Είναι περίοδος υποσχέσεων (δεν ξέρω βέβαια πόσο δεσμευμένος θα είναι ο επόμενος υπουργός από αυτές τις αποφάσεις)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα που συναντάμε είναι παρότι έχουμε καταφέρει και να έχουμε πολύ καλή επιστημονική υποστήριξη στις προτάσεις μας και να έχουμε αρκετά καλό "μέσο" (γιατί χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα!) δυσκολευόμαστε να περάσουμε μια απόφαση για να σώσουμε τους Τεχνολόγους στο Λύκειο.
Δεν θα σταματήσουμε βέβαια. Και τη μεγάλη εβδομάδα στο υπουργείο θα είμαστε, μέχρι να τα καταφέρουμε. Η πιο χρήσιμη βοήθεια αυτή τη στιγμή είναι το πολιτικό μέσο, από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Αν μπορείτε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε με την ΠΕΚΑΤΕ στο pekate1@gmail.com
Πάντως το θέμα δεν είναι μόνο τι ζητάμε εμείς αλλά και τι ζητάνε οι άλλες ειδικότητες (δυστυχώς το τι είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά εξαρτάται από το συσχετισμό των διορισμένων ειδικοτήτων). Έτσι ακούστηκε και η εξωφρενική απαίτηση της συντεχνίας που έχει ευνοηθεί περισσότερο απ'όλες, να είναι ο ένας εκπαιδευτικός του project πληροφορικάριος !! Δεν είναι μόνο ότι θα περιορισθεί για τα παιδιά η δυνατότητα επιλογής θεμάτων, αλλά θα περιορισθούν σημαντικά και οι ώρες των υπόλοιπων ειδικοτήτων. Γι'αυτό πρέπει να έχουμε τον νού μας. Εύχομαι να περάσουμε όλοι και όλες Καλό Πάσχα (για μετά βλέπουμε) !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά είναι εξωφρενικό από μια ειδικότητα όπως της Πληροφορικής που έχει εξασφαλίσει μαθήματα και οργανική στα λύκεια, να απαιτεί "διακριτό" ρόλο στα πρότζεκτ και να φύγει το μάθημα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών για να μπει κάποιο δικό τους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα σε όλους
Αύξηση ωραρίου καθηγητών... Μόνο η δεύτερη ανάθεση μπορεί να μας σώσει.Αλλιώς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο τέλος θα χάσουμε και την Τεχνολογία του Γυμνασίου έτσι όπως πάμε. Προσπαθούμε να επαναεντάξουμε την Τεχνολογία του Λυκείου και θα μας πιάσουν στον ύπνο και στο Γυμνάσιο. Με τα μαθήματα του Γυμνασίου τι κάνουμε; Υπάρχει κάτι νεότερο ή θα μείνουν μόνο οι της ΟΙκιακής Οικονομίας και οι Πληροφορικάριοι και εμείς θα φύγουμε. Οι της ΟΙκιακής έχουν ανάθεση και σε άλλα μαθήματα, οι δε πληροφορικάριοι έχουν αυξήσει τις ώρες τους, οι μόνοι εκτεθειμένοι είμαστε εμείς οι Τεχνολόγοι που ούτε θα συμπληρώνουμε ωράριο για να κρατήσουμε τις οργανικές ούτε θα έχουμε β ανάθεση σε άλλο μάθημα. Ας προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το μάθημα στο Γυμνάσιο για να απασχολήσουμε και τους συναδέλφους του Λυκείου. Πάντως απ ότι γνωρίζω για τους ξενόγλωσσους Γαλλικών Γερμανικών κλπ, ότι είχε πει η Διαμαντοπούλου το πήρε πίσω και τα μαθήματά τους θα διδάσκονται κανονικά όπως και πρώτα γιατί να μην γίνει το ίδιο και με την Τεχνολογία Λυκείου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Τεχνολογία του Γυμνασίου δεν έχει αλλάξει καθόλου μέχρι στιγμής. Αυτό που προσπαθούμε είναι να βγει μια οδηγία που να ορίζει με ποιο μάθημα θα χωρίζεται, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εργαστηριακή φύση του. Για το Λύκειο η υπόθεση έχει τελειώσει όσον αφορά την Τεχνολογία (εκτός αν ο νέος υπουργός σχεδιάσει ένα "νέο" Λύκειο). Αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρχει συμμετοχή ενός Τεχνολόγου στις Ε.Ε. Α και Β Λυκείου και να σταματήσει η ζώνη που μας απαγορεύει να πάρουμε πάνω από δύο ΕΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δικό μας σχολείο χωριζόταν με την Πληροφορική, ούτε αυτό θα ισχύει θα μειωθούν δηλαδή οι ώρες στις μισές; Τί γίνεται ρε παιδιά υπάρχουμε κάπου; οι Οικονομολόγοι το σώσανε το μαθηματάκι τους.Είναι άκρως εξοργιστικό γιατί τόσο στην απ'έξω...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δεν ξανάγινε ! Η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας για την αλλαγή του μαθήματος "Πολιτική και Δίκαιο" απο υποχρεωτικό σε μάθημα επιλογής και το Υπουργείο θεσμοθετεί οργανικές για πληροφορικάριους στο Δημοτικό !!! Και μετά λένε οτι υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός με παιδαγωγικά κριτήρια μακρυά απο σκοπιμότητες και συντεχνιακές παρεμβάσεις κ.λπ. Μου φαίνεται οτι στο βρώμικο αυτό παιχνίδι είμαστε (και τα παιδιά μαζί) ο αδύναμος κρίκος. Δυστυχώς ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα όλα τα σχόλια και παρατηρώ μια τάση διάσπασης στο σύνολο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τεχνολογία, ειδικά στα γυμνάσια. Δεν είναι λύση συνάδελφοι η δεύτερη ανάθεση ούτε και σωζόμαστε με αυτήν αν υπάρξουν αλλαγές στο γυμνάσιο. Ούτε οι ΠΕ14 - είναι προφανές ότι ανήκω σ αυτούς -ξέρουν τα κόλπα. Τη βιολογία που αυτοδίκαια πρέπει να διδάξουμε λόγω αντικειμένου και σε 1η ανάθεση μάλιστα, μας έκαναν τη χάρη να μας τη δώσον σε 2η ανάθεση μόλις εδώ και 3 χρόνια... Και πάλι με το κυάλι τη βλέπουμε... Η λύση είναι να υπάρχει ενότητα μεταξύ όλων των ειδικοτήτων της τεχνολογίας γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά, άρα χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες μήπως και περισωθεί κάτι μέσα στη λαίλαπα που ζούμε αυτον τον καιρό. Χώρια που, όπως ακούστηκε, ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι ΠΕ04 οι οποίοι, μόλις άκουσαν για πιο περιβαλλοντική κατεύθυνση του μαθήματος, καιροφυλακτούν. Έχετε ακούσει τίποτε γι αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική μου εμπειρία είναι πως το τελευταίο διάστημα ισχύει στην πράξη το ακριβώς αντίθετο. Οι Τεχνολόγοι παρουσιάζονται ενωμένοι στο υπουργείο, έχουμε αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που υπήρχε για τον κλάδο μας και διεκδικούμε πράγματα που πριν από ένα χρόνο φάνταζαν αδιανόητα! Αυτή την περίοδο παλεύουμε να σώσουμε τις οργανικές στα γενικά λύκεια και για το γυμνάσιο καταφέραμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή που θα μας έθιγε. Το μόνο που απομένει είναι να βγει μια οδηγία για το πως θα χωρίζεται το μάθημα. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω για τίποτα ακόμα, αλλά ελπίζω σύντομα να υπάρχουν νέα για τον κλάδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω να διαβάσω κάποιο σχόλιο για το τι έχουμε να δούμε από εδώ και εμπρός.Τι σκέφτεστε για τις εκλογές και την κατάσταση που θα επικρατήσει μετά;Τι θα γίνει με τον κλάδο;Ακούγεται για 22 ώρες για όλους.Όμως Θα υπάρχουν θέσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.Π
Σήμερα ανακοινώθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η τροποποίηση στις οδηγίες για τις Ερευνητικές Εργασίες, όπου αναφέρεται καθαρά ότι τη μία από τις δύο ώρες των Ε.Ε. αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός που είχε ανάθεση την Τεχνολογία του λυκείου. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον κλάδο μας (και για την ΠΕΚΑΤΕ) και δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα εάν δεν υπήρχε πολύμηνη προσπάθεια από κάποιους συναδέλφους οι οποίοι ανάλωσαν ατελείωτες ώρες στους διαδρόμους του υπουργείου. Σύντομα θα αποσταλεί και στα σχολεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια σε όσους έτρεξαν γι αυτό και κυρίως στο γνωστό κο Υπο/δντή
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λόγια!! Παρακολουθώ το blog απο την περιφέρεια!! Συγχαρητήριαα συνάδελφοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Γιάννη θα μπορούσες να επισυνάψεις το ΦΕΚ που το αναφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήMπράβο, φοβερή επιτυχία για τους κλάδους μας, ειλικρινά συγχαρητήρια στους/στον συνάδελφο που ανάλωσε ατελείωτες ώρες για αυτό το θέμα, στο υπουργείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στον συνάδελφο Γιάννη για τις προσπάθειες που κατέβαλε. Το μπαλάκι τώρα είναι στα χέρια μας συνάδελφοι και πρέπει να μη το πετάξουμε και αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα πρέπει να αναδείξουμε με σοβαρή δουλειά και κόπο τα παιδαγωγικά οφέλη του μαθήματος και να το κάνουμε αγαπητό στα παιδιά και τους γονείς τους, γιατί δεν θα μας δώσουν άλλη ευκαιρία αν το αφήσουμε να βαλτώσει. Θα πρέπει η ειδικότητα του "Τεχνολόγου" να αποκτήσει την αίγλη και το κύρος που της αξίζει και αυτό είναι στο χέρι μας πλέον !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αριθμός του ΦΕΚ είναι 1390 τεύχος Β.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρτήθηκαν και οι οδηγίες για το μάθημα στο esos, όπου αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που μας ενδιαφέρουν.
Όπως έχω γράψει πολλές φορές, η εικόνα του Τεχνολόγου έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο. Μας έδωσαν αυτό που ζητούσαμε τόσο επίμονα, αλλά τώρα οι ευθύνες μας είναι περισσότερες και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να δουλέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να παρουσιάσουμε εργασίες υψηλού επιπέδου, γιατί θα βρισκόμαστε στο στόχαστρο...
Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη! Έχεις απόλυτο δίκιο οτι πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία.Ειναι η τελευταία μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πως θα ειναι με τις ώρες μας; Θα έχουμε 1 σε κάθε τμήμα Α και Β Λυκείου ή περισσότερες; Δώστε μια βοήθεια συνάδελφοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στην ΠΕΚΑΤΕ και σε σους δουλεύουν και αγωνίζονται για τά μαθήματα και τις οργανικές.Άξιζε η προσπάθεια που έγινε και η δημιουργία της Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας και όλοι μαζί να συνεχίσούμε τον αγώνα.Όσοι δεν έχουν μπει στην Ένωση να το κάνουν τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι σημαντικότερες είναι αλλαγές είναι :
ΑπάντησηΔιαγραφήα) Γίνεται ταυτόχρονη συνδιδασκαλία από δυο καθηγητές/τριες
β) Τα θέματα μπορεί να είναι όχι μόνο τετραμηνιαία αλλά και ετήσια και
γ) Το κάθε τμήμα της Α ή Β Λυκείου μπορεί να κάνει το μάθημα και ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα (όχι σε ζώνη δραστηριοτήτων). Στη περίπτωση αυτή το κάθε τμήμα έχει και το δικό του θέμα. Άρα αν υπάρχουν 3 τμήματα Α Λυκείου και 3 της Β Λυκείου δημιουργούνται 12 ώρες (6Χ2)για την ειδικότητα του "Τεχνολόγου", όχι άσχημα έτσι; Απλά τώρα το μάθημα ταυτίζεται στη συνείδηση του κόσμου με την ειδικότητα αυτή όπως και η επιτυχία ή αποτυχία του. Άρα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά, που σημαίνει προετοιμασία το καλοκαίρι με στόχο την υλοποίηση πρωτότυπων και ποιοτικών θεμάτων την επόμενη κρίσιμη για το μέλλον του μαθήματος χρονιά.
Πολύ σωστά, αυτή τη στιγμή οι ώρες του Τεχνολόγου στο λύκειο είναι 2 για κάθε τμήμα Α και Β τάξης, εάν ο σύλλογος αποφασίσει να γίνει το πρότζεκτ ανά τμήμα και όχι σε ζώνη. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους συλλόγους καθηγητών, γιατί τους διευκολύνει στο πρόγραμμα. Εάν μπει και στη Γ Λυκείου του χρόνου, τότε οι ώρες είναι συν 2 για κάθε τμήμα, με μάθημα πρώτης ανάθεσης!!! Κανείς δεν χάνει την οργανική του. Προσοχή όμως, δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα οργανική θέση για πρότζεκτ σε σχολείο που δεν έχει σήμερα τεχνολόγο. Και οι αναθέσεις είναι ακριβώς οι ίδιες που ίσχυαν για την Τεχνολογία του Λυκείου μέχρι πέρυσι. Καταφέραμε να διαφυλάξουμε όλους όσους βρίσκονταν στο Λύκειο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια σε όλους μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο μας. Το θέμα είναι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος μας στα πρότζεκτ. Για παράδειγμα στο σχολείο μας μία ειδικότητα όριζε το θέμα και η άλλη είχε το ρόλο της οργάνωσης της εργασίας, μήπως θα είναι αυτός ο ρόλος μας; Πόσα δηλαδή θέματα θα μπορούμε να είναι από την ειδικότητά μας γιατί μην ξεχνάμε οτι είχε δοθεί πέρυσι προτεραιότητα στα θέματα στους φυσικούς και μαθηματικούς. Καλύτερα να γνωρίζουμε με ακρίβεια και γραπτώς ποιος θα είναι ο ρόλος μας παρά να γίνουμε τα τραχαντήρια των άλλων ειδικοτήτων και να βγάζουμε εμείς όλη τη δουλεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφε, καταφέραμε κάτι σημαντικό και τώρα θα μας κοιτάζουν όλοι. Κατ αρχάς, ποτέ δεν δόθηκε "προτεραιότητα" σε φυσικούς-μαθηματικούς, τα έχουμε πει αυτά. Αριθμητικά, σε όλη την Ελλάδα, τις περισσότερες ΕΕ τις κάνουν οι φιλόλογοι (λόγω αριθμού) και μετά οι οικονομολόγοι και εμείς (λόγω ανάγκης). Πληροφοριακά, οι μαθηματικοί είναι από τους τελευταίους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο θέμα τώρα. Δεν φοβόμαστε τη δουλειά και πράγματι αφού τώρα θα έχουμε πολλές ώρες θα έχουμε και πολύ δουλειά, πολύ περισσότερη από αυτήν που είχαμε στην Τεχνολογία. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα αναλάβουμε, θα σχεδιάσουμε και θα παρακολουθήσουμε 8-10 πχ τεχνολογικού τύπου ΕΕ, απλά γιατί αυτό είναι αδύνατον. Επιπλέον όλα τα (4) είδη ΕΕ πρέπει να γίνονται στα σχολεία, δεν άλλαξε κάτι.
Στις περισσότερες λοιπόν ΕΕ θα είμαστε οι "δεύτεροι" και θα προσφέρουμε στους συναδέλφους και τους μαθητές, αυτά που ξέρουμε να κάνουμε, πχ δομή και "επιστημονικότητα" εργασίας, ΤΠΕ, παρακολούθηση ομάδων, προετοιμασία παρουσιάσεων κλπ κλπ. Μην ξεχνάει κανείς ότι μας έβαλαν σε αυτή τη θέση επειδή τους πείσαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Θέματα-μπαρούφες, προβλήματα κάθε είδους, τυχόν απαξίωση των ΕΕ, από εδώ και πέρα, θα επηρεάζουν εμάς πρώτους.
Είμαι σίγουρος ότι η ΠΕΚΑΤΕ θα βοηθήσει να διασαφηνιστούν οι απορίες όλων.
Συμφωνώ απόλυτα. Η ΠΕΚΑΤΕ ήδη βρίσκεται σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο προετοιμασίας κάποιας ημερίδας με πιο διευρυμένη θεματολογία από την προηγούμενη και ανάλυση όλων των παραμέτρων του πρότζεκτ. Αν δεν προλάβουμε μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς (και οι ρευστή πολιτική κατάσταση μας προβληματίζει) σίγουρα θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε προβληματίζει μόνο η στάση της ΕΕΤΕΚ στο θέμα, όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια διαδικασία στην οποία δεν συμμετείχε καθόλου, δίνοντας μια εικόνα διάσπασης του "μετώπου" των ενώσεων των τεχνολόγων. Γιατί δεν φαντάζομαι να πιστεύουν πολλοί, πως με μια επιστολή στο γραφείο του υπουργού που περιείχε τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τις Ε.Ε. άλλαξε ξαφνικά η στάση του υπουργείου! (κάποιοι βρίσκονταν όλη την ημέρα, για τρεις εβδομάδες στο υπουργείο και γνωρίζουν τι έγινε...)
Συνάδελφοι θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά τη διαδικασία που γίνονται τα project γιατί σύμφωνα με τα ισχύοντα (αν έχω καταλάβει καλά)ουσιαστικά παίρνουμε 2 ώρες αν υποθέσουμε ότι γίνεται συνδιδασκαλία.Ρωτάω διότι όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ δείχνει οτι θα είμαστε σε όλα τα project που θα υλοποιούνται πράγμα αδύνατον αφού γίνονται σε ζώνη και ταυτόχρονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις οδηγίες αναφέρεται ότι ο σύλλογος αποφασίζει εάν το πρότζεκτ θα γίνει σε ζώνη ή κατά τμήμα. Και στις δύο περιπτώσεις η συνδιδασκαλία είναι δεδομένη και οι δύο ώρες είναι του τεχνολόγου. Εάν γίνει σε ζώνη έχουμε ένα δίωρο ανά τάξη, ενώ εάν γίνει κατά τμήμα έχουμε ένα δίωρο σε κάθε τμήμα! Είναι σαφές, ότι με τη δεύτερη επιλογή, υπάρχει μια οργανική τεχνολόγου σε κάθε λύκειο! Και φαντάζομαι ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πεισθεί ο σύλλογος, γιατί διευκολύνει πάρα πολύ να "βγει" το πρόγραμμα. Προσοχή όμως. Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι όλα τα πρότζεκτ που θα συμμετέχουμε θα πρέπει να έχουν τεχνολογικό περιεχόμενο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη τι γίνεται στις περιπτώσεις των ιδιωτικών; Στο σχολείο μου δεν έχει έρθει ακόμα ουτε το ΦΕΚ.Τί κάνω σε αυτή την περίπτωση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα δημόσια και στα ιδιωτικά. Στα μέλη της ΠΕΚΑΤΕ έχω στείλει τα έγγραφα (ΦΕΚ και οδηγίες). Επικοινώνησε μαζί μου στο pekate1@gmail.com να σου τα στείλω. Ο διευθυντής σου θα τα δεχτεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι νεότερο υπάρχει συνάδελφοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα καλά με τις Ε.Ε του Λυκείου για την Τεχνολογία του Γυμνασίου όμως τι γίνεται; Έχουμε κανένα νέο ή θα έχουμε όλοι εμείς οι τεχνολόγοι πρόβλημα με τη νέα χρονιά; Αν οι ώρες μειωθούν στο μισό τότε αυτομάτως το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί ένας μεγάλος αριθμός Τεχνολόγων που διδάσκουν στο Γυμνάσιο θα μείνουν χωρίς οργανική. Οι δεύτερες αναθέσεις σε αυτή την περίπτωση και όχι μόνο θα ήταν μια καλή λύση. Αν έχουμε νέα προς αυτή την κατεύθυνση παρακαλώ ενημερώστε μας γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήποιες δεύτερες αναθέσεις θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε; Εδώ φοβάμαι ότι θα αρχίσουν να παίρνουν το δικό μας μάθημα οι άλλοι κλάδοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη στασιμότητα και δεν "κινείται" τίποτα στο υπουργείο παιδείας. Δεν υπάρχει κάποιο νέο, αλλά δεν υπάρχει και λόγος για αρνητική διάθεση. Εδώ καταφέραμε και "σώσαμε" τις οργανικές στο λύκειο που ήταν χαμένες, δεν καταλαβαίνω γιατί τόση απαισιοδοξία για το γυμνάσιο που δεν έγινε αλλαγή στο αναλυτικό το πρόγραμμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τις εκλογές θα αρχίσουμε τις επαφές με τη νέα διοίκηση.
Στο ιδιωτικό που εργάζομαι δεν υπάρχω στα πλάνα τους για την νέα χρονιά στα (project). Λένε πως επικοινώνησαν με το υπουργείο ζητώντας διευκρίνηση της εγκυκλίου για το πως ένας τεχνολόγος μπορεί να εμπλακεί σε ανθρωπιστικές κι άλλου τέτοιου τύπου εργασίες. Εγώ τί να κάνω; Καταλαβαίνετε πως η θέση μου ειναι πολύ λεπτή. Υπάρχει κάποια διευκρίνηση για το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Γιάννη κάτι νεότερο υπάρχει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή. Η μεγάλη πολιτική αναστάτωση έχει σταματήσει ουσιαστικά κάθε ενέργεια. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα τον ορισμό των νέων γραμματέων του υπουργείου (γενικός και ειδικός) που είναι πολιτικά πρόσωπα και κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα δώσουν τη "γραμμή"... Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε (όλοι οι σύλλογοι των τεχνολόγων) μια πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο ανησυχητικό είναι ότι μια ομάδα του κλάδου 4 που έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη συμμετοχή μας στο πρότζεκτ, συνεχώς θέτει σε αμφισβήτηση (χωρίς σοβαρά επιχειρήματα) τη δυνατότητα μας να συμμετέχουμε σε πάνω από δύο πρότζεκτ, άρα και την οργανική μας στα λύκεια. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέουμε την φετινή υπουργική απόφαση με τις οδηγίες του παρελθόντος. Στις αρχές του Σεπτέμβρη θα γίνουν δύο ημερίδες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για να δοθούν οι απαντήσεις που αρμόζουν... Μέχρι τότε, θα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.
Καλησπέρα Γιάννη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ΠΕ4 θέλουν να πάρουμε 2 ΕΕ σε όλο το Λύκειο ή από 2 σε κάθε τάξη?
Μ.Β.
Αν το δούμε γενικότερα, δεν θέλουν να υπάρχουμε στο γενικό λύκειο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πράξη, αυτό που υποστηρίζουν (με βάση τις παλιές οδηγίες του Ματσαγγούρα) είναι ότι μπορούμε να πάρουμε μέχρι δύο σύνολο, όπως όλοι οι άλλοι! (Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε καμία, γιατί με 4 ώρες δεν μένει τεχνολόγος σε γενικό λύκειο...) Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η νέα οδηγία βγήκε για να διαφυλάξει τις οργανικές μας.
Περιμένουμε τις αλλαγές σε θέσεις κλειδιά στο υπουργείο, για να καταλάβουμε εάν θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι...
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν χρειάζεται ν'ανησυχούμε (και) γι'αυτό το καλοκαίρι. Οι οδηγίες είναι σαφείς. Αν το μάθημα διδάσκεται κατά τμήμα τότε για κάθε τμήμα προκύπτουν 2 ώρες διδασκαλίας π.χ. για 3 τμήματα Α και 3 τμήματα Β Λυκείου προκύπτουν 12 ώρες διδασκαλίας. Αν όμως διδάσκεται κατα ζώνη τότε υπάρχουν μόνο 4 ώρες. Η πρώτη ρύθμιση διευκολύνει το πρόγραμμα και μάλλον θα το επιλέξει ο σύλλογος διδασκόντων γιατί πολύ απλά δεν θα θέλει να δημιουργήσει και πρόβλημα στους συναδέλφους. Εκτίμηση μου είναι ότι όσοι/ες μείναν στα Γενικά Λύκεια θα πάρουν σύνταξη απ'αυτά, απλά δεν θα υπάρξει κανένας νέος διορισμός. Οπότε πάμε για βουτιές χωρίς κανένα άγχος και ας προετοιμαστούμε για την επόμενη σχολική χρονιά, προτείνοντας ενδιαφέροντα θέματα project. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύξηση ωραρίου καθηγητών. Η μόνη λύση είναι νέες αναθέσεις κυρίως σε Γυμνάσιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν αυξηθεί το ωράριο σε 22 ώρες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλές ειδικότητες όπως οι δικές μας θα πάνε για εφεδρεία.Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ώρες.Μακάρι να μην γίνει, αλλά σήμερα ξαφνικά και από το πουθενά όλοι μιλάνε γι΄αυτό.Τυχαίο...δε νομίζω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή